¢ρθρα\Αδημοσßευτα Üρθρα
 

Η αλÞθεια για τον ΕυρυσθÝα

(Μια… ιατρικÞ θεþρηση της μυθολογßας)

 

Τüσα και τüσα Ýχουμε διδαχθεß, ακοýσει και διαβÜσει για την ελληνικÞ μυθολογßα. Για τους θεοýς, τους γßγαντες, τους ημßθεους και τους Þρωες. ΑλλÜ μÝνουμε πÜντοτε με την εντýπωση (τη βεβαιüτητα, θα Ýλεγε κÜποιος) üτι οι υπüλοιποι πρωταγωνιστÝς, οι «αντιÞρωες», εμφανßζονται απλþς και μüνο για να υπογραμμιστεß η προσωπικüτητα των ηρþων. Κανεßς, Üραγε, δεν σκÝφτηκε üτι κι εκεßνοι Üνθρωποι Þσαν; Με τα προβλÞματα και τις αδυναμßες τους; Και κανεßς δεν μπÞκε στον κüπο να αναζητÞσει τα αßτια της συμπεριφορÜς τους; Φαßνεται πως η ενασχüληση με τη μυθολογßα αντιγρÜφει την ενασχüληση με την ιστορßα: ενδιαφÝρον παρουσιÜζουν, κυρßως, οι «μεγÜλοι» και οι νικητÝς, οι περßφημοι και οι ονομαστοß. Οι Üλλοι, οι πολλοß, οι ασθενεßς κι ασÞμαντοι, δεν αξßζουν μια θÝση στην αφÞγηση. Εßναι η μοßρα τους. ΕπομÝνως, «ουαß τοις ηττημÝνοις»!
Με βÜση την παραπÜνω επισÞμανση, η οποßα σε καμιÜ περßπτωση δεν διεκδικεß  βραβεßο πρωτοτυπßας, ας καταπιαστοýμε με το σημερινü θÝμα μας, προσθÝτοντας ασφαλþς μεγÜλη δüση ελαφρÜδας και πολý χαμüγελο.

Ο τελευταßος Üθλος του Þρωα ΗρακλÞ, πριν αναγορευθεß σε ημßθεο, Þταν η κÜθοδος στον ¢δη και η σýλληψη του ΚÝρβερου. ΣωστÜ; ΣωστÜ. Με δυο λüγια, τι ακριβþς εßχε συμβεß; ΑπελπισμÝνος ο εξÜδελφüς του ΕυρυσθÝας απü τις συνεχεßς επιτυχßες του ΗρακλÞ και απü την αλλεπÜλληλη σωτηρßα του (μην ξεχνÜμε üτι του ανÝθετε τους Üθλους, κατüπιν συμβουλÞς της θεÜς ¹ρας, με στüχο να τον εξοντþσει), κατÝβασε τη φωτεινÞ ιδÝα να τον στεßλει στα σκοτÜδια του κÜτω κüσμου προκειμÝνου να του φÝρει ζωντανü το τρικÝφαλο σκυλÜκι της εισüδου!
¸φτασε, λοιπüν, το παλικÜρι στα ΤÜρταρα, Ýδεσε σε ναυτικü κüμπο τα κεφÜλια του ζωντανοý, του πÝρασε το επιβαλλüμενο περιλαßμιο κατÜ πως επÝβαλλε η σχετικÞ νομοθεσßα και το κουβÜλησε στο παλÜτι του εξαδÝλφου. Εκεßνος, μüλις εßδε το τÝρας, τα Ýκανε πÜνω του και διÝταξε τον ΗρακλÞ να επιστρÝψει το σκυλß στον νüμιμο αφÝντη του, τον κýριο Πλοýτωνα.
Αλλ’ üμως, αυτü που δεν Ýχει διερευνηθεß εßναι η πραγματικÞ αιτßα της ευκοßλιας αντßδρασης του βασιλιÜ. ¹ταν üντως προúüν φüβου; ‘Η, μÞπως, εßχε μεσολαβÞσει κÜτι Üλλο;
ΜετÜ απü εμπεριστατωμÝνη αναδßφηση στα μυθολογικÜ αρχεßα του πÜλαι ποτÝ λαμπροý Βασιλεßου της Τßρυνθας, διαπιστþθηκε πως ο μονÜρχης εßχε και στο παρελθüν προβλÞματα με το παχý του Ýντερο. Εκτüς απü τις φορÝς που ο ΗρακλÞς του Ýφερνε πεσκÝσι κÜποιο Üγριο ζωÜκι (το αγριογοýρουνο απü τον Ερýμανθο, τον συμπαθητικü ταýρο απü την ΚρÞτη, τα ατßθασα Üλογα του ΔιομÞδη), ο ΕυρυσθÝας φαßνεται πως εßχε κοιλιακÝς δυσκολßες. Με δεδομÝνα αυτÜ τα συμπτþματα, η Ýρευνα επεκτÜθηκε στα αρχεßα του Γενικοý Νοσοκομεßου της περιοχÞς. Εκεß, τα πρÜγματα Þσαν δυσχερÝστερα. ΟρισμÝνα αρχεßα εßχαν αφαιρεθεß απü ασθενεßς, Ýτσι þστε να διευκολýνονται οι αλλεπÜλληλες αιτÞσεις επιστροφÞς εξüδων νοσοκομειακÞς περßθαλψης, Üλλα εßχαν καταστραφεß για να απαλειφθεß τυχüν ντροπιαστικÞ ασθÝνεια, Üλλα εßχαν μεταφερθεß σε μακρινÝς περιφÝρειες λüγω μετοικεσßας κλπ.
Εν πÜση περιπτþσει, με τα πολλÜ ο βασιλικüς φÜκελος βρÝθηκε στο Δ.Θ.Κ.Υ., δηλαδÞ στο Διαγνωστικü και Θεραπευτικü ΚÝντρο Υγεßα. ΒρÝθηκε, εξετÜστηκε λεπτομερþς και ιδοý τι αποκαλýφθηκε. Ο Μεγαλειüτατος εßχε τον τελευταßο καιρü παρατηρÞσει αßμα στα κüπρανα και εßχε προστρÝξει στη βοÞθεια του δüκτορος Ασκληπιοý, που διατηροýσε επιπλÝον νüμιμο ιατρεßο στην κοντινÞ Επßδαυρο.
«Ενεργεßσαι, βασιλιÜ μου, τακτικÜ;»
«ΑμÝ. ΚÜθε δυο-τρεις μÝρες.»
«Δυσκολεýεσαι κατÜ την αφüδευση;»
«Αν εξαιρÝσεις τις φορÝς που μου κουβαλÜει ο γελοßος ξÜδερφüς μου φοβερÜ ζþα του δÜσους, ναι, δυσκολεýομαι. Για την ακρßβεια, μου βγαßνουν τα μÜτια Ýξω.»
«Ακολουθεßς μεσογειακÞ διατροφÞ;»
«ΦυσικÜ. Και κρÝας τρþω, και με βοýτυρο τηγανßζω, και τα λαχανικÜ αποφεýγω, üλα.»
«ΚαλÜ, δεν βλÝπεις τηλεüραση; Να δεις üτι κÜνεις ακριβþς τα αντßθετα; ΤÝλος πÜντων. ΧρειÜζεσαι κολονοσκüπηση;»
«Να λεßπει το βýσσινο! ΑδερφÞ θες να με κÜνεις;»
«Μην  ανησυχεßς. Δεν κινδυνεýεις. Δþσε βÜση, τþρα. Θα σου κλεßσω ραντεβοý στο γαστρεντερολογικü επειγüντως. ΑλλÜ απαιτεßται προετοιμασßα: την προηγουμÝνη θα φας μüνο σοýπα φιδÝ Þ λßγο βραστü κοτüπουλο χωρßς πÝτσες, ενδεχομÝνως κßτρινο ζελÝ πετþντας τα φροýτα, θα πßνεις συνÝχεια υγρÜ και, στις δýο το μεσημÝρι και στις εννÝα το βρÜδυ, θα ρουφÞξεις απü Ýνα μπουκαλÜκι Botania Phosphates. ΑντιλαμβÜνεσαι üτι, για να καθαρßσει καλÜ το Ýντερο και για να μη γεμßσεις τους γιατροýς και τις νοσοκüμες περιττþματα, ας εßναι και βασιλικÜ, θα φτÜσεις να πÜρεις… αγκαλιÜ την τουαλÝτα. Νερü θα βγÜζεις στο τÝλος. ΣαφÝς;»
Τι να κÜνει ο ΕυρυσθÝας; ΥπÜκουσε στις ιατρικÝς οδηγßες μÝχρι κεραßας και βρισκüταν ακριβþς στο μÝσο μιας ατÝρμονος σειρÜς επισκÝψεων στους χþρους üπου ακüμα κι ο βασιλιÜς πηγαßνει μüνος, üταν ακοýστηκαν Ýντονα γαυγßσματα, γρυλλßσματα και αγριοφωνÜρες, Εßχε Ýρθει ο ΗρακλÞς με τον ΚÝρβερο. Οι φρουροß δεν κατÜφεραν να του φρÜξουν το πÝρασμα κι Ýτσι ο Üθλιος Þρωας μπÞκε στα βασιλικÜ ενδüτερα κρατþντας απü το λουρß το τÝρας της κολÜσεως. Τι μποροýσε να κÜνει ο δυστυχÞς αντιÞρωας; ¸φυγε σφαßρα για τον απüπατο.

ΜοιÜζει τραβηγμÝνη ετοýτη η εκδοχÞ; Δεν θα μποροýσε πρÜγματι να εßχε προγραμματιστεß βασιλικÞ κολονοσκüπηση; Ιδßως αν ληφθεß υπüψη πως ο Μεγαλειüτατος εßχε παλαιüτερα υποβληθεß σε τοπικÞ ακτινοθεραπεßα για την αντιμετþπιση καρκßνου του προστÜτη, η δε εξÝταση φαßνεται üντως να Ýδειξε üτι το αßμα οφειλüταν σε αγγειεκτÜσεις που χρειÜζονταν ßσως καυτηριασμü;

 

ΧΧΧΧΧ