ρθρα\Σχολιζοντας  την επικαιρτητα\Τηλεραση (λλως, Χαζοκοτι)
 

Τηλεραση (λλως, Χαζοκοτι)

 

Στο τελεωμα του προηγομενου σημειματος γινε μια, απ σπντα, αναφορ στην τηλεραση: τον τσο ωφλιμο, μα και τσο βλαβερ, σντροφο της καθημεριντητς μας.
Πολλο θα θυμονται τι, με την πτση της δικτατορας, εχε διατυπωθε η ευχ να "μπει χρμα" στους δκτες μας. Και τι, χρνια αργτερα, γινε το μεγλο βμα προς την ιδιωτικ ραδιοφωνα και τηλεραση. Αναρωτιμαι, αν οι υπρμαχοι των παραπνω καινοτομιν μποροσαν να χουν φανταστε τη σημεριν… πανδαισα!
Ας υπογραμμιστε ακμα μια φορ: αποτελε σφλμα κθε γενκευση. Υπρχουν διαβαθμσεις. Δεν λεπουν οτε οι καλο σταθμο οτε οι καλς εκπομπς (ενημερωτικς, επιμορφωτικς, διασκεδαστικς) οτε οι καλο δημοσιογρφοι (συντκτες, ρεπρτερ, παρουσιαστς). Ευτυχς, λλωστε.
μως, πως στην οικονομικ επιστμη λγεται πως το κακ νμισμα διχνει το καλ, τσι κι εδ: τα αποκαλομενα "σκουπδια" παρασρουν στο διβα τους ,τι καλ.

Δεν θα επιχειρηθε κριτικ συγκεκριμνων εκπομπν. Δεν υπρχει η κατλληλη εκπαδευση. Οτε χει νημα. Θ' αναφερθον, ωστσο, μερικς κατηγορες προγραμμτων που προξενον απορα.
Τα ενημερωτικ πρωιν. Γιατ χρειζονται τσα πρσωπα στην οθνη; νας δο παρουσιαστς δεν αρκον; Χρειζεται ορχστρα με μαστρο;
Τα πμπολλα δεκατιαν πρωινδικα. Τση κοινωνικ αδιακρισα; Τσο κουτσομπολι; Τσα χαζοχαρομενα γελκια; Τση προκλητικτητα;
Τα βραδιν "δελτα ειδσεων". Πς ιεραρχονται τα "να"; Σε τι συμβλλουν τα αναρθμητα "παρθυρα";
Τα "διασκεδασρικα" του Σαββατοκριακου. Πς θεωρεται ββαιο τι οι ελληνικς οικογνειες, ταν δεν χουν την οικονομικ δυναττητα να πνε σε κποιο κντρο, αδυνατον να διασκεδσουν στο σπτι, μεταξ τους; Δηλαδ, "δετε μας που γλεντμε οργανωμνα, γλεντστε κι εσες";
(Παρενθετικ παρατρηση. Ο αριθμς των τηλεοπτικν σταθμν, σε αναλογα πληθυσμο, και η οιονε παντογνωσα των τηλεοπτικν αστρων δσκολα εξηγονται.)

Πς μπορε, λοιπν, να αντιδρσει ο πολτης; Απλ: πιζοντας το πλκτρο "off". Τρμα. Κλεσιμο.
Και το κρδος πολλαπλ.
Ως προς την ενημρωση, υπρχουν οι εφημερδες (πολλς ββαια κι αυτς), οι οποες συνμα βοηθον στη διατρηση της επαφς με την ανγνωση. Ως προς την πρωιν παρα των δεκατιανν για τις νοικοκυρς, η εναλλακτικ λση βρσκεται αφενς στο ραδιφωνο, που δεν απασχολε την ραση, και αφετρου στη συζτηση με λλα μλη της οικογνειας με φιλικ πρσωπα. σο για διασκδαση, εναι ββαιο πως κθε ελληνικ σπτι διαθτει πολλος τρπους, πως διθετε και στο παρελθν: φαγητ, ποτ, κουβεντολα, ακμα και χαρτκι.
Το μεγαλτερο κρδος απ' τη διακοπ της συνεχος πλσης εγκεφλου πντως εναι γενικτερο και μας αφορ λους.
Πρτον, επαναφρει την επικοινωνα ανμεσα στα μλη της οικογνειας, αφο προσθτει χρνο ελεθερο για την αναγκαα επαφ, την οποα τενει να εξαφανσει ο εξοντωτικς ρυθμς των επαγγελματικν υποχρεσεων.
Δετερον, απομακρνει τα παιδι απ τα ζημιογνα για τα μτια τηλεοπτικ κματα και τα προφυλσσει απ το ρηχ, και συχν ψυχοφθρο, περιεχμενο πολλν εκπομπν.
Και, φυσικ, μπορε πντοτε να επιλεγον προγρμματα που θα αποβον χρσιμα.

Συμπρασμα, για να μην λησμονεται ο στχος της συμβολς του καθενς μας στη βελτωση της ελληνικς πραγματικτητας: με το απλ και ξεκθαρο "off", υπρχει βσιμη ελπδα να μειωθον οι διαφημσεις και να τεθον στο περιθριο οι "κακς" εκπομπς.
Το δοκιμζουμε; Το συνιστομε και σε φλους; Αξζει τον κπο. Δεν αξζει;

ΧΧΧΧΧ