ρθρα\Σχολιζοντας  την επικαιρτητα
 

Πρωτοχρονιτικο δλημμα

 

Μσα στη χρονι που πρασε εχαμε αλλεπλληλες φοιτητικς αντιδρσεις. Κντρα στον καινοργιο νμο, κντρα στην αναθερηση του ρθρου 16 του Συντγματος, κντρα στην παγκοσμιοποηση. Κποια μρα, περπατντας σε αθηνακ δρμο, διβασα το ακλουθο κεμενο. Κολλημνο σε κουτ των ΕΛΤΑ.
"Η εκπαιδευτικ μεταρρθμιση αποτελε κομβικ πολιτικ επιλογ του κρτους και του κεφαλαου, στην κατεθυνση της εκπλρωσης των κυριαρχικν επιταγν στην παραγωγικ διαδικασα και στο σνολο της ζως, με σαφ στχο την εμπδωση της πειθρχησης, της εξατομκευσης και του ανταγωνισμο." Ακολουθοσε αναφορ της νεανικς κοινωνικς ομδας που το εχε συντξει. (Το νομ της δεν ενδιαφρει.)
Αντγραψα το κεμενο και το σχολασα συχν. Με διθεση επικριτικ, το ομολογ. Πστευα -και ακμα πιστεω- τι η διατπωση ιδεν και αιτημτων εντσσεται και αυτ στο γενικτερο εκφραστικ πλασιο που επιτσσει σαφνεια, αλλ και συντομα. Και, εν πση περιπτσει, αντιτσσεται στον βερμπαλισμ και τις μεγαλοστομες.
Θα εχα, λοιπν, την τση να συμβουλεσω, να εισηγηθ απλς, στους συντκτες του να εγκαταλεψουν αυτ το φος και να διεκδικσουν τα ποια δκια τους με τρπο εξσου κατανοητ, αλλ πιο ανθρπινο και πιο προσαρμοσμνο στην ηλικα τους.

Απ την λλη πλευρ, παρακολοθησα τελευταα στον τπο τις αντιδικες ανμεσα σε ομδες νων με καινοφαν ονματα, πως "emos" (απ το emotional, δηλαδ "συναισθηματικο), trendy (θα λγαμε "μοδτοι"), "καγκουρδες" (νοι σε μοτοσακ, απ "λακς" συνοικες). Αντιδικες, μλιστα, οι οποες δεν περιορζονται σε λεκτικς αψιμαχες, αλλ φτνουν σε χρση στιλτων, ξυραφιν και ψαλιδιν, καταλγουν δε ακμα και σε επικνδυνες σωματικς βλβες.
Το πεδο διαφωνας των παραπνω ομδων εκτενεται απ τις ενδυματολογικς προτιμσεις και τις κομμωτικς επιλογς, μχρι την προσγγιση της ζως και τη φιλοσοφα γρω απ την παρξη του ανθρπου.
Η διατπωση των απψεν τους, μως, τουλχιστον απ σο κατρθωσα να διαπιστσω ακογοντας εκπροσπους τους σε τηλεοπτικς συνομιλες, πσχει σοβαρ. Θα τολμοσα να πω τι χειρζονται τη γλσσα σε εππεδο θλιβερ και, μερικς φορς, εμβρυδες.

Οπτε, ανακπτει το δλημμα: εναι προτιμτερη η δετερη η πρτη μορφ νεανικς κφρασης; Ηχε ρητορικ το ερτημα, γιατ δεν φανεται δυνατ, οτε καν πιθαν, η τυχν επιλογ της δετερης προσγγισης. Οτε απ λεκτικ ποψη οτε απ ποψη βιοτικς συμπεριφορς.
Δεν αισθνομαι επιστημονικ αρμδιος να επιχειρσω την αναζτηση των αιτων που οδηγν τη νεολαα σε ττοιες ακρτητες. Ετε πρκειται για λλειψη οικογενειακς στοργς ετε ευθνονται οι "κακς συναναστροφς" ετε πηγζει απ οτιδποτε λλο, το αποτλεσμα παραμνει απογοητευτικ.
Και, καθς πλησιζει το νο τος, με τις καθιερωμνες πρωτοχρονιτικες αποφσεις και ευχς, δεν απομνει παρ να ελπσουμε τι οι νοι θα κινηθον περισστερο προς ουσιαστικς κατευθνσεις και διεκδικσεις, στω χρησιμοποιντας λεξιλγιο ηχηρ, μα τουλχιστον σωστ.

 

ΧΧΧΧΧ