ρθρα\Σχολιζοντας  την επικαιρτητα
 

Αντιφσεις (2)

 

Στο προηγομενο σημεωμα, αναφρθηκαν κτι παρδοξες αντιφατικς αντιδρσεις: πληθρα ειλικρινν ευχν απ τη μια πλευρ, λλειψη αυθρμητης επαφς με τον διπλαν απ την λλη. Ας προχωρσουμε σμερα να βμα παρακτω και ας εξετσουμε τη συμπεριφορ μας στο σπτι σε σχση με την αντστοιχη συμπεριφορ στον δρμο.

Στο σπτι

1. χουμε φιλοξενομενους και κνουμε το παν για να τους εξυπηρετσουμε, στε να αισθνονται "σαν στο σπτι τους". Τους μαγειρεει η νοικοκυρ τα καλτερα φαγητ του ρεπερτορου της, ο νοικοκρης τους προσφρει το πιο γλυκπιοτο κρασ. χι σπνια, αφνει το ζευγρι το δωμτι του και παραχωρε τη χρση του στον "ξνο". Ολκληρο το πργραμμα μεταβλλεται και προσαρμζεται τσι, στε να ικανοποιηθε ο "ξνος".
2. Συζητμε οικογενειακ χαζολογμε στην τηλεραση και χτυπει το κουδονι. Κποιο φιλικ ζευγρι μνος του νας φλος εμφανζεται αναπντεχα.
"ρθαμε για μια καλησπρα".
"Περνοσα, εδα φως κι ανβηκα".
Δεν υπρχει περπτωση να διαμαρτυρηθομε ετε για την παρλειψη προηγομενου τηλεφωνματος ετε για το ακατλληλο της ρας. Θα ανοξουμε την πρτα και την αγκαλι μας.
3. Ετοιμαζμαστε για πνο και την ησυχα της νχτας ταρζει το τηλεφωνικ ντριν. Ο συγγενς, ο φλος θλει να μας μιλσει για κποιο πρβλημ του.
"Συγγνμη που ενοχλ ττοια ρα!"
"Μα τι εναι αυτ που λες;"
Και τον ακομε με ενδιαφρον και αγπη.

Στον δρμο

1. Βαδζουμε βιαστικο και διαπιστνουμε τι ρχεται λλος απ την αντθετη κατεθυνση. Ο διαθσιμος χρος δεν επαρκε για ταυτχρονη διλευση. Παρνουμε πλγια θση και συνεχζουμε με χορευτικ βηματκια. Το διο κνει κι ο απναντι. Θα τον αφσουμε να περσει πρτος; Αλμονο. Οτε κι αυτς, λλωστε.
(Μικρ παραλλαγ. Αν υποχωρσουμε και του δεξουμε τι του παρχουμε προτεραιτητα, θα μας κοιτξει καχποπτα, σχεδν φοβισμνα, και θα περσει τρχοντας, μην τυχν του ρθει καμι τρικλοποδι! Σπνια, μπορε να ψελλσει να "ευχαριστ").
2. Ταξιδεουμε με λεωφορεο λλο ΜΜΜ. Καθιστο. Και βλπουμε, με την κρη του ματιο, τι κποιος ρθιος χει ανγκη καθσματος μεγαλτερη απ τη δικ μας. Το κντρο του οπτικο μας πεδου, ττε, ετε περιορζεται στο ανγνωσμ μας ετε (κι αυτ συμβανει συχντερα) τοποθετεται σε απμακρο σημεο του ορζοντος, αναζητντας κποια φιλοσοφικ αλθεια.
3. Οδηγομε σε δρομκι, που μως χει προτεραιτητα, και διαπιστνουμε πως μπορομε να επιτρψουμε να περσει λλο χημα. (Κτι αντστοιχο εναι δυνατν να μας τχει σε περπτωση επιθυμας αλλαγς λωρδας.) Αποδεικνουμε την μφυτη ευγνει μας; Ελτε, τρα. Προσποιομαστε τι τποτε δεν χει υποπσει στην αντληψ μας και αδιαφορομε παντελς.

Πς εξηγεται η αντιφατικ αυτ συμπεριφορ; Δηλαδ, ταν ο διπλανς εναι γνωστς, εμαστε... και οι πρτοι ανοιχτκαρδοι και, ταν συγκαταλγεται στην πολυπληθ χορεα των "τρτων", κλεινμαστε εγωιστικ στο καβοκι μας; τσι συμβανει; Αν ναι, στην πρτη ευκαιρα, να καταφερθομε κατ του κρτους. Που δεν μας διδσκει κοινωνικ αγωγ!

 

ΧΧΧΧΧ