ρθρα\Αδημοσευτα ρθρα
 
Στις κορυφς των νδεων ( περπου) (Κουνκα & Κτο, Ισημερινς)
 

ταν, το 1968, εμες οι παλαιτεροι ακογαμε τι στους Ολυμπιακος Αγνες του Μεξικο καταρρπτονταν σωρηδν τα ρεκρ λγω του μεγλου υψμετρου, κτι το οποο σμαινε λιγτερο οξυγνο και μικρτερη αντσταση της ατμσφαιρας στα σματα των αθλητν, δεν δναμε ιδιατερη σημασα. μασταν, βλπετε, ελληνοκεντρικ εθισμνοι στη σχεδν μηδενικ διαφορ της Αθνας απ την επιφνεια του Σαρωνικο και το μνο που μας ενδιφερε ταν τα 8,90 μτρα που εχε πηδξει στο μκος εκενος ο Αμερικνος.
Τρα, μως, με μερικς δεκαετες παραπνω στην πλτη, θλουμε τουλχιστον δυο μρες για να εγκλιματιστομε στα 2.500 μτρα της Κουνκα, τρτης σε μγεθος πλης του Ισημερινο. Στο μεταξ, σρνουμε τα πδια καθς περπατμε στα γραφικ δρομκια της και προσπαθομε με εμβρθεια επιστημονικοφαν να ρουμε την αντφαση ανμεσα στη μικρτερη αντσταση της ατμσφαιρας και στα ττε ρεκρ απ τη μια και στη σημεριν δυσκολα αναπνος και βαδσματος απ την λλη. Καλ ντε, εντξει, παζει λει τον ρλο του ο εγκλιματισμς και η προσαρμογ. Αλλ λα που το πργραμμ μας δεν προβλπει την αντστοιχα μακρι παραμον!
Τλος πντων.

Γρω στο μισ εκατομμριο νθρωποι αποτελον τον πληθυσμ της Κουνκα που απλνεται σε δυο πλαγις, δεξι κι αριστερ απ το ποτμι Tomebamba. (Για χεμαρρο, μλλον, πρκειται κι ας μην απογοητευθε κανες, αν δεν τον θυμται απ τη γεωγραφα του Γυμνασου.) Παρατρηση πρτη: τσο τα νερ σο κι χθες του εναι πεντακθαρες.
Δεξι του, ψηλ και μοντρνα κτρια παρχουν επαγγελματικ στγη σε επιχειρσεις και δικηγορικ γραφεα διεθνος διαμετρματος. (Εννοεται τι αναφερμαστε στην περιοχ του κντρου.) Αριστερ, σκαρφαλνουν σπτια χαριτωμνα, χτισμνα τα περισστερα την εποχ της ισπανικς κυριαρχας, τα οποα κρβουν πσω τους την υπερυψωμνη (ανφορος ξαν) παλι πλη. Παρατρηση δετερη: τσο τα σπτια της πλαγις σο και τα κτσματα πιο πνω χουν κηρυχθε διατηρητα.


Ανεβανουμε σταματντας κθε λγο, τχα για να φωτογραφσουμε απαλ χρωματισμνες προσψεις, πολυκαιρισμνες κεραμοσκεπς, φωτειν αθρια, τοξωτ παρθυρα, ξλινες δοκος και σφυρλατους εξστες. Η μρα εναι εργσιμη και η κνηση στους δρμους πυκν. Παρατρηση τρτη (και τελευταα): πουθεν δεν φανονται αστυφλακες, κορνρισμα δεν ακογεται και οι οδηγο σταματον στις διαβσεις των πεζν, αν και με ελαφρ δισταγμ και μετ απ επιμον του πεζο, εναι αλθεια.
Στην παλι πλη εντυπωσιζει με τον γκο του ο καθεδρικς νας. Οι κτοικοι της Κουνκα θερησαν στα 1880 τι ο αρχικς νας, αυτς που εχαν ανεγερει οι Ισπανο τρεις αινες πρωττερα, δεν ταν αρκετς για τη λατρεα τους και χτισαν τη να μητρπολη που μπορε να περιλβει στην αγκλη της μχρι και δκα χιλιδες πιστος! Σε ρυθμ νεογοτθικ, δεσπζει και λμπει με τους υπερμεγθεις γαλζιους τρολους και τους πολυριθμους πυργσκους της. Περιργως, ωστσο, δεν πνγει το καταπρσινο αλσλλιο που απλνεται εμπρς της οτε την παλι μητρπολη απναντι, η οποα χει μετατραπε σε μουσεο.


Τρα, μια που αναφρθηκε η λξη «μουσεο», αξζει να επισημανθε τι η πλη διαθτει για τους λτρεις του εδους τσσερα: λλο καλπτει θματα εκκλησιαστικ (ιερ σκεη, μφια, λεψανα αγων κλπ), λλο παραπμπει στον πολιτισμ των νκας, να τρτο περιχει εκθματα αναμνηστικ των Αβοριγνων κι λλο προσφρει γλυπτικ και ζωγραφικ ργα της σγχρονης τχνης. Αυτ το τελευταο χει στεγαστε εκε που κποτε «φιλοξενονταν» οι αλκοολικο της πλης, στον «Οκο της Εγκρτειας» πως εχε ονομαστε, εκε που αργτερα παρμεναν γκλειστοι οι ντρες φυλακισμνοι. Σμερα, οι ιβσκοι και οι τριανταφυλλις που στολζουν τις αυλς, το λευκ των τοχων κι η ευγνεια του προσωπικο χαρζουν αση γαλνης.
Σγχρονη τχνη στο μουσεο, σγχρονη χειροτεχνα λγο παρακτω. Και να και δο και τρα καταστματα, συνμα και εργαστρια κατασκευς, προσδδουν ουσιαστικ νημα στην αφηρημνη φρση «απ την παραγωγ στην κατανλωση». Το προν τους; Ψθινα καπλα, ο πασγνωστος στον υπλοιπο κσμο παναμς. Μα το νομα αυτ; Δεν φτιχνονται στον Παναμ; , μπως, βρισκμαστε ενπιον των εξσου πασγνωστων μαμοδων; Μπα. Κατ πως εξηγε ο τουριστικς οδηγς, η σχετικ πιλοποια αναπτχθηκε αποκλειστικ στον Ισημεριν, το κλμα του οποου εναι ιδανικ για να φεται και να ευδοκιμε το φοινικδεντρο ποικιλας Carludovica Palmata, εξ ου και η παραφθορ σε παναμ. Εν πση περιπτσει, η ποικιλα των σχημτων και χρωμτων που προσφρονται δεν μπορε να αφσει αδιφορο τον επισκπτη, ετε ντρα ετε γυνακα. Μπορε η μδα να μην επιτσσει πλον την κλυψη της κεφαλς, μπορε ο Αλ Καπνε και οι γκγκστερ της ποτοαπαγρευσης που τα εχαν ως απαρατητα εξαρτματα της εμφνισς τους να αποτελον… αλησμνητο παρελθν, μως τα ελαφρ αυτ καπελκια αγωνζονται να συνεχσουν τη ζω τους. Στον Ισημεριν τα τιμ η εργατικ τξη, κυρως δε οι γυνακες με τις γραφικς τοπικς ενδυμασες. Στον υπλοιπο κσμο τα φορον, σως, μνο κποιοι εκκεντρικο. σε που δεν λεπουν οι απομιμσεις, ιδως κινζικες. Οπτε; Αγορζοντς τα, βοηθς στην επιβωση αφενς μεν των εργατν που τα πλκουν, αφετρου δε της τοπικς κουλτορας.

Πσο υψμετρο, επαμε; 2.500 μτρα; Δεν πεταγμαστε, κυριολεκτικ δε, στο Κτο; Να δομε αν υπρχει διαφορ στα 2.800; Καμι αντρρηση. Η τοπικ αεροπορικ εταιρα (ας μην αναφερθε το νομα καλτερα, τσι;) μας επιφυλσσει μια δυσρεστη κπληξη: για να μη φθερει τα αεροσκφη της, ταν οι πτσεις δεν εναι πλρεις, χρησιμοποιε να μνο, το οποο εξυπηρετε λους τους εσωτερικος προορισμος με τη σειρ! Επομνως, ο προορισμς με τους λιγτερους επιβτες μνει τελευταος και η πτση της μισς ρας καθυστερε  λλες τσσερις!


Τι να γνει; Τελικ, φτσαμε. Και αμοληθκαμε στους δρμους. Μια μικρ διαφορ στην αναπνο διαπιστνεται ντως, αλλ η διαφορ η πιο χαρακτηριστικ δεν αφορ τη φυσικ ατμσφαιρα, μα την… κοινωνικ: η παρουσα αστυνομας, κρατικς δημοτικς, στρατο, και λοιπν νστολων δυνμεων απροσδιριστης προλευσης εναι -ας επιτραπε η κφραση- εκκωφαντικ. Πρκειται για λλη χρα; χι, ββαια. Πρκειται, μως, για την πρωτεουσα και την δρα του προδρου και της κυβρνησης. Πρκειται, επσης, για πλη με ιδιατερα αυξημνη εγκληματικτητα. Κατπιν αυτο, προσοχ στα πορτοφλια, στις τσντες, στα κοσμματα.
Απ ποψη γραφικτητας, η Κουνκα δεν διαγρφεται εκολα απ τη μνμη μας. Το Κτο εναι μια μεγαλοπολη των δυμισι εκατομμυρων, χωρς να εναι η μεγαλτερη του Ισημερινο, αφο υπρχει το λιμνι Γκουαγιακλ με τεσσερμισι εκατομμρια. Γραφικ δρομκια δεν χει, χει αντθετα μεγλο κυκλοφοριακ πρβλημα. χει πολλ και καλ εστιατρια. χει συμπαθητικς πλατεες. Αλλ διαθτει να αξιοθατο, πραγματικ ξιο να θεαθε.


Δεν εναι η μητρπολη. Πρκειται για ναν λλο να, με διαστσεις σε βαθμ υπερθετικ και με αρχιτεκτονικ μπαρκ που σε ζαλζει. Το εσωτερικ του, αντστοιχο του εξωτερικο. Ανγλυφες παραστσεις παντο, ξυλγλυπτα αγλματα, κονες με περτεχνα κιονκρανα και, κυρως, φλλα χρυσο συνολικο βρους εκοσι τριν κιλν που καλπτουν κθε σημεο του ναο! Η ανγερση διρκεσε εκατν εξντα χρνια και η «Εκκλησα της Κοινωνας του Χριστο» παραδθηκε στη λατρεα. Εκε αναπαεται η πολιοχος του Κτο, η αγα Μαριννα του Ιησο. Μια να κοπλα, η οποα, στα 1645 σωσε την πλη απ τις επιδημες που θριζαν, προσφροντας στον Θε τη ζω της σε αντλλαγμα της απαλλαγς απ το θανατικ. Λει ο θρλος πως, αμσως μετ την κατανυκτικ προσευχ της, πεσε βαρι ρρωστη και, με την τελευταα της πνο, καθρισε τον αρα του Κτο. (Κτι λλο αξιοπερεργο, σχετο με τη θρησκεα και τους θρλους, εναι ο τρπος ελγχου των εισιτηρων. Επειδ, με την πολυκοσμα εμπρς στο ταμεο, μπορε να αποφγει κποιος την πληρωμ, το εισιτριο ακυρνεται κατ την ξοδο, καθς ο σεκιουριτς δεν τραβει τον σρτη και ο «δεν πληρνω»… τι να κνει; Πληρνει. Ξεφτιλζεται κιλας.)


Στην πλατεα Ανεξαρτησας (να ακμη αξιοθατο) βλπει ο τουρστας και το προεδρικ μγαρο. Με στολς δκατου νατου αινα οι φρουρο και με δρατα εκενης της εποχς, δνουν μια ντα νοσταλγικ. Η δε εβδομαδιαα αλλαγ της φρουρς, με μπντες, ιππικ, εμβατρια, εθνικος μνους και παρτες, εναι καλ ευκαιρα να δει και να θαυμσει ο λας τον πρεδρ του: εμφανζεται στον εξστη κθε Δευτρα στις ντεκα και χαιρετει μχρι τις εντεκμισι, τη σημαα μεν κατ την παρσ της, τα πλθη δε ποτε τον επευφημον.


Μουσεα υπρχουν; Ναι, αλλ’ μως δεν προλβαμε. Προτιμσαμε να ανβουμε με το τελεφερκ κπως ψηλτερα, κοντ στην κορυφ ενς απ τα πολλ ηφαστεια της περιοχς. Το υψμετρο ανγγελλε 4.100 μτρα. Πολλς πινακδες απτρεπαν τους επισκπτες απ το τρξιμο. Και η ταχυκαρδα μς υπδειξε τον μεσο δρμο της επιστροφς!

 

ΧΧΧΧΧ