ρθρα\Σχολιζοντας  την επικαιρτητα
 

Τα στραβ μτια της Τροχαας

 

φτασε πια η στιγμ να αποδειχθε τι η μνιμη κατηγορα των απανταχο συνελλνων, πως δηλαδ "φταει το κρτος", δεν εναι απλυτα αβσιμη.

Ας πμε, λοιπν, μια βλτα στους δρμους της πατρδας μας. Σε αστικς περιοχς, αλλ κυρως ξω απ' αυτς. ταν χει δσει ο λιος. Για την ακρβεια, ταν χει νυχτσει για τα καλ, αφο οι περισστεροι οδηγο αρνονται να εφαρμσουν τη διταξη περ "αφς" (ανμματος στα εκολα ελληνικ) των φτων "μα τη δσει". (Σου λει, "εγ βλπω, δε χρειζεται να χαλμε μπαταρα!" Το τι δεν τον βλπουν καθαρ οι λλοι... εντξει, μωρ, τι γινε;)
Υπρχουν στα αυτοκνητα τρεις σκλες: φτα θσεως (μικρ), φτα διασταρωσης (μεσαα) και φτα πορεας (μεγλα). Εδ και μερικ χρνια, πολλ οχματα χουν και δο πρσθετες λυχνες, τα φτα ομχλης. Με ποιο σκοπ, αλθεια; Μα, φυσικ, για να ανβουν -με χωριστ διακπτη- σε περπτωση ομχλης, στε να διακρνεται καθαρτερα το κινομενο αυτοκνητο.
Εδ πρπει να τονιστε ιδιατερα ο παραπνω σκοπς: τα φτα ομχλης εξυπηρετον τους λλους οδηγος, για να βλπουν αυτο το αντιθτως κινομενο χημα, δεδομνου τι ελχιστη βοθεια προσφρουν στον διο τον οδηγ. (Σαν πσει βαρι ομχλη, δεν βλπεις παραπρα απ τη μτη σου, σα φτα κι αν ανψεις.)
λα, μως, που πολλο απ τους μγκες συμπολτες μας τα χρησιμοποιον σε μνιμη βση! Και, μλιστα, συνεννοονται με εξσου μγκες ηλεκτρολγους και συνδουν τον διακπτη με τον κεντρικ! Οπτε, βρξει χιονσει, χουμε απναντ μας τσσερα μτια να μας κοιτον. Τα δυο απ' αυτ, με αποτλεσμα εκτυφλωτικ! "Γιατ τσι μας αρσει, βρε αδερφ!"

Ας κνουμε, τρα, ημερσια βλτα. Με φως φυσικ, με λιο φωτοδτη. Αν εμαστε κπως παρατηρητικο, σως υπερβολικ παρατηρητικο πως συμβανει με μερικος, και προσχουμε τις πινακδες κυκλοφορας (αυτς εναι απ την Καλαμτα, αυτς πλι εναι Γλλος κλπ), θα διαπιστσουμε το εξς εκπληκτικ: μερικς πινακδες, ελληνικς εννοεται, δεν φανονται καθλου!
Δεν πρκειται για οχματα που κινονται με ειδικ δεια και χρτινο αριθμ κυκλοφορας, "ως του παραδσει ο προμηθευτς το καθυστερημνο στοκ". (Κι αυτ χει συμβε στην απθανη χρα μας.) χι.
Πρκειται για εσκεμμνη απκρυψη, για ηθελημνο σβσιμο με σπρη μπογι των μαρων αριθμν, στε να μη διακρνονται απ τις κμερες της αστυνομας! Οτε απ λλους οδηγος, σε περπτωση ατυχματος.
Μλιστα. Αναζητστε τους και θα τους δετε. Δεν αποτελον την πλειοψηφα. Υπρχουν, μως.

Να, πο φταει το κρτος. Ανεξρτητα απ το φταξιμο των οδηγν. Που κυκλοφορον ανενχλητοι, τη νχτα οι μεν και μρα-νχτα οι δε, βγζοντας κοροδευτικ τη γλσσα σε λους μας. Πολτες και τροχονμους. Οι οποοι κνουν τα στραβ μτια. Γιατ, ραγε;

 

ΧΧΧΧΧ