ρθρα\Σχολιζοντας  την επικαιρτητα\Επθεση… εκκωφαντικ
 

Επθεση… εκκωφαντικ

 

Ακμη και οι μονμως εποχομενοι συμπατριτες μας, αυτο που «καβλα παν στην εκκλησι, καβλα προσκυννε… κλπ», κποια στιγμ της ζως τους χουν βρεθε ρθιοι σε διβαση πεζν να περιμνουν να βγει ο Γρηγρης και να διασχσουν το κατστρωμα της λεωφρου. Και, μλις κνει την εμφνισ του το πρσινο ανθρωπκι, βζουν τα πδια στο κεφλι για να περσουν, καθς ο κνδυνος παραμονεει. Ποιος κνδυνος; Μα τα αυτοκνητα που αδημονον μαρσροντας και, κυρως, οι πσης φσεως μηχανβιοι.
Δεν εναι δυνατν να μην τους χετε προσξει. Ετε κρανοφροι ετε απεθαρχα ελεθεροι λληνες, με τη χατη ν’ ανεμζει και το κρνος αγκαζ (στο δθεν αδιφορο, σαν να κρατν τη φιλεναδτσα που της χουν κνει την τιμ να τους συνοδεει), χουν καρφωμνο το βλμμα στο φανρι, τα χρια να σφγγουν με μαεστρα τις λαβς και το πδι τοιμο ν’ απογειωθε μσα σε να ορυμαγδ εξατμσεων!
Τους χετε μετρσει ποτ; Σας διαβεβαινω τι, στις μεγλες αρτηρες, μαζεονται καμι σαρανταρι τη φορ και, λοι μαζ, επιτθενται με μανα στα επμενα εκατ-διακσια μτρα. Εν ο θρυβος που εκπμπουν ακυρνει κθε προσπθεια συνομιλας των πεζν και κνει να τρβουν τα χρια τους οι ωτορινολαρυγγολγοι.
Ξρετε ποια εναι τα πλεονεκτματα αυτς της ομαδικς επθεσης; Προσπερννε με τη μα τα βραδυκνητα ΙΧ, επιδεικνουν τις ικαντητς τους στο κοιν (που δκα φορς στις δκα παραμνει παγερ αδιφορο, αν δεν τους στλνει και στον διολο), και φτνουν κατ μερικ δκατα δευτερολπτου νωρτερα στο επμενο φανρι. τσι, αν η τχη τα φρει βολικ, μπορε στο τλος της ημρας να χουν εξοικονομσει μχρι και να τταρτο της ρας.
σο για τα μειονεκτματα, αυτ εμφανζονται με τις εξς μορφς: η κατανλωση καυσμων ανεβανει κατακρυφα, η φθορ των ελαστικν με τα συνεχ σπιναρσματα παρουσιζει κθετη αξηση, ο κνδυνος να χαθε ο λεγχος του οδηγο απ το πλγιο ντεραπρισμα (ιδως σε υγρ λιωμνο απ τον κασωνα οδστρωμα) ελλοχεει απειλητικ και η αδρεναλνη χτυπει σταθερ κκκινο. Α, ναι, εμπλουτζονται και οι στατιστικς θαντων απ τροχαα.
Θα πει κποιος: τι σημασα χουν λα αυτ, τι σημασα χει η ενχληση των πεζν και των περιοκων, μπροστ στη χαρ, στην ηδον της ταχτητας; Μα, καλο μου μηχανβιοι, αν σας κνει κφι να το παξετε ρλι και Valentino Rossi, πηγανετε στις κατλληλες πστες (ντε, να σας κνω και μια υποχρηση) διαλξτε ναν περιφερειακ δρμο με κλειστς στροφς σε ρα μηδενικς κυκλοφορας του υπλοιπου κσμου και βγλτε εκε λα τα απωθημνα σας! Αλλ χι μσα στην πλη, βρε παλικρια!

Ωραα, μχρι εδ. Γκρινιξαμε, χι; Μπορομε να το αντιμετωπσουμε θετικ το θμα; Και ββαια μπορομε.
Πρτον, οι διοι οι μοτοσικλετιστς ανμεσ τους. Ο καθνας μνος του με τη βοθεια των πιο λογικν, να συνειδητοποισει αφενς τους κινδνους για τον διο και αφετρου την ενχληση που προξενε στους συνανθρπους του. Να ρθει στη θση τους και να σκεφτε πς θα αντιδροσε απναντι στην καθημεριν ηχορρπανση που θα του προκαλοσαν οι λλοι. Δσκολο εναι να προσπαθσει να βρεθε στην λλη πλευρ του λφου;
Δετερον, ο κσμος αυτς που υφσταται την απρεπ, αντικοινωνικ συμπεριφορ, εσες κι εγ και λοι μας. Εναι κρμα να σπαταλμε στιγμς απ τη ζω μας, βρζοντας αυτος που (συνειδητ ασυνεδητα) μας σπνε τα νερα. Ας προσπαθσουμε να τους αγνοσουμε. Ναι, ξρω, δεν εναι απλ. Ειλικριν σας λω, μως, πως το χω βλει στχο να το πετχω και, χι πολ συχν εναι αλθεια, το καταφρνω. Αξζει, για την καθημεριν ηρεμα μας, να το δοκιμσουμε. Δεν αξζει;