ρθρα\Σχολιζοντας  την επικαιρτητα
 

Κπου στην Ελλδα – 2308 μ.Χ.

 

Συνντευξη στο κανλι «Ττε & Τρα»
Δημοσιογρφος: Αγαπητο τηλεθεατς, καλησπρα. Απψε, χουμε τη μοναδικ χαρ να δεξουμε αδημοσευτες εικνες απ μια βιβλικ καταστροφ. Απ μια θεομηνα, θα λεγα. Να πσει, παρακαλ, το πρτο πλνο. Πολ μορφα. Κι ερωτ τη συνομιλτρι μου: πς εναι ββαιο τι βλπουμε τη διαλυμνη Αθνα του 21ου αινα;
Αρχαιολγος: Μα εναι πολ απλ: βρθηκαν θικτες πλαστικς φιλες της εποχς, πεταγμνες στους πρποδες του Παρθεννα, με την ημερομηνα λξεως. πως γνωρζετε, το πλαστικ θλει περπου διακσια χρνια για να λισει.

Η τηλεοπτικ οθνη εναι χωρισμνη σε τρα μρη. Δο τργωνα, επνω αριστερ και κτω δεξι, εμφανζουν αντστοιχα την παρουσιστρια και την αρχαιολγο. Ανμεσ τους, σε μια φαρδι διαγνια λωρδα, η κμερα δεχνει τον ιερ βρχο και ζουμρει στα πλαστικ ευρματα. Πρκειται για τη μθοδο που χει αντικαταστσει τα… αλστου μνμης παρθυρα. Ας σημειωθε, τι η κεντρικ λωρδα κινεται με χαριτωμνους κυματισμος.

Δημοσιογρφος: Σωστ και θλιβερ η παρατρηση. Τι λλο βρκατε κατ τις αναδιφσεις σας;
Αρχαιολγος: Κοντ στον Παρθεννα, που ευτυχς μεινε θικτος, ανακλυψα να κτριο το οποο πρπει να εξυπηρετοσε επσημους σκοπος. Διθετε μεγλη αμφιθεατρικ αθουσα, μαζ με μιαν λλη μικρτερη. Οι αθουσες σαν δειες, μα επνω στα σαπισμνα δρανα εδα μικρφωνα, λιωμνα χαρτι και κτι ανπαφα DVD. Τα πρβαλα στον υπολογιστ, αλλ δεν κατλαβα τποτα. Ακογονται κραυγς, γνωστες λξεις («μουσαντνιος», «παντελοντα», «πεντακαθαρδης») και γνεται χυδαα αναφορ σε περιουσιακ προβλματα μεταξ μοναστηριν, πολιτν και κρτους.
Δημοσιογρφος: Εδ, θα βοηθσει η δημοσιογραφικ ιδιτητ μου. Τα αρχεα του καναλιο εμφανζουν μια διαμχη: κποιοι στρφονταν κατ της πμπλουτης και διεφθαρμνης εκκλησας, λλοι υπεραμνονταν της ορθδοξης παρδοσης. Ο καβγς αφοροσε χρματα σε ψος δυσθερητο, λει.

Η αρχαιολγος σταυροκοπιται, καθς η κμερα περνει απ ρασοφορεμνα πρσωπα με περιπαικτικ βλμματα και σατανικ χαμγελα σε πολυτελες ναος και σε βρμικες χαμοκλες. Μετ, μακριν πλνο της κατεστραμμνης πλης.

Αρχαιολγος: Φανεται πως, την εποχ εκενη, το κυκλοφοριακ δεν εχε λυθε. Κοιτξτε λους τους δρμους: δεν υπρχει σημεο κεν απ οχματα. Οι επιβτες τους δεν διακρνονται μετ απ τσα χρνια. Η κμερα να κατευθυνθε προς τα βρεια προστια, παρακαλ. Ωραα. Τρα βλπουμε τερστιες βλες, λγα απανθρακωμνα δντρα και φθονα λατομεα. Πρπει να εχε σκαφτε ολκληρο το βουν. Πεντλη το ονομζουν οι παλιο χρτες.
Δημοσιογρφος: Αχ, τι φρκη! Πετε μου, μως: τι ταν κτι σαν τερστιο νοιγμα, την ρα που ταξδευε η κμερα;

Ο φακς επιστρφει αναζητντας το νοιγμα.

Δημοσιογρφος: Να, εκε. Στη μση εναι δειο και γρω-γρω βλπω στοιβαγμνους σκελετος.
Αρχαιολγος: Α, το προσξατε! Σμφωνα με αδισειστα στοιχεα, την ρα της καταστροφς διεξαγταν ποδοσφαιρικς αγνας ανμεσα σε δυο ομδες, οι οπαδο των οποων δεν πρπει να λατρεονταν. Βρθηκαν σκουριασμνοι λοστο, κοφτερ μαχαρια… Δυστυχς, η σκαπνη δεν κατρθωσε να διαπιστσει αν ορισμνοι θνατοι οφελονται σε σωματικ βα πριν απ τον σεισμ.
Δημοσιογρφος: Θαυμσια. Μια τελευταα εντπωση, πριν κνουμε διαφημιστικ break;
Αρχαιολγος: Να σας πω. Η θλασσα στα ντια της πλης μοιζει να εναι διαυγς. Υπρχουν και πολλ ψρια.
Δημοσιογρφος: Τι μορφα! Σας ευχαριστ. Αγαπητο τηλεθεατς, τελεισαμε. Εδατε τα απομεινρια μιας ιδιατερα εξελιγμνης μεγαλοπολης. Θα τα ξαναπομε αριο, με το πορτρτο του νου προδρου των Ηνωμνων Πολιτειν, απ πατρα Κινζο και μητρα ερυθρδερμη. Γεια σας.

 

Δημοσιετηκε στην εφημερδα θνος τα Χριστογεννα του 2008

ΧΧΧΧΧ