ρθρα\Σχολιζοντας  την επικαιρτητα\Κτι φλαθλες πινακδες!
 

Κτι φλαθλες πινακδες!

 

Το τι οι ελληνικο δρμοι βρθουν διαφημιστικν πινακδων εναι πασγνωστο. Το τι, εξλλου, να ποσοστ 12% των τροχαων ατυχημτων οφελεται στην απσπαση της προσοχς των οδηγν απ τις εικνες που περιλαμβνουν οι απανταχο γιγαντοαφσες εναι κτι που μας το πληροφορε η τελευταα στατιστικ. Το τι, τλος, οι περισστερες απ τις αναρτημνες διαφημσεις εναι παρνομες θεωρεται δυστυχς αυτονητο στην αγαπημνη μας χρα. (Η παρκαμψη των απαγορεσεων του νμου και σ' αυτν τον συγκεκριμνο τομα αποτελε εκολο εγχερημα, πραγματοποιομενο δια της γνωστς μεθδου του λαδματος, περ της οποας χει δη γνει λγος σε προηγομενο σημεωμα.)
Πρπει, επομνως, να αποδεχθομε χωρς αντδραση την επικρατοσα κατσταση; Να μθουμε να ζομε μσα στο διαφημιστικ δσος, τρα που τα φυσικ δση τενουν να μετατραπον σε εδος εν ανεπαρκεα; Και να αδιαφορσουμε για την κατφωρη παραβαση των σχετικν διατξεων, για την ιταμ αγνηση των δικαστικν αποφσεων και για το τερστιο κστος σε ανθρπινες ζως;
Φανεται να εναι μια κποια λση. Συμμρφωση προς την πρακτικ που χει επικρατσει. Τη στιγμ, μλιστα, που η πρακτικ αυτ εναι κρως προσοδοφρα για τις εταιρες διαφημσεων και για τους δμους. Για τις πρτες, απ τα κρδη που αποκομζουν ενοικιζοντας τα διαφημιστικ πλασια. Για του δετερους, απ τα ποσ που ενθυλακνουν παρανομντας. "Εναι πολλ τα λεφτ", γρφει το ρεπορτζ.

Να, μως, που το δαιμνιο της φυλς βρκε πρσφορο δαφος και σε λλες πινακδες. Στις πινακδες της τροχαας. Σ' αυτς που, σμφωνα με τον νμο, δεν επιτρπεται να εμποδζονται απ τις διαφημιστικς. Οπτε...
Πλησιζεις σε διασταρωση και δεν γνωρζεις ποια στροφ απαγορεεται: η δεξι η αριστερ; Αναζητς το σμα και, ω του θαματος, δεν διακρνεις τποτα γιατ πανηγυρζουν επνω του οι οπαδο της θρας 13 του νδοξου Παναθηνακο!
Βρσκεσαι κπου στο τρμα Πατησων και θλεις να μθεις την κατεθυνση για τις Αχαρνς, αλλ δεν χεις υπολογσει την αγπη που τρφουν οι original για την ΑΕΚρα τους!
Βιζεσαι να φτσεις στο λιμνι του Πειραι και να προλβεις το πλοο, η λατρεα μως στον θρλο Ολυμπιακ σε υποχρενει να μπεις ανποδα σε μονδρομο (με λες τις συναφες ηχητικς και οπτικς συνπειες), αφο το απαγορευτικ σμα χει καλυφθε απ ρκους πστης στη θρα 7!
Θα πει κποιος τι η επισμανση περ διετος φυλακσεως σε ποιον καταστρφει πινακδες εναι σαφστατη στο πσω μρος τους. Καλ, εντξει. Ωραο ανκδοτο.

Κι μως, θα μποροσε να βρεθε λση. Που να ισχει και για τις δο μορφς παρανομας. Να θεσπιστε νομοθετικ ρθμιση που να επιβλλει τσουχτερ πρστιμα: αφενς στις διαφημιζμενες εταιρες και αφετρου στους συλλγους των οπαδν -γιατ χι;- στις διες τις ΠΑΕ. Λση εκολη στη σλληψ της, θα πετε, μα δσκολη στην εφαρμογ. Αλλ' εδ σε θλω, κριε Κρτος!

ΧΧΧΧΧ