ρθρα\Σχολιζοντας  την επικαιρτητα
 

Τυπικ δκιο, ουσιαστικ αδικα

 

Πριν τρα-τσσερα χρνια, μια ζεστ νχτα του Ιουλου, βρκα το αυτοκνητ μου χωρς πινακδες. Τις εχε αφαιρσει το συνεργεο λγο πριν απ' τα μεσνυχτα στην Πλατεα Καρασκκη, στο πλι του ξενοδοχεου Stanley.
Πγα με τα πδια στην κοντιν Υποδιεθυνση της Τροχαας, ζτησα να μιλσω με τον αξιωματικ υπηρεσας και ακολοθησε ο εξς διλογος.
"Καλησπρα. ρθα για τις πινακδες."
"Εν διαφωνετε, να υποβλετε νσταση."
"Δεν εναι αυτ η πρθεσ μου. θελα μνο να επισημνω τι summum jus summa injuria."
"Δεν καταλαβανω αγγλικ."
"Λατινικ εναι και θα σας το εξηγοσα αμσως: σημανει τι η απλυτη εφαρμογ του δικαου μπορε να οδηγσει σε απλυτη και κατφωρη αδικα."
"Τι εννοετε;"
"Εννο τι πργματι υπρχει απαγορευτικ σμα εκε που αφαιρσατε τις πινακδες, αλλ το αυτοκνητ μου (και τα λλα τρα που βρσκονταν εκε) δεν ενοχλοσαν κανναν, μα κανναν, ττοια ρα."
"Το πρβλημα δεν εναι η ενχληση, αλλ η εφαρμογ του νμου."
"Ττε, γιατ δεν ενεργετε με τον διο τρπο αλλο; Στην οδ Παπαδιαμαντοπολου, ας πομε, που υπρχει χι μνο σμα απαγορευτικ, αλλ και εκενο το... εγλωττο με τον γεραν! σε που απ εκε διρχονται τουλχιστον ξι λεωφορειακς γραμμς και, επομνως, συντρχει και ενχληση."
"Γιατ, αν τα προυμε, θα τα ξαναβλουν σε λγο!"
"Μα εναι σοβαρ νοοτροπα αυτ;"
"Εν πση περιπτσει, εσες κνατε παρβαση."
"Σαφς. Και τη βεβαωσε το ργανο στις ντεκα τη νχτα, μια που η αφρητη ζστη της μρας εναι αποτρεπτικ για ττοιου εδους εξορμσεις. Και δεν εχε, σως, συμπληρωθε ο αριθμς των απαρατητων κλσεων. Οπτε, θα εμφανιζταν λλειμμα στον προπολογισμ."
"Προσξτε πς μιλτε!"
"Τλος πντων. Μπως, παρ' λ' αυτ, θα ταν δυνατ μια κπως επιεικστερη αντιμετπιση του θματς μου; χω ξνες πινακδες και πρπει σε δυο μρες να φγω απ την Ελλδα."
"Αποκλεεται. Η υπηρεσα δεν κνει εξαιρσεις οτε δχεται πισεις. Αν θλετε, μπορετε το πρω να απευθυνθετε στον κριο Διοικητ."
"Μα αφο δεν κνετε εξαιρσεις οτε δχεστε πισεις!"
"Τελεισαμε, κριε, καληνχτα."
"Καληνχτα."

πως και στο προηγομενο σημεωμα (με τα φτα ομχλης και με τις σβησμνες πινακδες), τσι κι εδ χουμε χαρακτηριστικ περπτωση παρνομης συμπεριφορς του πολτη, μνο που η πολιτεα δεν αδιαφορε κι εφαρμζει μεν το τυπικ δκαιο κατ γρμμα, με τρπο μως που τη "βολεει". Δημιουργντας εντοντατη πικρα και ασθημα αδικας. Να, πς μπορε να φταμε τσο εμες σο και το κρτος.

 

ΧΧΧΧΧ