ρθρα\Σχολιζοντας  την επικαιρτητα
 

Απ κπου πρπει ν' αρχσουμε

 

Πριν αρχσουμε, ωστσο, με συγκεκριμνα παραδεγματα ως προς τις δυναττητες του καθενς μας να συντελσει -κατ δναμη- στην ποια βελτωση των συνθηκν διαβωσς μας, μοιζει αναγκαα μια διευκρνιση. Οι σκψεις που ακολουθον, σμερα και στο μλλον, οτε απ σοφα διακρνονται οτε βραβεο πρωτοτυπας διεκδικον. Απλς ιδες εκφρζουν, ιδες που γεννιονται καθημεριν με την παρατρηση του γρω χρου και της συμπεριφορς μας μσα και απναντι σ' αυτν.
Και κτι ακμα: η κριτικ αυτν που συμβανουν και οι προτσεις για το μλλον μς αφορον λους. Πρκειται μεν για κριτικ αλλ, ειλικριν και τμια, και για αυτοκριτικ. Το αλθητο υπγεται στη σφαρα του ανφικτου, χι του ανθρπινου. (Το διεκδικε, εν' αλθεια, και ο Ππας, αλλ αυτ εναι λλου παπ ευαγγλιο.)

Πμε, λοιπν. Και ας μιλσουμε για τις φλγες.
"Αντοιμη η κρατικ μηχαν. Μποροσε και πρεπε να χει προβλψει τους κασωνες και τους ισχυρος ανμους. φειλε να χει προετοιμαστε κατλληλα, δεδομνης της σχετικς χειμερινς ανομβρας και της θερινς ξηρασας." Σωστ.
"Παταγδης αποτυχα κατ την αντιμετπιση της πυρκαγις και των αλλεπλληλων εστιν της. Πλρης ασυνεννοησα των αρμδιων υπηρεσιν." Σμφωνοι.
"Επιπλαιες, απαρδεκτες οι δηλσεις μερικν πολιτικν, στχο εχαν να αποσεσουν τις ευθνες τους και να δικαιολογηθον." Μλιστα.

 

Αλλ... ας το ψξουμε κπως διαφορετικ.
Αρχικ, στον τομα της πρβλεψης. Φρντισε, ραγε, ο κθε γεωργς και κτηνοτρφος να συγκεντρσει γκαιρα ,τι ξερ εχε μαζευτε και να το εξαφανσει με ελεγχμενη φωτι; Μερμνησαν οι ιδιοκττες εξοχικν κατοικιν για το καθρισμα των κπων τους και για την παρξη -και συντρηση, εννοεται- πυροσβεστικν κρουνν λλου οποιουδποτε μσου για την αντιμετπιση πυρκαγις; Σεβστηκαν, ταν χτιζταν το σπτι τους, τις κεμενες διατξεις που απαγορεουν καταλψεις και μπαζματα; Οι εκδρομες και οι παραθεριστς, εξλλου, συνειδητοποιοσαν τι τα τσιγρα πρτα σβνονται και στερα πετιονται; Κατ προτμηση, μλιστα, σε τασκι και χι στη φση; (Το χαρτ και, ιδως, το φλτρο δεν αποτελον λλωστε υλικ "βιοαποδομσιμα". Εντυπωσιακς ρος που εκφρζει τη δυναττητα απορρφησης και εξαφνισης των απορριμμτων!)
Στο πλασιο της αντιμετπισης της "μαινμενης λαλαπας" τρα. χει ο κθε πολτης την πειθαρχα να συνταχθε ανμεσα στους επαγγελματες πυροσβστες και να ενεργσει με βση τις οδηγες τους; , μπως, κνει ο καθνας του κεφαλιο του; Ναι μεν δικαιολογεται ανησυχα, αλλ ο πανικς και οι στριγκλις οδηγον σε περαιτρω ανασττωση και αποσυντονζουν το ργο της πυρσβεσης. (Θα πετε, ταν κινδυνεει η ζω σου και το βις σου, τον συντονισμ θα κοιτξεις; Εδ σε θλω. Προσπθησε. Αλλις, δεν βοηθς.) Απ την λλη πλευρ, η συνεχς παρουσα των τηλεανταποκριτν με τις κμερες και τα μαρκοτσια, στην προσπθεια μεγαλτερης τηλεθασης του καναλιο τους και σε αναζτηση σκανδλων, επιτενει αφρητα το «εκτς ελγχου».
Τλος, ως προς τις δηλσεις των πολιτικν, των κυβερνητικν κυρως, αλλ και λων ανεξαιρτως των κομμτων, τι θα μποροσε να κνει κθε πολτης; Μα εναι απλ: να τις αγνοσει, κλενοντας το κουτ αλλζοντας κανλι. Η περιβητη AGB θα το πισει το μνυμα και οι υπερδραστριοι καναλρχες θα πψουν τελικ να ενδιαφρονται. Γιατ, αληθιν, εμαστε σοβαρο να καγονται δση, σπτια, νθρωποι και να χνεται πολτιμος χρνος -στω λγος- για βαργδουπες κυβερνητικς αντιπολιτευτικς ελαφρτητες εν μσω ακριβοπληρωμνων διαφημιστικν μηνυμτων;

 

ΧΧΧΧΧ