ρθρα\Αδημοσευτα ρθρα
 

Η αλθεια για τον Ευρυσθα

(Μια… ιατρικ θερηση της μυθολογας)

 

Τσα και τσα χουμε διδαχθε, ακοσει και διαβσει για την ελληνικ μυθολογα. Για τους θεος, τους γγαντες, τους ημθεους και τους ρωες. Αλλ μνουμε πντοτε με την εντπωση (τη βεβαιτητα, θα λεγε κποιος) τι οι υπλοιποι πρωταγωνιστς, οι «αντιρωες», εμφανζονται απλς και μνο για να υπογραμμιστε η προσωπικτητα των ηρων. Κανες, ραγε, δεν σκφτηκε τι κι εκενοι νθρωποι σαν; Με τα προβλματα και τις αδυναμες τους; Και κανες δεν μπκε στον κπο να αναζητσει τα ατια της συμπεριφορς τους; Φανεται πως η ενασχληση με τη μυθολογα αντιγρφει την ενασχληση με την ιστορα: ενδιαφρον παρουσιζουν, κυρως, οι «μεγλοι» και οι νικητς, οι περφημοι και οι ονομαστο. Οι λλοι, οι πολλο, οι ασθενες κι ασμαντοι, δεν αξζουν μια θση στην αφγηση. Εναι η μορα τους. Επομνως, «ουα τοις ηττημνοις»!
Με βση την παραπνω επισμανση, η οποα σε καμι περπτωση δεν διεκδικε  βραβεο πρωτοτυπας, ας καταπιαστομε με το σημεριν θμα μας, προσθτοντας ασφαλς μεγλη δση ελαφρδας και πολ χαμγελο.

Ο τελευταος θλος του ρωα Ηρακλ, πριν αναγορευθε σε ημθεο, ταν η κθοδος στον δη και η σλληψη του Κρβερου. Σωστ; Σωστ. Με δυο λγια, τι ακριβς εχε συμβε; Απελπισμνος ο εξδελφς του Ευρυσθας απ τις συνεχες επιτυχες του Ηρακλ και απ την αλλεπλληλη σωτηρα του (μην ξεχνμε τι του ανθετε τους θλους, κατπιν συμβουλς της θες ρας, με στχο να τον εξοντσει), κατβασε τη φωτειν ιδα να τον στελει στα σκοτδια του κτω κσμου προκειμνου να του φρει ζωνταν το τρικφαλο σκυλκι της εισδου!
φτασε, λοιπν, το παλικρι στα Τρταρα, δεσε σε ναυτικ κμπο τα κεφλια του ζωντανο, του πρασε το επιβαλλμενο περιλαμιο κατ πως επβαλλε η σχετικ νομοθεσα και το κουβλησε στο παλτι του εξαδλφου. Εκενος, μλις εδε το τρας, τα κανε πνω του και διταξε τον Ηρακλ να επιστρψει το σκυλ στον νμιμο αφντη του, τον κριο Πλοτωνα.
Αλλ’ μως, αυτ που δεν χει διερευνηθε εναι η πραγματικ αιτα της ευκολιας αντδρασης του βασιλι. ταν ντως προν φβου; ‘Η, μπως, εχε μεσολαβσει κτι λλο;
Μετ απ εμπεριστατωμνη αναδφηση στα μυθολογικ αρχεα του πλαι ποτ λαμπρο Βασιλεου της Τρυνθας, διαπιστθηκε πως ο μονρχης εχε και στο παρελθν προβλματα με το παχ του ντερο. Εκτς απ τις φορς που ο Ηρακλς του φερνε πεσκσι κποιο γριο ζωκι (το αγριογορουνο απ τον Ερμανθο, τον συμπαθητικ ταρο απ την Κρτη, τα ατθασα λογα του Διομδη), ο Ευρυσθας φανεται πως εχε κοιλιακς δυσκολες. Με δεδομνα αυτ τα συμπτματα, η ρευνα επεκτθηκε στα αρχεα του Γενικο Νοσοκομεου της περιοχς. Εκε, τα πργματα σαν δυσχερστερα. Ορισμνα αρχεα εχαν αφαιρεθε απ ασθενες, τσι στε να διευκολνονται οι αλλεπλληλες αιτσεις επιστροφς εξδων νοσοκομειακς περθαλψης, λλα εχαν καταστραφε για να απαλειφθε τυχν ντροπιαστικ ασθνεια, λλα εχαν μεταφερθε σε μακρινς περιφρειες λγω μετοικεσας κλπ.
Εν πση περιπτσει, με τα πολλ ο βασιλικς φκελος βρθηκε στο Δ.Θ.Κ.Υ., δηλαδ στο Διαγνωστικ και Θεραπευτικ Κντρο Υγεα. Βρθηκε, εξετστηκε λεπτομερς και ιδο τι αποκαλφθηκε. Ο Μεγαλειτατος εχε τον τελευταο καιρ παρατηρσει αμα στα κπρανα και εχε προστρξει στη βοθεια του δκτορος Ασκληπιο, που διατηροσε επιπλον νμιμο ιατρεο στην κοντιν Επδαυρο.
«Ενεργεσαι, βασιλι μου, τακτικ;»
«Αμ. Κθε δυο-τρεις μρες.»
«Δυσκολεεσαι κατ την αφδευση;»
«Αν εξαιρσεις τις φορς που μου κουβαλει ο γελοος ξδερφς μου φοβερ ζα του δσους, ναι, δυσκολεομαι. Για την ακρβεια, μου βγανουν τα μτια ξω.»
«Ακολουθες μεσογειακ διατροφ;»
«Φυσικ. Και κρας τρω, και με βοτυρο τηγανζω, και τα λαχανικ αποφεγω, λα.»
«Καλ, δεν βλπεις τηλεραση; Να δεις τι κνεις ακριβς τα αντθετα; Τλος πντων. Χρειζεσαι κολονοσκπηση;»
«Να λεπει το βσσινο! Αδερφ θες να με κνεις;»
«Μην  ανησυχες. Δεν κινδυνεεις. Δσε βση, τρα. Θα σου κλεσω ραντεβο στο γαστρεντερολογικ επειγντως. Αλλ απαιτεται προετοιμασα: την προηγουμνη θα φας μνο σοπα φιδ λγο βραστ κοτπουλο χωρς πτσες, ενδεχομνως κτρινο ζελ πετντας τα φροτα, θα πνεις συνχεια υγρ και, στις δο το μεσημρι και στις εννα το βρδυ, θα ρουφξεις απ να μπουκαλκι Botania Phosphates. Αντιλαμβνεσαι τι, για να καθαρσει καλ το ντερο και για να μη γεμσεις τους γιατρος και τις νοσοκμες περιττματα, ας εναι και βασιλικ, θα φτσεις να πρεις… αγκαλι την τουαλτα. Νερ θα βγζεις στο τλος. Σαφς;»
Τι να κνει ο Ευρυσθας; Υπκουσε στις ιατρικς οδηγες μχρι κεραας και βρισκταν ακριβς στο μσο μιας ατρμονος σειρς επισκψεων στους χρους που ακμα κι ο βασιλις πηγανει μνος, ταν ακοστηκαν ντονα γαυγσματα, γρυλλσματα και αγριοφωνρες, Εχε ρθει ο Ηρακλς με τον Κρβερο. Οι φρουρο δεν κατφεραν να του φρξουν το πρασμα κι τσι ο θλιος ρωας μπκε στα βασιλικ ενδτερα κρατντας απ το λουρ το τρας της κολσεως. Τι μποροσε να κνει ο δυστυχς αντιρωας; φυγε σφαρα για τον αππατο.

Μοιζει τραβηγμνη ετοτη η εκδοχ; Δεν θα μποροσε πργματι να εχε προγραμματιστε βασιλικ κολονοσκπηση; Ιδως αν ληφθε υπψη πως ο Μεγαλειτατος εχε παλαιτερα υποβληθε σε τοπικ ακτινοθεραπεα για την αντιμετπιση καρκνου του προσττη, η δε εξταση φανεται ντως να δειξε τι το αμα οφειλταν σε αγγειεκτσεις που χρειζονταν σως καυτηριασμ;

 

ΧΧΧΧΧ