¢ρθρα\ΣχολιÜζοντας  την επικαιρüτητα
 

ΧριστουγεννιÜτικο κομφοýζιο

 

Σε ρυθμü συνεχþς αυξανüμενο, καθþς πλησιÜζουν οι γιορταστικÝς μÝρες, η κυκλοφορßα στην ελληνικÞ πρωτεýουσα γßνεται üλο και πιο πυκνÞ. Ο μουσικüς üρος "κρεσÝντο" κινδυνεýει να μην επαρκεß, για να αποδþσει το φαινüμενο των οχημÜτων -ιδßως των Ι.Χ. και δη των ογκωδÝστατων 4χ4- που συγκλßνουν προς τα διÜφορα κÝντρα της πüλης. ΚολωνÜκι και Σýνταγμα, αλλÜ και ΚηφισιÜ και ΓλυφÜδα και ΝÝα ΦιλαδÝλφεια και ΠεριστÝρι.
Εßναι να αναρωτιÝται κανεßς, ποιο σκοπü εξυπηρετεß αυτÞ η μανßα. Γιατß περß μανßας πρüκειται. Με τÜσεις αυτüχρημα μαζοχιστικÝς. Τüσο για το αυτοκßνητο, τα λÜστιχα και τα φρÝνα και τη βενζßνη του, üσο και για τους επιβαßνοντες. Για τα νεýρα και τη συμπεριφορÜ τους.
Με αποτελÝσματα γνωστÜ απü την εν γÝνει καθημερινüτητÜ μας, αλλÜ ανερχüμενα σε τüνους αισθητÜ ψηλüτερους. Σε Ýνταση "φορτßσιμο", για να επιστρατεýσουμε πÜλι μουσικü üρο. Οι κüρνες των τετρÜτροχων και τα στüματα των δßποδων επιδßδονται σε κÜθε εßδους επιθετικÝς απρÝπειες. Σε συνδυασμü, φυσικÜ, με τις απαραßτητες χειρονομßες διασÜφησης των συναισθημÜτων και του ψυχισμοý. Το ειρηνικü χριστουγεννιÜτικο κλßμα δεν επηρεÜζει την εσωτερικÞ διÜθεση.

 

Τþρα, γιατß αυτÞ η γκρßνια; Σε τι ωφελεß; Πιθανüτατα σε τßποτα, αφοý καμßα ελπßδα βελτßωσης δεν διαγρÜφεται στο Üμεσο μÝλλον. (¢λλωστε, εννοεßται üτι η ευθýνη ανÞκει στο κρÜτος το οποßο δεν Ýχει μεριμνÞσει þστε να διανοιχτοýν φαρδýτερες οδικÝς αρτηρßες και να δημιουργηθοýν περισσüτερες θÝσεις στÜθμευσης!)
Απλþς, τα παραπÜνω επισημÜνθηκαν ως εισαγωγÞ στην ακüλουθη προχριστουγεννιÜτικη σκηνÞ που διαδραματßστηκε σε Ýνα κεντρικü σταυροδρüμι.
Αυτοκßνητα παρκαρισμÝνα δεξιÜ και αριστερÜ, μοτοποδÞλατα στα πεζοδρüμια, πεζοß σε Ýντεχνη επßδειξη σλÜλομ. ΣτροφÞ κÜπως στενÞ. Και το μαýρο, γυαλιστερü Lexus σε προφανÞ δυσχÝρεια ελιγμοý. Τι κÜνει ο απü πßσω; Μα φυσικÜ κορνÜρει εκνευρισμÝνα.
Ο οδηγüς του Lexus ενοχλεßται και αναδýει ελικοειδþς üλο το επÜνω μÝρος του σþματüς του μÝσα απü το παρÜθυρο! Ρßχνει καταφρονητικü βλÝμμα και αποφαßνεται.
"¼ταν βλÝπεις μπροστÜ σου αυτοκßνητο πολυτελεßας και αξßας üπως αυτü, δεν κορνÜρεις. Το σÝβεσαι και περιμÝνεις!"
Για μερικÜ δευτερüλεπτα, ο πßσω δεßχνει εμβρüντητος. ΑλλÜ δεν αργεß να αντιδρÜσει.
"Βρε, Üντε πÞγαινε απü 'δω. ¢μα δεν ξÝρεις να πÜρεις τη στροφÞ, να μην το κυκλοφορεßς. Και σιγÜ το αμÜξι! ΣιγÜ μην μας εντυπωσιÜσεις. Κι αν δεν εßσαι σε θÝση να πληρþσεις για την επισκευÞ μιας γρατζουνιÜς, να μην το αγüραζες!"
¸νας δυο περαστικοß δεν κρýβουν την ευθυμßα τους. Και ο θιγμÝνος αρχοντοχωριÜτης επαναφÝρει το σþμα του, με την ßδια ελικοειδÞ ευλυγισßα, και αποχωρεß.
Οýτε βρισιÝς οýτε φωνÝς οýτε μοýντζες. Να που, τελικÜ, δεν εßναι αδýνατη η διαφωνßα σε ýφος κοινωνικÜ ευπρεπÝς. ¹ μÞπως η σκηνÞ που περιγρÜφτηκε οφεßλεται στην εορταστικÞ ατμüσφαιρα; Μα, αν εßναι Ýτσι, χßλιες φορÝς να πολλαπλασιαστεß ο αριθμüς των εορτþν.

 

ΧΧΧΧΧ