ρθρα\Περ ονου και εδεσμτων
 
Ο Χρης, ο Χρης κι οι χρες τους
 

Στις 15 Οκτωβρου 1961, δυο βδομδες πριν απ εκενες τις εκλογς τις αλησμνητες που τυρννησαν την Ελλδα, η εφημερδα «Ελευθερα» με τον μητσοτακικ Πνο Κκκα διευθυντ και με αρθρογρφο τον μετπειτα υπουργ της χοντας Θεοφλακτο Παπακωνσταντνου (πς αλλζουν οι καιρο στην πολιτικ μας πατρδα!) δημοσευε πρωτοσλιδα να χαριτωμνο κεμενο του χαρισματικο Μνωα Αργυρκη. Με τα χαρακτηριστικ σκτσα του και με την πνευματδη γραφδα του, τελεως ξω απ οποιοδποτε κλμα προεκλογικ, γραφε για κποιον περπατο στο «παλαιικ Γκαζοχρι», για «να ζωνταν νεκροταφεο δπλα στο παλι του Κεραμεικο».
Ανμεσα στα λλα, αναφερταν σε μια μεγλη καφασοποια που βρισκταν εκε, «στην παλι συνοικα που μοιζει σχεδν με νεκροπολι». Οι εργτες της στο πεζοδρμιο, «κθονται κατχαμα, φορνε καπλλα αποκρητικα χρτινα απ εφημερδες, σκβουνε, καρφνουνε, φτιχνουνε καινοργια κασσνια». Στη γωνι της οδο Περσεφνης.
Αυτ ττε, στα 1961.


Τρα, σχεδν μισν αινα αργτερα, η περιοχ μνο με νεκρπολη δεν μοιζει. Φανταχτερς ο σταθμς του μετρ, πολλς οι πολυκατοικες, πχτρα τα εστιατρια και τα μπαρ, μυρμγκια οι βραδινο και νυκτερινο επισκπτες. Και, στη γωνι της οδο Περσεφνης, απ τις δδεκα το μεσημρι μχρι τις πρτες πρωινς ρες, περιμνει την πελατεα του το σημεριν «Γκαζοχρι».
«Μεζεδοκαφεν» ονομζουν το μαγαζ τους τα ξαδρφια απ τον Ζυγ της ρτας, οι δυο Χρηδες.
«Ποιον Χρη θλετε;» ακογεται η ερτηση, καθς τηλεφωνες για να κλεσεις τραπζι. «Αυτν που λνε δσκαλο αυτν με τα μαλλι;»
μα τους γνωρζεις, δεν απορες με τη δικριση. Ο επονομαζμενος «δσκαλος» δεν εναι καθλου φαλακρς, μως ο λλος Χρης τρφει κμη που θα τη ζλευαν ο Αγαμμνων και οι «καρηκομωντες» Αχαιο της Ιλιδος. Πρτα ξαδρφια, που αποφσισαν να αναζητσουν την τχη τους στον χρο της γαστρονομας. Βρκαν βοθεια στις αδελφς τους, ριξαν μσα στη χτρα τις οικονομες τους, πρσθεσαν τη διθεσ τους για δουλει, πασπλισαν το τελικ προν με το χαμγελ τους και να το αποτλεσμα: εδ και να χρνο, λειτουργε στη γωνα Περσεφνης και Δεκελων να ειλικριν αξιοθαμαστο μαγαζ.


ταν φτσαμε και εδαμε το κρατημνο τραπζι, δεν αποφγαμε να ειρωνικ χαμγελο. Εννι η ρα και ο «μεζεδοκαφενς» ταν δειος. σον αφορ, τουλχιστον, στον εσωτερικ του χρο που δεν καταλαμβνει πιο πολλ απ σαρντα τετραγωνικ. (χει και εξωτερικ κομμτι, σκεπαστ και προφυλαγμνο. Εκε, τρωγαν μερικς παρες, εναι αλθεια.)
«Σιγ την ανγκη για κρτηση!» μουρμουρσαμε χαμηλφωνα. «Αυτς οι συνθειες του εξωτερικο θα μας φνε! Εδ εναι Ελλδα, μωρ!» Χωρς να σκεφτομε τι, ακριβς επειδ εναι Ελλδα, τα ωρρια επιμηκνονται και διευρνονται. Την ρα που φεγαμε, γρω στις ντεκα, δεν πεφτε καρφτσα. Οτε στα μσα οτε στα ξω. Οτε στο πεζοδρμιο. Και νας κσμος γρω, περμενε ρθιος.
Γιατ ραγε; Αξζει πραγματικ τον κπο; Για να δοθε απντηση στα ερωτματα αυτ, χρειζεται οπωσδποτε να φλυαρσουμε λιγκι.
Στη φλυαρα μας, λοιπν, πρπει να αναφερθομε στον κατλογο των φαγητν και των ποτν. Μην αναζητσετε την πολυτλεια. Αναζητστε, ωστσο, την ποικιλα. Και την πρωτοτυπα.


Ξεκινντας απ τις σαλτες και τα ορεκτικ. Εκτς απ τα γνωστ και τα συνηθισμνα (τυροκαφτερ, κολοκυθοκεφτδες, πιπερις γεμιστς κλπ), που κι αυτ εναι ιδιατερα προσεγμνα, θα βρετε σαγανκι τριν τυριν, μελιτζανοσαλτα πολτικη, χομους και κτι εξαιρετικ: εσμ-τσεμν το λνε, χει για βση τα καρδια και εναι τουρκικς προλευσης.
Προχωρντας στους μεζδες και, αφο δοκιμσετε απ μια τηγανι (χοιριν και κοτοπουλσια), λουκνικο σχρας και μπεκρ μεζ του Χρη, θα σταθετε οπωσδποτε στον μεχανομεζ, στις μελιτζνες μποραν και στο ριζτο του Αχμτ.
Δεν εναι, προφανς, δυνατν να γευθετε τα πντα. Οτιδποτε, πντως, χαδψει τον ουρανσκο σας θα σας ανταμεψει. Και δεν πρκειται να απογοητευθετε οτε απ το γλυκ. Δεν εμφανζεται στον κατλογο, αλλ το καζν ντεμπ εναι θεσπσιο.
Με τα παραπνω, σγουρα θα χετε παρατηρσει μια κποια ντα τουρκικ στα εδσματα. Τυχαο; Καθλου. Στο μαγειρεο, εκτς απ ελληνικ χρια, μεγαλουργε και ο Αχμτ. (Θυμστε το ριζτο που προαναφρθηκε;) Αρκετ χρνια στη χρα μας, δεν χει λησμονσει τις ρζες του και χει μθει τι αρσει στα ελληνικ στματα. Το αποτλεσμα του συνδυασμο μνμης και εμπειρας δεν εναι διλου ευκαταφρνητο.


Αν περσουμε τρα στο τμμα των ποτν, μια που οι πελτες του μαγαζιο διαθτουν και λρυγγες οι οποοι χρειζονται τερψιλαργγια, δεν θα μενουμε αδιφοροι. Και τοτο, γιατ δεν εναι οι μπρες και το κρασ αυτ που κυριαρχον, αλλ το οζο, η ρακ και το τσπουρο.
Οζο Γτσιου (ηπειρτικο), Δολχι (ικαριτικο), οζο 7 (θρακιτικο), μαζ με το λλο, το «θεκν», απ χαρμνι εφτ ελληνικν βοτνων. Ρακ χμα απ τις Δαφνς της Κρτης. Τσπουρο Ζαμπλα (ηπειρτικο) χωρς γλυκνισο, Μοσχοστφυλο (θεσσαλικ) με χωρς γλυκνισο, τσπουρο σε μπουκαλκι μινιατορα. Για το τλος δε, αν το αντχετε, ρακμελο απ την Αμοργ.
Ωραα, μχρι εδ; Ωραα. Μα φτνει και η στιγμ της «λυπητερς». Και στο σημεο αυτ, οι εκπλξεις συνεχζονται. Ευχριστα. Γιατ, αν εξαιρεθον οι ποικιλες που κοστζουν απ δδεκα ευρ, καννα πιτο δεν υπερβανει τα ξι. Με χαμηλτερη τιμ, τα τρα ευρ της τυροκαφτερς και της τυροσαλτας. Ανλογα ισχουν για τα ποτ.
Οπτε; Οπτε, γνεται απλυτα κατανοητ η κοσμοσυρρο.  Με τους νους να αποτελον τη συντριπτικ πλειοψηφα. Χωρς κτι ττοιο να οδηγε στη σκψη πως τα γκρζα μαλλι δεν εναι ευπρσδεκτα πως τυχν εναι δακτυλοδεικτομενα. Η ευγνεια και η προθυμα των σερβιτρων, οι γελαστο «Χρηδες», η ποιτητα του φαγητο και του ποτο, συνδυασμνα λα αυτ με τις λογικς και προσιτς τιμς, δημιουργον ναν πλο ακαταμχητης λξης.


Κι αν τχει και κθεστε ξω, θα χαρετε επιπλον τη ζωντνια της λης περιοχς. χι, δεν θα ζαλιστετε απ θορυβδεις εξατμσεις, γιατ κι αυτς –ελχιστες και σαν να βγανουν με σιγαστρα- αποτελον τμμα της περιρρουσας ατμσφαιρας. πως τμμα της αναπσπαστο αποτελε και το συμπαθητικ τετρποδο που περιφρεται δχως να ενοχλε. Καθς και το τρνο του ΟΣΕ που σφυρζει αραι και πο, στην πορεα του απ προς τον Πειραι.
          Ο τιμοκατλογος του μεζεδοκαφεν περιχει και μερικς σημεισεις. Η δετερη δεν μπορε παρ να προκαλσει σχολιασμ.
«Γιατ; Τι το περεργο αναφρει;»
«Αναφρει τι στο κατστημα υπρχει “κυτο” παραπνων!»
«Το επιβλλει ο νμος, αν δεν απατμαι.»
«Πολλ επιβλλει ο νμος στην καλ μας χρα. Στην εφαρμογ κολλει το πργμα. Τλος πντων…
Τα παιδι που δουλεουν στο Γκαζοχρι εναι να, χουν επιλξει να παρχουν ποιοτικς υπηρεσες και δεχνουν τοιμα να δεχτον υποδεξεις για τη βελτωση της δουλεις τους. Αξζουν την υποστριξ μας!»

Γκαζοχρι
Δεκελων 2 & Περσεφνης 61, Γκζι, Σταθμς Μετρ: Κεραμεικς
Τηλ.: 210 342 4044