ρθρα\Σχολιζοντας  την επικαιρτητα
 

Αντιφσεις (1)

 

Τρα που διανουμε τον Ιανουριο, εναι απλυτα φυσικ να ευχμαστε ο νας στον λλο "καλ χρονι". Κι αυτ συμβανει σ' λες τις χρες που τυχανει να γνωρζω. μως, η ευχ "χρνια πολλ" που συνοδεει σχεδν πντα την πρτη δεν ακογεται σε λλες γλσσες.
πειτα, απ την 1η Φεβρουαρου και κθε πρτη του μηνς, η "καλ χρονι" δνει τη θση της στον "καλ μνα". Και, τις Δευτρες, εναι συνηθστατο να ακοει κανες βροντερ την "καλ εβδομδα". Καμι απ τις δυο αυτς ευχς δεν διατυπνεται σε (γνωστ μου) ξνη γλσσα. Οτε τα "χρνια πολλ" ρχονται και ξανρχονται σο συχν συμβανει στην πατρδα μας. Στις 25 Μαρτου, του Ευαγγελισμο, το Πσχα, της Παναγας και, προφανς, τα Χριστογεννα. Μια ευχ που, επιπλον, διεκδικε τα πρωτεα απ πολλς λλες δυσμετφραστες εκφρσεις.
Ακμα, γρω στον Ιονιο και, πντως, πριν ξεκινσουν οι θερινς διακοποεξορμσεις, τι το παρδοξο να ακοσεις απανωτ το "καλ καλοκαρι"; Στο δε τελεωμα των διακοπν, και σγουρα κατ τον Οκτβριο, πλημμυρζει ο τπος απ τον "καλ χειμνα."
Χαρακτηριστικ του χαρακτρα του λληνα; της ελληνικς γλσσας; Γιατ και στην Κπρο βρθουν ττοιες ευχς. Με μια περαιτρω ιδιοτυπα: η γιορτ του Αγου Πνεματος ονομζεται "γιορτ του κατακλυσμο" (μοιζει με των Φτων σε εκδηλσεις) και, φυσικ, οι Κπριοι αλληλοεχονται "καλ κατακλυσμ". Θα πετε, μα και οι Κπριοι λληνες εναι. Σωστ.
Χαρακτηριστικ του χαρακτρα μας, λοιπν, και εγε! Γιατ, μλιστα, η ευχ "χρνια πολλ" ηχε μορφα και περιχει νημα αισιδοξο. Ιδως ταν ακογεται σε γενθλια. Πολ ομορφτερο και αισιοδοξτερο απ το νερβραστο και βραχυπρθεσμο "Happy Birthday" απ τα συναφς διατυπομενα "συγχαρητρια". Για το κατρθωμα που επιτελσαμε να επιζσουμε επ να ακμη τος!
Να προστεθε κτι λλο, σχετικ με τα "συγχαρητρια": στον γμο, εναι απερως προτιμτερη η ευχ "να ζσετε" και, στον τοκετ, η ευχ "να σας ζσει".

Ερτημα, τρα: πς συμβιβζονται λα τα παραπνω με τη μουγκαμρα που μας καταλαμβνει μερικς φορς;
Παρδειγμα υπ' αριθ 1. Διανυκτερεουμε σε ξενοδοχεο και εισερχμαστε στην αθουσα του πρωινο. Λμε "καλημρα" στους υπλοιπους πελτες; Σπνια. Και, ταν σηκωνμαστε να φγουμε, τους αποχαιρετομε; Χλωμ.
Παρδειγμα υπ' αριθ 2. Αγορζουμε εφημερδα τσιγρα απ να περπτερο. (Προσοχ, χι το γειτονικ με τον περιπτερ που γνωρζουμε.) Απευθνουμε χαιρετισμ; Αποδεικνουμε τι το λεξιλγι μας περιλαμβνει το "παρακαλ" και το "ευχαριστ";
Παρδειγμα υπ' αριθ 3. χουμε διθεση να προσευχηθομε και να εκκλησιαστομε. Ανβουμε το απαρατητο κερ, ακολουθον το προσκνημα των εικνων και το σταυροκπημα κι αποχωρομε, δχως να χαιρετσουμε τον πλησον στω να του χαμογελσουμε.
Εκτς απ τις περιπτσεις που λοι αυτο μς εναι εκ των προτρων γνωστο. Οπτε, τι να συμπερνει κανες; Πως οι τυπικ γνωστοι, αυτο οι "πλησον" κατ τη διδασκαλα του Χριστο, δεν χρειζονται την "καλημρα"; Δεν δικαιονται το "παρακαλ"; Δεν αξζουν να μας χαμγελο;
Τυπικτητες χωρς ουσα, σως ισχυριστε κποιος. ραγε, εναι τσι;

 

ΧΧΧΧΧ