ρθρα\Σχολιζοντας  την επικαιρτητα\Θματα και θτες
 

Θματα και θτες

Διβασα πριν λγο καιρ, σε τηλεοπτικ κριτικ της εφημερδας "Καθημεριν", να σχλιο για τα "ψνια" που μαζεονται σε ποικλες εκπομπς και εξευτελζονται απ τους αδστακτους παρουσιαστς.
Η εκλεκτ δημοσιογρφος κκιζε, με το δκιο της, το λο θαμα. Και, εν βρισκε ελαφρυντικ στα πρσωπα που τρχουν και διαγκωνζονται για να κερδσουν κποια οποιαδποτε δημοσιτητα, στρεφε τα βλη της εναντον των αδστακτων παρουσιαστν και των ανλγητων αφεντικν τους. Που δεν γνωρζουν ρια, ταν υπολογζουν πως θα ωφεληθον απ τις θλιβερς εικνες. Απ ποψη οικονομικ και απ ποψη δημοσιτητας. (Ουσιαστικ εναι να και το αυτ.)
Το ρθρο ταν πολ καλογραμμνο, κτι που απ μνο του θα αρκοσε για να το μνημονεσω. μως, λλος λγος βρσκεται πσω απ το σημεριν σημεωμα: η παρλειψη της αναφορς μιας λλης κατηγορας υπευθνων, οι οποοι και πολυαριθμτεροι εναι και μεγαλτερο βρος φρουν για το κατντημα.
Εκολο να το μαντψει κανες: πρκειται για το τηλεοπτικ κοιν, αυτος τους πολλος και πολλκις βουλους πελτες των σταθμν παραγωγς απνθρωπων προντων.

Διτι εναπκειται στον καθνα μας να αντιδρσει ενντια στην τηλεραση και, ειδικτερα, ενντια στην προσβλητικ, χαμηλτατου επιπδου εισβολ της. Με μια απλ κνηση στο πλκτρο off. Με το σβσιμ της.
Εδ, μως, γκειται το πρβλημα. Εδ δημιουργεται το ερτημα σχετικ με τη νοοτροπα, τον χαρακτρα και την αισθητικ του τηλεοπτικο κοινο. Εντξει, χι λου, αλλ πντως αρκετο στε να αποδεικνεται, μσω των κατλληλων μετρσεων, τι οι απαρδεκτες εκπομπς βρσκουν ανταπκριση. Και, ρα, αξζουν να χρηματοδοτονται με κρουνος διαφημιστικν εισρον.
Ποιοι τις παρακολουθον; Πσοι χουν χρνο διαθσιμο για αφρητα ρηχος διαλγους; Κυρως δε, πς εναι δυνατν τσοι (χωρς εισαγωγικ) πολιτισμνοι νθρωποι να ευφρανονται και να διασκεδζουν με τα παθματα και τη γελοιοποηση συνανθρπων τους;
Αυτ το αδηφγο κοιν, λοιπν, καθλου δεν ευθνεται για το θλιβερ θαμα των ταλαπωρων εκενων υπρξεων, ημεδαπν και αλλοδαπν, που δχονται να εξευτελιστον για να βγουν απ τη μοναχικ αφνεια και να κερδσουν μερικ χρματα;
Αυτ το αδηφγο κοιν, λοιπν, δεν αποτελε τον πυρνα, γρω απ τον οποο αναπτσσεται η τηλεραση των "ψνιων" και που, αν γυρνοσε την πλτη στα "σκουπδια", δεν θα εχαν δαφος να κινηθον παρουσιαστς και καναλρχες;
Αυτ το αδηφγο κοιν, λοιπν, δεν συνιστ την κοινωνικ μερδα που χαριεντζεται παρεστικα με κακβουλο κουτσομπολι και με κακεντρεχες κρσεις σε βρος των λλων, με αφορμ τα τηλεοπτικ κατορθματα;
τσι εναι, δυστυχς. Και αποτελε στγμα για το εππεδο του πολιτισμο μας η συνχιση ττοιων εκπομπν. Οι καναλρχες και οι παρουσιαστς, ββαια, δεν εναι αθοι. Μα περισστερο νοχοι εναι σοι, χαζολογντας, τους στηρζουν. Σγουρα, πλι, δεν φταει το κρτος.

ΧΧΧΧΧ