ρθρα\Σχολιζοντας  την επικαιρτητα\Γλωσσικς πλοτος και απρπεια
 

Γλωσσικς πλοτος και απρπεια

 

Ενεργητικ δωροδοκα και παθητικ δωροδοκα ( δωροληψα) εναι οι ροι που χρησιμοποιονται στη νομικ επιστμη, στο ποινικ δκαιο. Χρηματισμς και διαφθορ αποτελον ννοιες σχετικ ταυτσημες, που προσδιορζουν το διο φαινμενο σε ευρτερη κλμακα. Γρηγορσημο, φακελκι και λδωμα συνιστον τις "λακς" εκφρσεις, οι οποες αποτυπνουν παραστατικ την αξιοζλευτη αυτ κφανση της ελληνικς κοινωνικς πραγματικτητας στους επιμρους τομες της.
Το γρηγορσημο λκει την καταγωγ του απ τον χρο της δικαιοσνης. Γλωσσικο πργονο του το χαρτσημο (εντξει), το νσημο (καλς) και το μεγαρσημο (τρα τι του λες του κρτους, που αποφσισε να επιβαρνει κθε διδικο προκειμνου να χτιστον δικαστικ μγαρα)! Γρηγορσημο, λοιπν: το ποσ που εισρχεται στην τσπη των δικαστικν υπαλλλων, για να δσουν σντομη δικσιμο, για να καθαρογρψουν την απφαση ταχτερα, καθς και για διφορες λλες ενργειες που, θεωρητικ, ανκουν στις υποχρεσεις τους. Πντοτε, ββαια, προς φελος δικ μας και εις βρος των υπολοπων. (Η ελογη απορα σον αφορ το τελικ αποτλεσμα, αν λοι οι δικηγρο... γρηγοροσημανουν, μνει αναπντητη. Ζτημα ποσοτικ σως.)
Το φακελκι συνδυστηκε αρχικ με τους γιατρος εκενους που, αν και αμειβμενοι απ το δημσιο, επιζητοσαν μια πρσθετη ενσχυση για να λειτουργσουν με μεγαλτερη αποτελεσματικτητα. Αργτερα, επεκτθηκε η χρση του και κλυψε γενικ υπαλλλους (ιδως εφοριακος), οι οποοι ενθυλκωναν το φιλοδρημα με περισσ ευχρεια.
σο για το λδωμα, αυτ πια χει εξελιχθε σε σφαιρικτερη κφραση που αποδδει ανγλυφα την παραπνω μορφη πτυχ της καθημεριντητς μας. Αν θλει κποιος να γνει σαφστερος, μπορε να κνει λγο και για γρασρισμα.

Τρμα οι αστειτητες. ρευνα του ΟΟΣΑ δειξε τι η χρα μας κατατσσεται τρτη, ανμεσα στα εκοσι επτ κρτη της Ευρωπακς νωσης, στον τομα της δωροδοκας. Πρτη, με 32% των ερωτηθντων να απαντον θετικ στο ερτημα αν χουν κνει χρση αυτο του μσου, η Ρουμανα. Ακολουθε η Λιθουανα και, μετ, εμες. Με ποσοστ 30%. Εγε. Και εις αντερα. (, μπως, εις καττερα;)
Θα αναρωτηθε κποιος: ποια, ραγε, λση ενδεκνυται; Οι πειθαρχικς και ποινικς ευθνες των επορκων λειτουργν; Οι ποινικς ευθνες των δωροδοκοντων πολιτν; Διαπαιδαγγηση, σε εππεδο οικογνειας, σχολεου, κοινωνας;
Δεν μοιζει ευχερς η απντηση. Φανεται ριζωμνη τσο βαθι η πεποθηση, πως μνο με το λδωμα μπορες να πετχεις τον στχο σου, στε τα κατασταλτικ μτρα δεν ευδοκιμον. Αρκε να σκεφτομε τι οτε η δικαστικ εξουσα μεινε αλβητη. σως η πρληψη, με μακροχρνια και συντονισμνη εκστρατεα παδευσης, να αφνει λγα περιθρια αισιοδοξας.
Αλλ, απ την εν λγω διαπστωση, μχρι το σημεο να παρουσιζει η κρατικ τηλεραση τα ευρματα του ΟΟΣΑ με φος γελαστ και εθυμο, με το ζεγος των πρωινν σαββατιτικων παρουσιαστν να χαριεντζονται για το ελληνικ κατρθωμα, πει πολ! Η απσταση εναι τερστια. Και το μνυμα που εισπρττουν οι θεατς, ιδως οι νοι, απαρδεκτο.

ΧΧΧΧΧ