ρθρα\Αδημοσευτα ρθρα
 
"Απογευματινν τιον"
 

χουν προ πολλο "παρλθει οι χρνοι εκενοι", που λεγε και το τραγουδκι, κατ τους οποους οι καθς πρπει κυρες της λεγμενης καλς αθηνακς κοινωνας συναγωνζονταν ποια θα οργανσει την επιτυχστερη συνθροιση απογευματινς τεοποσας. Το τιον χει οριστικ δσει τη θση του στο τσι και το «τσαγκι» χει γενικ καθιερωθε ως το κατ’ εξοχν ρφημα για γροντες και πσχοντες απ τα λαιμ τους!
Αυτ μως συμβανουν στην Ελλδα. Γιατ στη Βρετανα, τη "Δλια Αλβινα" πως αρσκονται να την αποκαλον πολλο (και, μεταξ μας, δεν θα μποροσαμε να τους θεωρσουμε παρλογους σε καμα περπτωση), η κατανλωση του συγκεκριμνου αφεψματος φτνει τα 196 εκατομμρια φλιτζνια ημερησως. Κθε κτοικος του μεγλου νησιο υπολογζεται τι πνει, κατ μσο ρο, 80.000 φλιτζνια στη διρκεια της ζως του.
Οπτε, εναι να μην το προυν οι Βρετανο κατκαρδα, που τλμησαν να ασχοληθον με το θμα οι Γερμανο, για να τολμσουν να συστσουν σ' αυτος τι εναι και τι δεν εναι καλ με το «tea» τους; Να τους υποδεξουν αν εναι προτιμτερο το πρσινο απ το μαρο; Αν επιφρει χι στον οργανισμ αγαθ αποτελσματα; Αν ενδεκνυται η πρσθεση γλατος χι..;

Αλλ' ας προυμε τα πργματα απ' την αρχ. Πριν απ λγο καιρ, συγκεκριμνα στις 9 Ιανουαρου 2007, το επιστημονικ περιοδικ European Heart Journal δημοσευσε τα ευρματα μιας μελτης που διεξγαγαν Γερμανο ερευνητς για ν' απαντσουν στα παραπνω ερωτματα.
Βρκαν, λοιπν, οι «δικο σου» δεκαξι (!) υγιες γυνακες σε μετα-κλιμακτριο ηλικα (!) και ξεκνησαν το περαμα τους: τις πτιζαν με μισ λτρο ετε σκτου μαρου τσαγιο,  ετε μαρου με 10% γλα ετε μαρου τσαγιο με επιπλον ποστητα βραστο νερο. Η διαδικασα απαιτοσε την πση των υγρν σε τρεις ημερσιες δσεις, με απαρατητη προπθεση την... τεο-αποχ επ τσσερις εβδομδες πριν και λλες τσες μετ το περαμα! Ο ζωμς που καταναλισκταν περιεχε 5 γραμμρια φλλων τσαγιο Darjeeling που σιγβραζαν επ τρα λεπτ της ρας. Οι πειραματιστς, για να καταλξουν στα συμπερσματ τους, μετροσαν την αρτηριακ διαστολικ πεση των πειραματο-θηλων πριν απ την τεοποσα και σε τακτ χρονικ διαστματα μετ απ' αυτ.


Τρα, οφελει ο γρφων να παραδεχτε, πως οι γνσεις του στον τομα της στατιστικς εναι σχεδν μηδαμινς, στον ιατρικ δε τομα ανπαρκτες. Προξενε, ωστσο, αφελ απορα τσο ο αριθμς των "αντικειμνων" του πειρματος σο και τα κριτρια επιλογς. Γιατ δεκαξι και χι δεκαπντε, δηλαδ αριθμς που διαιρεται ακραια δια του τρα, αφο τρα σαν και τα εδη τσαγιο; Γιατ χι μεγαλτερος αριθμς, ας πομε τριντα εκατ (καλ, καλ, ενενντα εννα!), για να εναι μεγαλτερο το δεγμα; (Αν εχε συμβε κτι αντστοιχο στην Ελλδα, και δη σε δημοσκοπσεις πρθεσης ψφου, εκε να δεις τηλεοπτικς παραθυρο-μαχες.) Και μετ, γιατ γυνακες σε ηλικα μετ την κλιμακτριο και χι πριν; Κι οι ντρες;
Τλος πντων. Ας παραδεχτομε, με την προσκουσα ταπεινοφροσνη, τι οι πειραματιστς και οι «καρδιογιατρο» ξρουν παραπνω. λλωστε, αφο οι θιγμενοι Βρετανο δεν αντδρασαν, πς εναι δυνατν να νομιμοποιονται οι απορες και οι αμφισβητσεις απ λλους;

Οι Βρετανο, λοιπν, δεν αντδρασαν· απ ,τι τουλχιστον φνηκε στα πρτα σχλια του τπου, ηλεκτρονικο και ντυπου. Απλς, αναδημοσευσαν με γνσιο βρετανικ φλγμα τα ευρματα και το ριξαν στην πλκα!
"Επ τλους!" αναφωνε ο συντκτης κριου ρθρου των «Times» της διας ημερομηνας. "Ετθη τρμα στο προαινιο δλημμα: πρτα το γλα πρτα το τσι; Η απντηση δεν θα μποροσε να εναι απλοστερη. Καθλου γλα!"
Πργματι, τα ευρματα των Γερμανν επιστημνων φεραν σχημα να σ' εκενους τους τεο-παραγωγος και τους «κολλητος» διαφημιστς τους που στχο εχαν να προβλλουν τις δθεν θαυματουργς ιδιτητες του τσαγιο, ταν αυτ αναμειγνεται με γλα.
"Λθος," ανκραξαν οι πειραματιστς "το τσι περιχει πολλς ουσες, οι οποες βελτινουν την ρο του αματος και συμβλλουν στην αποτροπ καρδιακν νοσημτων, πιθανν δε προστατεουν απ ορισμνα εδη καρκνου· μως η προσθκη γλατος, και σε ελχιστη στω ποστητα, εξουδετερνει οποιεσδποτε ευεργετικς συνπειες."
"Really?" δειξαν να απορον οι παλιο μας σμμαχοι.
"Βεβαως. Και τοτο ισχει τσο για το μαρο σο και για το πρσινο τσι."
Στο σημεο αυτ σηκθηκαν μερικ φρδια. Πο ακοστηκε γλα στο πρσινο τσι; Μνο παρφρονες μη Βρετανο θα ταν δυνατν να διανοηθον ττοιο συνδυασμ! Τς, τς, τς...

 

Εν πση περιπτσει, τα... ηπειρωτικ πειραματικ ευρματα δεν φησαν εντελς αδιφορους τους νησιτες παραδοσιακος τεοπτες. Φρντισαν και δημοσευσαν αμσως λλα στατιστικ στοιχεα.
"Το τσι, μαρο πρσινο, περιχει ορισμνες θρεπτικς ουσες περπου δκα φορς περισστερες απ τις αντστοιχες που περιχουν τα φροτα και τα λαχανικ. Το πρσινο, μλιστα, δεχνει να παρουσιζει ελαφρ υπεροχ σε σχση με το μαρο."
"Πντε περισστερα φλιτζνια πρσινου τσαγιο τη μρα ελαττνουν τον κνδυνο θαντου απ καρδιακς παθσεις κατ το να τταρτο."
"Η αποφυγ ανμειξης του τσαγιο με γλα, ακμη και να εναι ακριβ τα γερμανικ ευρματα, χει πολ λιγτερες συνπειες στην προστασα της καρδις απ τις θετικς συνπειες που επιφρει η τακτικ σωματικ σκηση, η αποχ απ το κπνισμα και η υγις, ισορροπημνη διατροφ."
"Σωπτε καλ, σοβαρ;" ακογεται εδ να κακεντρεχς σχλιο. "Μπως πρπει οι συγκρσεις να πραγματοποιονται με μεγθη συγκρσιμα;"
"Η συζτηση περ του χρνου προσθκης του γλατος χει δη ζω τουλχιστον δο αινων. Το πρβλημα προκυψε κατ τον 18ο αινα. Η Twinings συνιστ να προηγεται το γλα, η Tetley υποστηρζει την αντθετη ποψη."
Σαν να λνε:
"Το κρσιμο επιστημονικ ζτημα της τεο-γαλακτο-ανμειξης χρονολογεται απ τον αινα του Διαφωτισμο! Και ρχονται τρα νεοπαγες ερασιτχνες του εδους να μας φωτσουν με ρευνες μετα-κλιμακτριες περιορισμνης κλμακας; For God's sake!"

Αλλ, εκτς απ τα σοβαρ τα σοβαροφαν στατιστικ στοιχεα, η βρετανικ αντδραση στηρχτηκε στην ειρωνεα και τον αυτοσαρκασμ.
"Οποιοσδποτε σταθμζει την αξα του τσαγιο, πρωταρχικ με βση τις ευεργετικς για την υγεα και προστατευτικς για την καρδι ουσες του, μοιζει με κποιον που γνωρζει την τιμ κθε πργματος, αγνοε μως την αξα του."
"Ποιος δικαιοται να κηλιδσει τη φμη του αφεψματος, το οποο υμνοσε ο Sir Edmund Hillary, ισχυριζμενος τι τον χαροποιοσε και τον ενδυνμωνε κατ την ιστορικ αναρρχησ του στην κορυφ του βερεστ;"
Και, σον αφορ στους πολιτικος:
"Ο Γλδστων" (μην ξεχνμε πως χουμε ονομσει κεντρικ οδ της Αθνας στη μνμη του) "γμιζε να μπουκλι τσι για να το χει δπλα του και να το ρουφει κθε νχτα."
"Ο Μπλερ κουβαλει πντοτε να γεμτο φλιτζνι τσι, ταν πρκειται ν' αντιμετωπσει τις τηλεοπτικς κμερες και επιθυμε να φανε παιδ του λαο."

Αυτ συμβανουν στο νησ πρα απ τη Μγχη.. Εκε, που τα προβλματα δεν φανεται να χουν πντα κρισιμτητα ανλογη με εκενη που τους αναγνωρζουν λλοι λαο. Εκε, που το θμα του τσαγιο και του γλατος αναγορεεται σε αφορμ σνταξης κριου ρθρου σ' εφημερδα του κρους και της ηλικας των «Times». Εκε, πλι, που ο αρθρογρφος, σχολιζοντας το παραπνω φοβερ δλημμα, δεν διστζει να εκφραστε καταφρονητικ για διλμματα της κοινς γνμης με αντστοιχη ασημανττητα, πως για παρδειγμα η χρησιμτητα η μη της εκπομπς Big Brother.
Ως προς τα καθ' ημς... Μπως -λμε, μπως- θα ταν ενδιαφρον να διευρνουμε κπως τους ορζοντς μας; Προς Θεο, χι μιμομενοι τους Βρετανος! Οτε αντιγρφοντας δουλικ οποιαδποτε καλ σημεα του φους και της συμπεριφορς τους τα οποα ενδεχομνως διαπιστνουμε! παγε της βλασφημας!
Αν, ωστσο, διευρναμε τους ορζοντες της γεσης μας..; Δεν θα μας στοχιζε ιδιατερα αυτ νομζω. Και εναι να σπορ χι γνωστο στη σγχρονη πατρδα μας (κτι λγαμε λλωστε και σε προηγομενο κεμενο σχετικ με τον καφ)
Αν, τσι, αρχζαμε να πνουμε λγο συχντερα τσι; …Λμε, αν;

 

ΧΧΧΧΧ

Πηγς: David Rose, "Why tea is not so good for you after all", στην εφημερδα The Times, 9 Ιανουαρου 2007, σελ. 22.
                              "Tea Bagged - Britain's favourite brew is a life-saver, milk or no milk", κριο ρθρο στο διο φλλο της εφημερδας, σελ 18.