ρθρα\Ταξιδεοντας
 
Διαλξεις και βιβλα στην αγγλικ εξοχ (Ντρτινγκτον, Ντβον: Αγγλα)
 

«Η Βρετανα εναι μεγλη. Δεν εναι μνο η επσημη ονομασα της που την χαρακτηρζει τσι οτε, προφανς, το αποικιοκρατικ παρελθν της που την κατστησε κοσμοκρτειρα, αυτ το οποο την κνει σμερα μεγλη. Εναι η κτασ της και, κυρως, η επωφελς εκμετλλευση της κτασης αυτς.»
«Η εισαγωγ σου ζει κομπορρημοσνης και υπερβολς. Πο θλεις να καταλξεις;»
«Σε μια εκδλωση που διοργαννεται, εδ και δεκαπντε χρνια, στην περιφρεια του Devon, στο νοτιοδυτικ κρο του νησιο τους. Μια εκδλωση που φρνει σε επαφ συγγραφες, εκδτες, βιβλιοκριτικος, βιβλιοπλες. Και, φυσικ, να μρος του αναγνωστικο κοινο. Κθε χρνο, επ να ολκληρο δεκαμερο.»
«Ενδιαφρον. Προχρα, τρα, στο παρασνθημα.»

Πρκειται αφενς για να μικρ χωρι, που λγεται Dartington, και αφετρου για να μεγλο μεσαιωνικ αγρκτημα, το Dartington Hall. ταν εγκαταλειμμνο μχρι το 1925, οπτε να ζευγρι με ορματα, με διθεση και (φυσικ) με χρματα το αγρασε και το φρντισε, στε να το μετατρψει σε πλο λξης για περιπτους στους κπους του και για εκδηλσεις τχνης στα κτρι του.
Τα χρνια πρασαν και οι κληρονμοι αποφσισαν να το αναδεξουν ακμη περισστερο, οργαννοντας λογοτεχνικ δρμενα και θτοντας τσι τον θεμλιο λθο του ετσιου φεστιβλ βιβλου, που τιτλοφορεται Ways With Words. Στα ελληνικ, θα το παραφρζαμε σαν «Επικοινωνα με Λγια». Και θα το περιγρφαμε ως μια δεκαμερη εκδλωση, με πνω απ εκατ ειδικς συναντσεις, στις οποες οι ενδιαφερμενοι αναγνστες χουν την ευκαιρα να βρεθον κοντ σε ιστορικος, επιστμονες, πολιτικος, γνωστος ποιητς και συγγραφες, αλλ και να γνωρσουν νους λογοτχνες που δεν χουν ακμα κατακτσει το ευρ κοιν.
Οι σημερινο οργανωτς, παρουσιζοντας το φεστιβλ, υποβλλουν ορισμνες ρητορικς ερωτσεις. «Νιθετε κπληξη και απορα για τον κσμο γρω σας; Σας συναρπζει η γνση; Πιστεετε τι εστε φιλομαθς;» Και, στη συνχεια, δνουν την απντηση. «Το φεστιβλ απευθνεται σε σους χουν ανοιχτ μυαλ, σ’ αυτος που σκφτονται δημιουργικ, σ’ εκενους οι οποοι μπορον να συνδσουν το παρελθν με το παρν καθς και τους διφορους γνωστικος τομες ανμεσ τους, σε σους ετε πιστεουν τι τα παγκσμια προβλματα τους αφορον προσωπικ ετε αισθνονται τι οι ανησυχες των συνανθρπων τους εναι και δικς τους ανησυχες.» Καταλγουν δε ως εξς στο ενημερωτικ (εντξει, και διαφημιστικ) φυλλδιο. «Ελτε να ακοσετε, να μιλσετε, να σκεφθετε. Ελτε να ζσετε για μα, δο δκα μρες σαν ντρες γυνακες της εποχς της Αναγννησης!»
Πρακτικ, τρα, μετ απ λες αυτς τις… επικολυρικς παραινσεις. Στα μσα του Ιουλου, ττε που το ημερολγιο παραπμπει σε καλοκαιρα (να εξηγομαστε, παραπμπει «επσημα», γιατ ο αγγλικς καιρς επιδεικνει απλυτη αδιαφορα για τις ημερολογιακς ενδεξεις), το Dartington Hall και η ευρτερη περιοχ γνωρζουν στιγμς δξας.
Κριος χορηγς των εκδηλσεων η γκυρη και πασγνωστη εφημερδα The Daily Telegraph. Συντονιστς των παρουσισεων δημοσιογρφοι μλη της συντακτικς ομδας της εφημερδας αυτς, τηλεπαρουσιαστς του BBC, παλαμαχοι εν ενεργεα πολιτικο που σχετζονται με το βιβλο. Καθημερινς εκδηλσεις (περ τις δκα κθε μρα), κατ τη διρκεια των οποων γνονται αλλεπλληλες παρουσισεις ακολουθομενες απ συζτηση, συχν σε τνο ιδιατερα ντονο, αλλ πντοτε ευπρεπ.
Τα θματα, πως υπσχεται το φυλλδιο που αναφρθηκε παραπνω, πτονται μεγλης ποικιλας τομων. Το φεστιβλ του 2009 κλυψε πτυχς της ιστορας του πρτου παγκσμιου πολμου, ανλυσε διφορες θεωρες περ συνωμοσιν στην πολιτικ σκην, διεσδυσε στα δυτα μιας οικογνειας που εχε χτυπηθε απ τον αιφνδιο θνατο του μονκριβου παιδιο της, ταξδεψε στις ακτς της σκψης σχετικ με τη δημιουργα του σμπαντος και της γης μας, βυθστηκε σε οικολογικς αναζητσεις, χθηκε μσα στους δαιδλους των θρησκευτικν και θρησκειολογικν αναδιφσεων. Παρλληλα, σκυψε στα προβλματα των απελπισμνων υπρξεων που αναζητον εναγωνως μια μορα στον λιο, συγκροτον τα σγχρονα μεταναστευτικ ρεματα και πφτουν συχν θματα αδστακτων εκμεταλλευτν. Ενδιαφρθηκε για το σημεριν πολιτικ γγνεσθαι, αλλ αναπλησε και τις κοινωνικς αδικες της εποχς του Charles Dickens. Δεν λειψαν οι εικαστικς τχνες, με αναφορ στους θησαυρος της Εθνικς Πινακοθκης του Λονδνου, οτε η μουσικ, με διλεξη του διευθυντ του θετρου Barbican.
Εναι ανφελο να προσπαθσουμε να εξαντλσουμε τον κατλογο των θεμτων. Αρκε να υπογραμμιστε τι το φετιν πργραμμα προσελκυσε πληθρα ακροατν. Η πλειοψηφα ανκε στην τρτη την τταρτη ηλικα, η οποα ωστσο δεν μοιαζε καθλου παρωχημνη. Η συμμετοχ ταν ενεργ. Τα βιβλα αγορζονταν σε καταιγιστικ ρυθμ απ το εκε εγκατεστημνο κατστημα της αλυσδας βιβλιοπωλεων Waterstones. Οι συγγραφες τους τα υπγραφαν με αφιερσεις. Οι κποι και τα παρτρια δημιουργοσαν ριστο σκηνικ για ρεμο διβασμα και γαλνιους περιπτους. Οι εστιτορες και ζαχαροπλστες της περιοχς εχαν μεριμνσει για την ικανοποηση και των αναγκν του σματος. Φυσικ, συνεισφροντας λοι στην οικονομικ στριξη της εκδλωσης.

«Το κοιν; Πλρωνε εισιτριο;»
«Πλρωνε. χι πανκριβο, αλλ’ χι και φτην. Οκτ λρες (εννα ευρ περπου) για κθε παρουσαση. Υπρχαν, ββαια, και πακτα που σαν σαφς συμφερτικτερα.»
«Και απ κατλυμα τι γινταν;»
«Οι κτηριακς εγκαταστσεις του Dartington Hall παρχουν αρκετς δυναττητες, αρκε να χεις κλεσει πριν απ πολ καιρ. Μην ξεχνμε πως υπρχουν και τα φθονα, χαρακτηριστικ στην Αγγλα, Bed & Breakfast.»
«Ωραα ακογονται λα αυτ. Φαντζεσαι τι θα μποροσε να γνει και στη χρα μας κτι ανλογο;»
«Με πολλ προσπθεια, ναι, θα μποροσε.»
«Μακρι. Αν και φοβμαι πως πρκειται για νειρο Θερινς Νυκτς, μια που κινηθκαμε στη χρα του Shakespeare.»
«σως. Αλλ ο οραματισμς και η περιπτεια δεν σαν ποτ μακρι απ την ιδιοσυγκρασα του λληνα.»

 

ΧΧΧΧΧ