¢ρθρα\ΣχολιÜζοντας  την επικαιρüτητα\Γλωσσικüς πλοýτος και απρÝπεια
 

Γλωσσικüς πλοýτος και απρÝπεια

 

ΕνεργητικÞ δωροδοκßα και παθητικÞ δωροδοκßα (Þ δωροληψßα) εßναι οι üροι που χρησιμοποιοýνται στη νομικÞ επιστÞμη, στο ποινικü δßκαιο. Χρηματισμüς και διαφθορÜ αποτελοýν Ýννοιες σχετικÜ ταυτüσημες, που προσδιορßζουν το ßδιο φαινüμενο σε ευρýτερη κλßμακα. Γρηγορüσημο, φακελÜκι και λÜδωμα συνιστοýν τις "λαúκÝς" εκφρÜσεις, οι οποßες αποτυπþνουν παραστατικÜ την αξιοζÞλευτη αυτÞ Ýκφανση της ελληνικÞς κοινωνικÞς πραγματικüτητας στους επιμÝρους τομεßς της.
Το γρηγορüσημο Ýλκει την καταγωγÞ του απü τον χþρο της δικαιοσýνης. Γλωσσικοß πρüγονοß του το χαρτüσημο (εντÜξει), το Ýνσημο (καλþς) και το μεγαρüσημο (τþρα τι του λες του κρÜτους, που αποφÜσισε να επιβαρýνει κÜθε διÜδικο προκειμÝνου να χτιστοýν δικαστικÜ μÝγαρα)! Γρηγορüσημο, λοιπüν: το ποσü που εισÝρχεται στην τσÝπη των δικαστικþν υπαλλÞλων, για να δþσουν σýντομη δικÜσιμο, για να καθαρογρÜψουν την απüφαση ταχýτερα, καθþς και για διÜφορες Üλλες ενÝργειες που, θεωρητικÜ, ανÞκουν στις υποχρεþσεις τους. ΠÜντοτε, βÝβαια, προς üφελος δικü μας και εις βÜρος των υπολοßπων. (Η εýλογη απορßα üσον αφορÜ το τελικü αποτÝλεσμα, αν üλοι οι δικηγüρο... γρηγοροσημαßνουν, μÝνει αναπÜντητη. ΖÞτημα ποσοτικü ßσως.)
Το φακελÜκι συνδυÜστηκε αρχικÜ με τους γιατροýς εκεßνους που, αν και αμειβüμενοι απü το δημüσιο, επιζητοýσαν μια πρüσθετη ενßσχυση για να λειτουργÞσουν με μεγαλýτερη αποτελεσματικüτητα. Αργüτερα, επεκτÜθηκε η χρÞση του και κÜλυψε γενικÜ υπαλλÞλους (ιδßως εφοριακοýς), οι οποßοι ενθυλÜκωναν το φιλοδþρημα με περισσÞ ευχÝρεια.
¼σο για το λÜδωμα, αυτü πια Ýχει εξελιχθεß σε σφαιρικüτερη Ýκφραση που αποδßδει ανÜγλυφα την παραπÜνω üμορφη πτυχÞ της καθημερινüτητÜς μας. Αν θÝλει κÜποιος να γßνει σαφÝστερος, μπορεß να κÜνει λüγο και για γρασÜρισμα.

ΤÝρμα οι αστειüτητες. ¸ρευνα του ΟΟΣΑ Ýδειξε üτι η χþρα μας κατατÜσσεται τρßτη, ανÜμεσα στα εßκοσι επτÜ κρÜτη της ΕυρωπαúκÞς ¸νωσης, στον τομÝα της δωροδοκßας. Πρþτη, με 32% των ερωτηθÝντων να απαντοýν θετικÜ στο ερþτημα αν Ýχουν κÜνει χρÞση αυτοý του μÝσου, η Ρουμανßα. Ακολουθεß η Λιθουανßα και, μετÜ, εμεßς. Με ποσοστü 30%. Εýγε. Και εις ανþτερα. (¹, μÞπως, εις κατþτερα;)
Θα αναρωτηθεß κÜποιος: ποια, Üραγε, λýση ενδεßκνυται; Οι πειθαρχικÝς και ποινικÝς ευθýνες των επßορκων λειτουργþν; Οι ποινικÝς ευθýνες των δωροδοκοýντων πολιτþν; Διαπαιδαγþγηση, σε επßπεδο οικογÝνειας, σχολεßου, κοινωνßας;
Δεν μοιÜζει ευχερÞς η απÜντηση. Φαßνεται ριζωμÝνη τüσο βαθιÜ η πεποßθηση, πως μüνο με το λÜδωμα μπορεßς να πετýχεις τον στüχο σου, þστε τα κατασταλτικÜ μÝτρα δεν ευδοκιμοýν. Αρκεß να σκεφτοýμε üτι οýτε η δικαστικÞ εξουσßα Ýμεινε αλþβητη. ºσως η πρüληψη, με μακροχρüνια και συντονισμÝνη εκστρατεßα παßδευσης, να αφÞνει λßγα περιθþρια αισιοδοξßας.
ΑλλÜ, απü την εν λüγω διαπßστωση, μÝχρι το σημεßο να παρουσιÜζει η κρατικÞ τηλεüραση τα ευρÞματα του ΟΟΣΑ με ýφος γελαστü και εýθυμο, με το ζεýγος των πρωινþν σαββατιÜτικων παρουσιαστþν να χαριεντßζονται για το ελληνικü κατüρθωμα, πÜει πολý! Η απüσταση εßναι τερÜστια. Και το μÞνυμα που εισπρÜττουν οι θεατÝς, ιδßως οι νÝοι, απαρÜδεκτο.

ΧΧΧΧΧ