ρθρα\Περ ονου και εδεσμτων
 

Λονδνο ΟΚ. Κρασ, μως;

 

Υπρχουν διφοροι λγοι για να επισκεφθε κποιος την πρωτεουσα της Γηραις Αλβινος. Ας δομε μερικος.
α. Πολιτιστικς τουρισμς. Με βασικ στχο το Βρετανικ Μουσεο, για να θαυμσει ο προσκυνητς τα Ελγνεια Μρμαρα (συγνμη, εννοοσα τα Μρμαρα του Παρθεννος) και να κατακρνει την Αγγλα που δεν στργει να τα επιστρψει στον τπο που γεννθηκαν, επιβεβαινοντας τσι πλρως τι παραμνει χρα κλεπτν!
β. Παιδαγωγικς τουρισμς. Επσκεψη, για παρδειγμα, στο Μουσεο Φυσικς Ιστορας, για να ενημερωθον τα βλαστρια μας σχετικ με τη θεωρα του Δαρβνου και, προφανς, να την απορρψουν, καθσον εναι κατεξοχν αντιχριστιανικ!
γ. Ψυχαγωγικς τουρισμς. Παρακολοθηση θεατρικν παραστσεων μιοζικαλ στο Δυτικ κρο της πλης (αυτ στα αγγλικ προφρεται West End), με περαιτρω σκοπ να χουμε να διηγομαστε κατ τις κοινωνικς συναναστροφς, ταν γυρσουμε στην πατρδα.
δ. Ενδυματολογικς τουρισμς. Αγορς στα μεγλα μαγαζι ( και στα φτηνιρικα), τσι στε να υπογραμμζεται η διαφορ ποιτητας απ τα εγχρια εδη και συνμα να επισημανεται τι οι ροι των συμβσεων σαν ιδιατερα συμφροντες.
ε. Ποδοσφαιρικς τουρισμς. Υποστριξη του Ολυμπιακο, καθς προσπαθε να κνει την υπρβαση και να νικσει την Τσλσι στο Stamford Bridge! (Αποδεικνουμε επιπλον τι γνωρζουμε και το νομα του γηπδου των Λονδρζων.)

Αυτο και αρκετο λλοι λγοι μπορον να ωθσουν τον λληνα να πραγματοποισει το ταξδι. νας λγος, ωστσο, που μλλον αποκλεεται εναι ο τυχν γαστριμαργικς τουρισμς. Στα σοβαρ, δηλαδ, ποιος θα ξεκινοσε για τρεις με τσσερις ρες αεροπορικ μετβαση, και λλες τσες επιστροφ, για να γευθε αρν ψητ με βραστ λαχανικ και με σλτσα μντα; για να φει μπακαλιρο με τηγανιτς παττες; στω και αν η επσημη ονομασα του εναι fish and chips, κτι που ηχε λιγτερο μπανλ;
λα, μως, που οι γγλοι δεν το βζουν κτω. Και μπορε να μην χουν ηλιλουστους αμπελνες, τα εισαγμενα κρασι (τα καλ, για να εξηγομαστε) μπορε να κοστζουν μια περιουσα και να εναι απαγορευμνα για τον πολ κσμο, αλλ να αξιοθατο με θμα το κρασ θα το οργανσουν, που να πρει.
Δημιοργησαν, τσι, τη Vinopolis. Ο κακεντρεχς λληνας θα παρατηρσει εδ τι ετοτοι οι δυτικοευρωπαοι νησιτες, δεν φτνει που χουν οικειοποιηθε ωραες λξεις μας, αλλ να που συνεχζουν να γλωσσοκλβουν αρδα. Δεν φτνει που, χωρς να ερυθριζουν, λνε museum, theatre, cinema, music, pneumonia, philosophy και λλα πολλ, αλλ αρνονται τις ρζες τους και δεν ονομζουν τον εν λγω χρο π.χ. Winecity, αλλ Vinopolis.

 

Καιρς να σοβαρευτομε λιγκι. (Αν εναι ποτ δυνατν!)
Η Vinopolis, λοιπν, εναι μια σχετικ μεγλη κταση στη δεξι χθη του Τμεση, κοντ στη Γφυρα του Λονδνου και στον ομνυμο σταθμ του μετρ: London Bridge. Στην περιοχ που στο παρελθν σφυζε απ εμπορικ ζω, καθς τα ποταμπλοια και οι κθε λογς μαονες ξεφρτωναν στις εκε αποθκες λα εκενα τα προντα που τροφοδοτοσαν το κντρο της αυτοκρατορας. Στην περιοχ που σμερα σφζει απ επιχειρηματικ ζω, με τις τρπεζες, τα σγχρονα κτιριακ αρχιτεκτονματα, τα pubs και τους πεζδρομος της.
Εναι μια παλι αποθκη της νδοξης εκενης περιδου της βικτοριανς βασιλεας, με κοκκιντουβλους τοχους, με υποβλητικς αψδες και με τεχνητ δαιδαλδεις διαδρμους, που υποδχεται ευγενικ τον επδοξο κρασοδοκιμαστ.
Για τον ενθουσιδη αρχριο (Vinopolis Original), η τιμ εισδου ανρχεται σε 17,50 λρες. (Αναγμενο σε εγχριο νμισμα, το ποσ αυτ αντιστοιχε σε 22 ευρ περπου, με τη σημεριν ισοτιμα.) Περιχει τα ακλουθα: δικαωμα εισδου (σπα, καλ!), πντε κρασοδοκιμς, να κοκτιλ «Ζαφερι της Βομβης» (για εκλεπτυσμνους ουρανσκους, το κοκτιλ καλεται Bombay Sapphire, επιδεικτικ αγνοντας τι η πολυνθρωπη αυτ ινδικ πλη χει μετονομαστε σε Mumbai), να σημειωματριο για τους επιμελες που επιθυμον να βαθμολογον τα κρασι και ναν ακουστικ οδηγ στα αγγλικ.
Ο τουρστας που χει διθεση για περιπτειες (Vinopolis Discovery) μπορε να επιλξει το πακτο των 22,50 λιρν. (Απ εδ και πρα, παρακαλεται ο αναγνστης να προβανει μνος του στη μετατροπ σε ευρ.) Το πακτο αυτ περιλαμβνει, εκτς απ τα παραπνω, να μθημα γευσιγνωσας, δο ποτηρκια ουσκι ( να κοκτιλ με βση ουσκι), δυο δοκιμς δυνατο αποστγματος και δυο δοκιμς μπρας. (Αλμονο, στην Αγγλα εμαστε!)
Για τον ξετρελαμνο κρασοεπισκπτη (Vinopolis Vintage), υπρχει το πακτο των 27,50 λιρν. Εδ προστθενται εφτ κρασοδοκιμς (ρα, σνολο δδεκα ποικιλες), δεν λεπει το ζαφειρνιο κοκτιλ, αλλ υπρχει απαλλαγ απ τα υπλοιπα οινοπνευματδη. Πλι καλ.
ποιος, τλος, θλει να σκσει 32,50 λρες (Vinopolis Champagne), δικαιοται να κνει δκα κρασοδοκιμς, να γευτε το αναπφευκτο κοκτιλ και να τελεισει με τρεις γευσιγνωσες απ ποικιλες του γνωστο γαλλικο αφρδους ονου.
Απ πλευρς εσωτερικς οργνωσης, τα πργματα εναι καλ. Ο ακουστικς οδηγς εξαιρετικ ενημερωτικς, τα εκθματα καλασθητα τοποθετημνα και το προσωπικ εξυπηρετικτατο και ευγενστατο.
σο για τα κρασι (κυρως γι’ αυτ ρθαμε), προρχονται απ τις περισστερες οινοπαραγωγικς χρες και περιοχς. Στα τραπζια, προσεκτικ χωρισμνα, αντιπροσωπεονται η Γαλλα, η Ιταλα, η Ισπανα, η Πορτογαλα, η Γερμανα, η Αυστραλα και η Να Ζηλανδα, η Ντια Αφρικ, η Αμερικ (ντια και βρεια), ακμη και νεκοπες χρες, σαν τη Γεωργα. (Την τως σοβιετικ δημοκρατα και χι την πολιτεα των ΗΠΑ, να εξηγομαστε).
Αλλ για σιγ, παλικρια. Τα ελληνικ κρασι δεν χουν στον (ανπαρκτο) αγγλικ λιο μορα; τα χετε κρυμμνα για ταν ρχεται κποιος επσημος; Να ιδιοποιεστε μαρμρινα μνημεα ξρετε, να εστε δκαιοι προς τους συμμχους σας δεν ξρετε! Ας εναι. Μπορε και να μου ξφυγαν μσα στο χος που επικρατοσε. Ας τους χαρσουμε μεγαλθυμα το ελαφρυντικ της αμφιβολας.

Τρα, ββαια, πως θα ταν δυνατν το παρν σημεωμα να μενει χωρς λγες γκρνιες κι ναν δυο αστεσμος; (Το πιο αστεο εναι να πιστψει ο αναγνστης πως ο συγγραφας χει πρει τον εαυτ του στα σοβαρ μχρι τρα.)
Παρατρηση πρτη, γκρινιρικη. μα θλει ο οργανωτς να παρουσισει μια γευσιγνωσα ξια του ονματς της, θα πρπει να φροντζει να αλλζουν τα ποτρια μετ απ κθε δοκιμ. Και χι να πνεις πντε, δκα δδεκα κρασι απ το διο σκεος! Καλ, εντξει, χουν τοποθετηθε κτι ψυγεικια για να ελαφρ ξπλυμα των ποτηριν, αλλ οτε εναι ευδικριτα οτε προσφρονται για πλρες καθρισμα. λλωστε, δεν υπρχουν πετστες για να φγει το νερ απ το πλσιμο.
Παρατρηση δετερη, επσης γκρινιρικη. Εναι γνωστ τι τα Σαββατοκριακα, αλλ και τις Παρασκευς τα βρδια, σημεινεται κοσμοσυρρο. Απ ξνους τουρστες, που θλουν να επισκεφθον το προτεινμενο στα διφορα ενημερωτικ φυλλδια αξιοθατο, μα κι απ ντπιους, που θλουν να ξεδσουν μακρι απ’ τα πατροπαρδοτα pubs. Δεν θα ταν προτιμτερο να καθορζεται αντατος αριθμς εισερχομνων; Για να αποφεγονται στριμωξδι και σπρωξματα και για να γνεται η δοκιμ των κρασιν με μνο συνοδευτικ ρωμα το δικ τους, χωρς την παρεμβολ του ιδρτα των παρισταμνων;
Παρατρηση τρτη, πλακατζδικη. Αξζει να χαζψει κανες το φος των κρασοδοκιμαστν, ιδως των νετερων, καθς κρατον το ποτρι, στυλνουν το βλμμα στο περιεχμεν του και μαζ πλαταγζουν τη γλσσα, κουνντας με σημασα το κεφλι. Σαν τους φιλοσφους που ανακαλπτουν την μνη υπαρξιακ αλθεια τους μαθηματικος που εγγζουν τον τετραγωνισμ του κκλου!
Παρατρηση τταρτη, ωσατως πλακατζδικη. Σε διφορα σημεα, υπρχουν πανρια με κρακερκια, για να μην κατεβανει ξεροσφρι τα ποτ. Αποτελε κρως ενδιαφρον κοινωνιολογικ φαινμενο τα πθος των επισκεπτν, καθς επιππτουν λβροι επ των μοιρων κρακερακων. Δωρεν φαγητ, θα πετε. Μλλον τσι πρπει να συμβανει, δεδομνου τι το φαινμενο ουδλως εναι γνωστο γενικ στους μπουφδες των δεξισεων, με τις δεξισεις της υψηλς λεγμενης κοινωνας να διεκδικον τα πρωτεα.


         

          Τελικ ερτημα: να πιει κανες να μην πιει; (Η διατπωση εξηγεται απ τη γειτναση της Vinopolis με το σαιξπηρικ θατρο Globe.)
          Απντηση: να πιει, να πιει. Εναι μια καλ εμπειρα. Αρκε (και ας συγχωρηθε η συμβουλ) να προτιμσει το πρτο πακτο. Αν θλει να μην ξηλωθε και, παρλληλα, να μην βγει περπατντας σαν τον αεμνηστο Ορστη Μακρ στις ταινες του.

 

ΧΧΧΧΧ