ρθρα\Περ ονου και εδεσμτων
 

Γλυκπικρες γεσεις

 

Χρνος μπανει χρνος βγανει γεμτος γιορτς. Ο κσμος βρσκει ευκαιρες για διασκδαση, χαρ, δρα, ποτ και καλ φαγητ. Αλλ, εν οι σπεσιαλιτ εναλλσσονται και οι χριστουγεννιτικες γαλοπολες δνουν τη θση τους στα ψρια του Ευαγγελισμο και στα πασχαλιν αρνι, εν οι παραδοσιακς δπλες και τα μελομακρονα φεγουν απ τις προθκες και εμφανζονται τα σκαλτσονια και τα τσουρκια, υπρχει να δεσμα -μια γεση- που δεν εννοε να κνει πσω. Τη λνε: Σοκολτα. Ξενφερτη, αλλ καλοδεχομενη. Ευπρσδεκτα παχυντικ. Υγιειν επικνδυνη. Αναπτρεπτα εθιστικ. Αν και, πως θα δομε παρακτω, πως και να 'χει, δεν αποφεγεται η σκασμνη!

Η σντομη αναφορ σ' αυτν τον πειρασμ δεν χει την πρθεση οτε να ιστοριογραφσει την προλευση και την εξλιξη, οτε να περιπλανηθε στους δαιδλους της τεχνικς παρασκευς της σοκολτας. πως με το κρασ, τσι κι εδ απαιτονται πολλς σελδες και προαπαιτεται γερ μελτη, για να καταπιαστε κανες με ττοια θματα. Εναι δουλει των ειδικν.
μως, θες τελικ οι επικεμενες γιορταστικς μρες, θες οι βιτρνες με τα προκλητικ τους καλσματα, θες κποιες παιδικς μνμες, η σοκολτα γεμζει γλκα τη στοματικ κοιλτητα· και μας στλνει σε ονειρικ ταξδια. Μας ξεκινει, λγω τπου γννησης, απ τη σοκολατοποια Παυλδη, μας ανεβζει στις λπεις με την Milka και τις χαμογελαστς αγελδες των παλιν διαφημσεων, μας στροβιλζει στην Βιννη με τη μουσικ του Μτσαρτ και με τις σφαρες του -τις Mozartkugel- και μας στλνει για πνο στο Hotel Chocolat.
(Παρνθεση. Ας μην παρασυρθε ο αναγνστης και ψξει στο Internet για ακριβ τοποθεσα και τιμς δωματων. Πρκειται απλς για την επωνυμα μιας σχετικ πρσφατης σοκολατικς βιομηχανας της Αγγλας, σωσττερα μιας βιοτεχνας, που τρφει τη φιλοδοξα να ξανακνει τη σοκολτα συναρπαστικ, exciting! Αλλ επαμε, ονειρικ εν' το ταξδι μας.)

Ισγειο του Hotel Chocolat και πρτο πιτο: "τρυφερς κρες απ κακασπορους, ποτισμνες σε ιταλικ ξδι βαλσμικο". Κατλληλο, λει, για υπροχα ντρσινγκ σαλτας, για σλτσες και για μγμα με λδι για να βουτς το ψωμ! (Τιμ: £8,95).
ροφοι δωματων και κυρως πιτο: "Καλησπρα σας, Room Service!" Επνω σε εβνινο δσκο, σερβρονται γευστικο μεζδες -τζατζκι, πικντικες ελις και μελιτζνες, σκορδομακρονα (βραστα), μαζ με μπισκτα, σταφδες, σοκολατκια, λικρ, κονικ κ. (Τιμ: £50,00. ποιος θλει περισστερους μεζδες, αρμανικ σαμπνια, μπορε να επιλξει ακριβτερους συνδυασμος, που φτνουν μχρι τις £100,00).
Roof Garden και επιδρπιο: εδ η επιλογ εναι προφανς πλουσιτατη. Αρχζοντας απ αγν λικρ καλυμμνα με σοκολτα (τιμ: £14,95), περνντας απ μια ποικιλα φροτων (πορτοκλι, μλο, σταφλι, βερκοκο, μνγκο) με σοκολατοπεριτλιγμα (τιμ: £15,95) και τελεινοντας με την "Chocolate Dipping Adventure": να εδος περιπτειας που σε κνει να ζεστανεις τρα μπολ με σοκολτα διαφορετικο χρματος (σπρη, μαρη, γλακτος) και να βυθζεις εκε βερκοκα βουτηγμνα σε αμαρτο, μπισκτα με τζντζερ και πολλ λλα καλοδια· λ' αυτ, χρησιμοποιντας γιαπωνζικα πιαστρκια! (Τιμ: £19,95).
(Μιλσαμε για νειρα, αλλ ας μην παρεξηγηθομε. Τποτα απ τα παραπνω δεν εναι φανταστικ. Και, για του λγου το αληθς, αρκε μια επσκεψη στον δικτυακ τπο της βιοτεχνας "www.hotelchocolat.co.uk". Πωλονται και σοκολατνια στολδια για το χριστουγεννιτικο δντρο. Η δε ισοτιμα εναι, περπου, μα λρα προς ενμισι ευρ).

Τρα, μια που μπκαμε στον χρο του διαδικτου, μεγλη εναι η πρκληση ν' ανοξουμε ναν λλον κμβο ("www.choco-story.be") και να επισκεφθομε το σοκολατομουσεο της Βργης (στην Ελλδα, η πανμορφη αυτ μεσαιωνικ βελγικ πλη επικρτησε να λγεται "Μπρυζ").
Σχετικ τελευταο δημιοργημα (Απρλιος 2004), το μουσεο Choco-Story χει χορηγ τη σοκολατοβιομηχανα Belgolade, την τελευταα που βρσκεται πια σε αμιγς βελγικ χρια. Στεγζεται σε ιστορικ κτριο, το οποο λειτοργησε κατ καιρος ως κρασοταβρνα (16ος αινας), αρτοποιεο (στα 1700 τσο), και επιπλοβιοτεχνα (20ς αινας). Βρσκεται σε μια πλατεα απ τις πιο γαλνιες της Βργης και, παρ τατα, στην καρδι της πλης. Απ το 1962 χει κηρυχτε διατηρητο και, σμερα, προσφρει τους ψηλοτβανους ορφους του στους εραστς της σοκολτας. Ας τους ανεβομε.
Ο πρτος ροφος περιλαμβνει δυο αθουσες.
Η αθουσα των Μγια εξηγε πς ο αρχαος αυτς πολιτισμς ανακλυψε τον σπρο του κακαδεντρου και πς ρχισε η σχετικ καλλιργεια (κπου γρω στο 250 π.Χ)! Το αφψημα που παρασκευαζταν ττε ταν πικρ και περιεχε κακο, νερ και μπαχαρικ! Θεκ ποτ, που ο θες "Φτερωτ Φδι" χρισε στους ανθρπους, διδσκοντς τους επιπλον τον τρπο να φτιχνουν... "Tchocoatl". Κατπιν αυτο, εναι λογικ να εκτθεται στην αθουσα το εδωλο του γαλαντμου θεο.
Η κρια αθουσα εισγει τον επισκπτη βαθτερα στη χρση του κακο απ τους Μγια και τους Αζτκους, επισημανοντας τι οι σπροι του διθεταν και ανταλλακτικ αξα, σαν νομσματα: δκα σπροι για να κουνλι και πνω-κτω εκατ για ναν σκλβο! Με τον καιρ και με τις εξερευνσεις των Ευρωπαων θαλασσοπρων, το κακο ρθε και στη γηραι πειρο· ως ποτ αρχικ και, μλις στα 1600 τσα, σε στερε σοκολατνια μορφ. Πρτοι πωλητς του οι φαρμακοποιο, για να σπει η πικρλα των φαρμκων. (Στην αθουσα, εκτς απ' τα παραπνω, παρουσιζεται μια εκπληκτικ συλλογ απ παλι φλυτζνια και απ αυθεντικς πορσελνινες, ασημνιες χλκινες καντες για ζεστ σοκολτα).
Στον δετερο ροφο, ενημερνεται κανες για λο το ταξδι: απ την καλλιργεια και τη σοδει μχρι το τελικ προν και απ τις "πρωτγονες" μεθδους μχρι τις ανακαλψεις του H. Nestle (γλα σε σκνη) και του R. Lindt (διαδικασα ανμειξης). Στη συνχεια περνει στον εικοστ αινα και βλπει ολκληρη σειρ απ εργαλεα που χρησιμοποιονται ακμη και σμερα για να φτσει η σοκολτα, στις πολυποκιλες μορφς της, στο στμα του καταναλωτ και να ευφρνει τον ουρανσκο του.
Ακριβς στο σημεο αυτ παρεμβανει το μουσεο με τα σα εκθτει στον τρτο ροφ του και απαντει στο ερτημα: καλ να ευφρανεται ο ουρανσκος, αλλ ποιες ραγε εναι οι συνπειες της σοκολατοφαγας στην υγεα;
Αρχζει με τις θετικς συνπειες. Η σοκολτα περιλαμβνει πρωτενες, ασβστιο, φσφορο, σδηρο και μαγνσιο, στοιχεα ουσιδη για την ανπτυξη και ανανωση των κυττρων. Επσης, περιχει νες και βιταμνες, πως τις Β1, Β2 και Ε. Τα λιπδια και οι υδρογοννθρακς της αυξνουν την ενργεια και, τλος, το θελκτικ αυτ δεσμα παργει να νζυμο που ενισχει το νευρικ σστημα, δυναμνει την καρδι και επιφρει θεραπευτικ αποτελσματα κατ της μελαγχολας. (Θα χετε ακοσει το χαριτωμνο: Νιθω να συναισθηματικ κεν, θα φω μια σοκολτα, που τελικ χει τη βση του)


Σαν να μην αρκοσε, μως, το δωρεν παρεχμενο μθημα χημεας και προληπτικς ιατρικς, το μουσεο δνει τργλωσσες (φλαμανδικ, γαλλικ, αγγλικ) απαντσεις σε συχνς απορες και αντικροει προβαλλμενες ενστσεις, πως οι ακλουθες: τι η σοκολτα προκαλε πρβλημα στο συκτι, τι εναι δυσκολια, τι οι διαβητικο απαγορεεται να τη γεονται, τι αυξνει τον δεκτη της χοληστερλης. χι, εναι η κατηγορηματικ θση του μουσεου· υπ την αυτονητη προπθεση τι η κατανλωση γνεται με μτρο, τι πραγματοποιεται καθ' λη τη διρκεια της ημρας, τι δεν τργεται μετ απ βαρ γεμα κλπ. Οτε τα δντια κινδυνεουν απ την τερηδνα, γιατ η σοκολτα περιχει ουσες που καταπολεμον την οδοντικ φθορ (τανικ οξ), εφσον ββαια η κατποσ της συνοδεεται απ βουρτσκι και οδοντκρεμα. Τλος, τα λεγμενα περ εθισμο εναι αβσιμα.
Και ολοκληρνεται η ενημρωση με μερικς σκαμπρζικες παρατηρσεις: νας Αζτκος φλαρχος (ο Moctezuma) πινε μχρι και πενντα φλυτζνια κακο την ημρα, ιδως ταν επρκειτο να επισκεφθε το χαρμι του· γνωστ καλλον της γαλλικς κοινωνας (η Madame du Barry) πρσφερε ζεστ σοκολτα στους εραστς της· ο απθανος Βενετσινος γης Καζανβας ταν λτρης της σοκολτας. Απ την λλη πλευρ, εις επρρωση των ανωτρω, και η εκκλησα απαγρευσε κποτε την κατανλωσ της λγω του αφροδισιακο χαρακτρα της (σχετα, ββαια, αν στην ιστορα αναφρεται και μοναστηριακ σοκολατοπαραγωγ, και αν στο μακριν παρελθν προσφερταν σοκολτα στις κυρες της αριστοκρατας κατ τη διρκεια της λειτουργας).
Μετ απ λες αυτς τις χρσιμες πληροφορες και τις καθησυχαστικς διευκρινσεις, η συρρο επισκεπτν στο ισγειο που γνεται η επδειξη παρασκευς σοκολτας και η δοκιμ φρσκου προντος εναι κτι παραπνω απ ευεξγητη.

 

ΧΧΧΧΧ