ρθρα\Ταξιδεοντας
 

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ ΕΝΤΟΣ

Ελληνικ και εναλλακτικ

 

«Χριστογεννα ρχονται, Πρωτοχρονι, των Φτων... Πμε κπου ταξδι να ξεφγουμε απ την πνιγηρ Αθνα;»
«Να πμε. Πο θλεις; Στο Παρσι στο Βερολνο; Μπως στις λπεις για σκι; πιο μακρι, στο ντιο ημισφαριο που χει και ζστη;»
«Πολ κονττερα θα θελα. Στην Ελλδα.»
«Μα εσ δεν εσαι που ισχυρζεσαι τι η χρα μας εναι ακριβτερη απ πολλος ξνους προορισμος;»
«Δεν πειρζει. Ας πληρσουμε κτι παραπνω, για να στηρξουμε τους συμπατριτες μας. λλωστε, μπορε να βρομε και φτην ξενοδοχεα. χι;»
«Καλς. Να σκεφτ, για μεγαλτερη σιγουρι, μρη που χω δη επισκεφτε και να σου προτενω.»
«Σκψου, λοιπν, και πρτεινε.»

Λμνη Κερκνη 


Φωτογραφα: Βλχος Βαγγλης

«Κερκνη ονομζεται μια τεχνητ λμνη, που βρσκεται στη Μακεδονα, βρεια απ τη Θεσσαλονκη και ανμεσα στο Κιλκς και τις Σρρες. Αρχικ, ολκληρη η περιοχ, ταν γεμτη απ λη. Τα νερ του ποταμο Στρυμνα, καθς ρχονταν απ τη Βουλγαρα, δεν ακολουθοσαν κποια συγκεκριμνη πορεα και διαχονταν στη μεγλη πεδιδα. Αποτλεσμα; Πγαιναν χαμνα και δεν χρησιμοποιονταν για τη γεωργα, να χαρζουν ζω στα σπαρτ.
πειτα, ποτε βρεχε πολ και τα νερ ρχονταν με φοβερ δναμη και σε μεγλες ποστητες, δημιουργοσαν πλημμρες, παρσερναν στο διβα τους τις περιουσες των χωρικν, τα καλβια και τα ζωνταν τους και συχν σκτωναν και τους διους. ταν πλι μεναν ρηχ και στσιμα, λμναζαν και γνονταν εστες κουνουπιν. Αυτ, πολλαπλασιζονταν γργορα με τις δυνατς ζστες του καλοκαιριο και πεφταν πνω στους ανθρπους, φρνοντας μαζ με τα ενοχλητικ τσιμπματ τους, την ελονοσα.
Για να αντιμετωπιστε αυτ η κατσταση, πρθηκε η απφαση να κατασκευαστε να φργμα. τσι, πρτον, τιθασετηκε η πορεα του ποταμο και, δετερον, δημιουργθηκε μια βαθι λμνη, που δωσε ζω σε πολλ εδη ψαριν και φερε κοντ της πολλ εδη πουλιν, τα οποα μποροσαν εκολα να βρουν εκε την τροφ τους. «Μ' να σμπρο δυο τρυγνια», που λει κι η παροιμα. «Στα χωρφια ευφορα, φυγε κι η ελονοσα.»
«Δεν καταλαβανω σε τι οφελεται αυτ το οιονε μθημα γεωγραφας.»«Στη διθεσ μου ν' αρχσω τις προτσεις οιονε ποιητικ! Και, μετ, να σου εισηγηθ να συμπαθητικ κατλυμα. Ονομζεται «Οικοπεριηγητς». Πρκειται, για σχετικ μικρ μονδα, που πιστεει στον οικολογικ τουρισμ, με δωμτια και διαμερσματα διακοσμημνα με γοστο, με μπαρ, βιβλιοθκη και ωραο πρωιν.»
«Απ τιμς;»
«Κυμανονται απ 75€μχρι 130€»
«Καλ ακογεται.»
«Νοικιζει ποδλατα για βλτα στη λμνη, οργαννει και εκδρομς με βρκα. Για περισστερες λεπτομρειες, υπρχει η ηλεκτρονικ διεθυνση www.oikoperiigitis.gr» 
«Ωραα. Και πο τρμε;»
«ταν εχα πει, εχα φει περφημα στην ταβρνα «Ο Δινυσος», εκε δπλα.»
«Μλιστα. Ακοω την επμενη πρταση.»

Μακριντσα «Αν θλεις να βρεθομε στις περιοχς των μθων και των ηρων, να θυμηθομε τον Αχιλλα με την... πτρνα του τον Ισονα με την Αργ του, χουμε την επιλογ του Πηλου. Οι δυναττητες, αφενς ερεσης καταλματος και αφετρου ποικλης περιγησης στη χειμωνιτικη, συχν χιονισμνη, φση του βουνο των Κενταρων, εναι πολλς.»
«Απ τη γεωγραφα, περσαμε στη μυθολογα;»
«Ακριβς. Μα, εκτς απ τις μυθολογικς παραμτρους, το Πλιο χει εκπληκτικς γωνις. Γνωστ σε λους, δε χρειζεται ιδιατερη επισμανση. πως, γνωστ εναι κι η ομορφι, ειδικτερα της Μακριντσας, του εξστη του Πηλου, πως την αποκαλον. Οι παρθνες πηγς της, «ρουν ασταμτητα, για να ξεδιψσουνε το λυσσιασμνο και οργισμνο κσμο» εχε πει κποτε νας ρομαντικς.»
«Η ποιητικ τση επανρχεται, βλπω.»
«Πς εναι δυνατν να την αποδιξεις ταν, δη απ την Πορταρι, αντικρζεις τα σπτια της Μακριντσας, κολλημνα στη βουνοπλαγι, σαν μια αλλκοτη κυψλη; ταν περιδιαβανεις τα δρομκια της, την πλακστρωτη πλατεα και τα αρχοντικ της;»
«Και, γιατ να περιοριστομε στη Μακριντσα;»«Δεν υπρχει καννας λγος. Το επα απ την αρχ: το Πλιο παρχει φθονες δυναττητες επιλογς. Αν διλεξα το συγκεκριμνο προορισμ, εναι γιατ, εκε αποκπτεσαι τελεως απ τις οχλσεις των αυτοκιντων και, κυρως, των ενοχλητικν εξατμσεων των δικκλων. Επιπλον, γιατ εκε, χω βρει να συγκεκριμνο ξεννα, που του πρπει κθε παινος: το «Ευλιον».»
«Εναι ,τι σημανει το νομ του;»
«Αν σκεφτες τον προσανατολισμ της Μακριντσας, με την υπροχη θα στον Παγασητικ, θα αντιληφθες τι ο λιος την πινει ιδως το μεσημρι και μετ. Ωστσο, η θση του αρχοντικο, ντως βοηθει στο να λοζεται στο χειμωνιτικο λιο, ποτε, αυτς, χαδεει με τις ακτνες του την κωμπολη (για χριστουγεννιτικες διακοπς μιλμε, λλωστε). Αλλ, εν πση περιπτσει κι ανεξρτητα απ τον λιο, το «Ευλιον» αξζει τα λεφτ του. Η αναπαλαωσ του, χει γνει καλασθητα, με σεβασμ στην πηλιορετικη τεχνοτροπα. Πτρινη στγη, χοντρο πτρινοι τοχοι και η παραδοσιακ εππλωση, να ομορφανει τα λγα δωμτια και τις δυο σουτες του. σον αφορ δε τις υπηρεσες, αυτς παρχονται πλοσια και φιλξενα. Σε τιμς λογικς. Για τα Χριστογεννα, το δκλινο αρχζει απ 130€ και η σουτα φτνει τα 190€ (για τσσερα τομα). Με μιαν ακμη λεπτομρεια: ο γυναικεος συνεταιρισμς Πορταρις, φτιχνει θαυμσια γλυκ του κουταλιο.»
«Ναι, πρσεξε μπως την ξεχσεις αυτ σου την πετρι! Ας εναι. χει δικτυακ τπο το αρχοντικ;»
«Βεβαως: www.archontiko-evilion.gr» 
«Θαμα. Θα το ψξω.»
«Αλλη ιδα;»

Κορυσχδες «Αφνουμε τους μθους και περνμε στη σγχρονη ιστορα. Που χει κι αυτ αποκτσει μυθολογικ φωτοστφανο για να τμμα του λαο μας.»
«Επεξγηση, παρακαλ.»
«Στους Κορυσχδες Ευρυτανας, λγα χιλιμετρα απ το Καρπενσι, εχε ττε την δρα της η κυβρνηση των βουνν: στο σχολεο του χωριο, σ' εκενους τους χαλεπος για τη χρα καιρος. Τρα, μως, βρσκεται εκε νας ολκληρος οικισμς, ο οποος ανογει την αγκαλι του αδικριτα σ' ολκληρο τον ελληνικ πληθυσμ και, μαζ με τις αναμνσεις του παρελθντος (το σχολεο χει μετατραπε σε μουσεο εθνικς αντστασης), του προσφρει τις ανσεις του παρντος.»
«ξοχα. Γεωγραφα, μυθολογα, ιστορα. Πς λγεται το προτεινμενο ξενοδοχεο;»
«Δεν εναι να. Ανογεις τον υπολογιστ στο www.koryschades.com.gr και διαπιστνεις τι ο οικισμς, αποτελεται απ ξι πτρινα αρχοντικ, με το δικ του νομα το καθνα, με τον δικ του χαρακτρα, αλλ με κοιν σημεα την ηρεμα, τον καθαρ αρα, τη θα στο ελατδασος, τις εκδρομς στα γρω μρη. Το Βελοχι, δεν εναι μακρι για ποιον κνει σκι (δεν αναφρομαι σε μνα, φυσικ), παραδδονται μαθματα ιππασας...»
«Εξακολουθες να μιλς για λλους κι εγ θλω να ξρω, τι μπορομε να κνουμε εμες.»
«Περπατο στο δσος και βουνσια ποδηλασα. Εντξει αυτ;»
«Εντξει.»«Περαιτρω, αν θελσουμε να εκκλησιαστομε, χρονιρες μρες που εναι, ταξιδεουμε καμι σαρανταρι χιλιμετρα μσα στα πανμορφα δση και προσκυνμε την Παναγα, στο μοναστρι του Προυσο. Αφο θα χουμε περσει απ τα βασανισμνα απ την κατολσθηση χωρι, το Μεγλο και το Μικρ.»
«Το φαγητ, πς αντιμετωπζεται; Για το Πλιο δε ρτησα, γιατ εκε, η ποικιλα εναι ατλειωτη, φαντζομαι.»
«Σωστ. Ως προς τους Κορυσχδες, δε χρειζεται να απομακρυνθε ο επισκπτης. Στην κεντρικ πλατεα του οικισμο, το κυρως κτριο λειτουργε ως εστιατριο και μπαρ. Εκε σερβρεται και το χορταστικ πρωιν. Μπουφς, με κθε λογς καλοδια. Αρχζει νωρς το πρω και συνεχζεται μχρι αργ. Λνε, μλιστα, πως μπορε να συνυπρξει ψιμο breakfast, με πριμο lunch.»
«Οι τιμς εναι προσιτς;»
«Σχετικ, ναι. Ξεκινντας απ 120€και ανεβανοντας.»
«Αλθεια, τι γνεται αν ο καιρς το γυρσει στο χλια και δεν επιτρπει εξδους στο δσος;»
«Απλ: μαγι και βουτι στην εσωτερικ θερμαινμενη πισνα με το Jacuzzi!»

Καλβρυτα«Τρα, θα σου προτενω ναν παρξενο συνδυασμ. Πς θα σου φαινταν η επανσταση του '21 με ανμειξη κινηματογραφικν ργων;»
«Εθνικ προσβλητικ.»
«Κι μως, με λγη φαντασα και πολλ καλ θληση, η ιδα αποδδει. Δεν χεις παρ να μπεις στο www.montagesuiteshotel.com και θα καταλβεις. Εκε, λοιπν, θα διαπιστσεις ευθς αμσως, τι σε υποδχονται εικνες, σχεδν κινηματογραφικς, με θμα τον ξεννα, συνοδευμενες απ μουσικ επνδυση παλιν κινηματογραφικν ταινιν. Πρκειται για πρωττυπη ιδα των ιδιοκτητν, για να φρουν τον ενδιαφερμενο σε επαφ με το ιδιατερο χαρακτηριστικ του καταλματος: τα δωμτι του, οι θεματικς σουτες του σωσττερα, οι οποες χι μνο φρουν ως νομα τον ττλο ταινιν, αλλ εναι και διακοσμημνες με βση το περιεχμενο των ταινιν αυτν. «σα παρνει ο νεμος», «Χορεοντας με τους λκους», «Νονς», «Ο ταχυδρμος», «Η διπλ ζω της Βερνικα», «Μτια ερμητικ κλειστ», εναι μερικο απ' τους ττλους. Παρδειγμα διακσμησης: το δωμτιο «Ρκυ» χει κρεβτι υπερυψωμνο και περικυκλωμνο με σχοινι τπου ρινγκ! Πς σου ακογεται;»«Πραγματικ πρωττυπο. Και πο ακριβς βρσκεται;»
«Ανμεσα στη Ζαχλωρο και τα Καλβρυτα. Στις πλαγις του Χελμο, χοντας απ τη μια πλευρ του το δρμο κι απ την λλη το Βουρακ, να διακλαδνεται και να κελαρζει. Μαγευτικ, φυσικ τοπο, περπατοι σε εκοσι τσα στρμματα εξοχς, υπαθρια μεγλη σκακιρα...»
«Ειδικ για το κρο των Χριστουγννων;»
«Αν δε βρχει, γιατ χι; Αλλ, εκτς απ τον ξεννα και τη φση, χεις τη δυναττητα να απομακρυνθες λγο και να προσκυνσεις στο Μγα Σπλαιο, να σταθες με δος εμπρς στο μνημεο των 1436 εκτελεσθντων απ τους Ναζ στα Καλβρυτα, να θυμηθες την ναρξη του επαναστατικο αγνα στην Αγα Λαρα.»
«Κι αν μας κνει κφι, να χαρομε τη διαδρομ με τον οδοντωτ, μχρι το Διακοφτ;»
«Σπεδε βραδως. Φανεται τι, εδ και κμποσους μνες, το τρενκι δεν λειτουργε, γιατ στα καινοργια βαγνια, τοποθετθηκε κλιματιστικ επνω τους και δε χωρνε στις παλις σραγγες! Πληροφορθηκα τι το ζτημα θα διευθετηθε μχρι τα Χριστογεννα. Να το πιστψουμε;»
«Ελλς, το μεγαλεο σου! Μολατατα, η επιλογ μοιζει ενδιαφρουσα. Μια ερτηση ακμα: εκενο το παλι σιδηροδρομικ βαγνι στην εσοδο του ξεννα, τι εναι; Δωμτιο απ ταινα καουμπηδων;»
«χι, η ρεσεψιν εναι! Που σε υποδχεται ευγενικ και σε ενημερνει τι οι τιμς κυμανονται απ 130€ μχρι 190€»

Κρκυρα «Τα Καλβρυτα γειτονεουν με την Πτρα και απ' την Πτρα φεγουν καρβια για την Κρκυρα, αν θλει κανες να αποφγει τις απθανες στροφς και το πξιμο της οδικς αρτηρας Αντρριο-Ηγουμεντσα. Υπρχει, ββαια, και το αεροπλνο.»
«Για να πμε στο νησ των Φαικων; Μα δεν εναι οτε καλοκαρι για παραλες, οτε Πσχα για λιτανεες.»
«Μνο που η Κρκυρα, προσφρεται οποτεδποτε για αποδρσεις. Θες ιστορικς αναζητσεις; Εκτς απ τις μυθολογικς αναφορς, χεις την αρχαα περοδο, τους ρωμακος χρνους, το βυζαντιν πρασμα, τους Ενετος, τους Γλλους, τους γγλους, την Ινιο Πολιτεα, τον Καποδστρια, το Σολωμ και σταματ εδ. Θες εκκλησιαστικς στιγμς κατνυξης; Ο νας του πολιοχου και θαυματουργο Αγου Σπυρδωνος, η Παναγι των Ξνων, λγο παραδπλα, η Παναγα Αντιβουνιτισσα, ο γιος Νικλαος των Γερντων, η Παναγα Κρεμαστ, ο νας των Αγων Ισονος και Σωσιπτρου, εναι μερικο απ τους ορθδοξους χριστιανικος χρους προσευχς. Θες κοσμοπολτικη ατμσφαιρα; Αρκε μια βλτα στο Λιστν μια επσκεψη στο «Corfu Palace» με το καζνο του που θα σου εξασφαλσει ντονες συγκινσεις.»
«Και δειασμα του πορτοφολιο σου.»«Θμα επιλογς του καθενς. Θες πλι να θαυμσεις την αρχιτεκτονικ των Ενετν; Δεν χεις παρ να περιπλανηθες, προσχοντας να μη χαθες, στα γραφικ δρομκια του Καμπιλο, που η ματι σου μπορε να ενοχληθε μεν απ τις τηλεοπτικς κεραες, θα αποζημιωθε, μως, απ τα γερνια που κοσμον τα πρεβζια των παραθρων. Θα χαρε η σφρησ σου με τις μυρωδις της πορτοκαλις και της λεμονις στους κπους, πσω απ' τις ψηλς μντρες και μπορε, αν η θερμοκρασα το επιτρπει, να ευφρανθε και η ακο σου, απ τις ντες που αναδονται απ' το εσωτερικ των σπιτιν, καθς οι Κερκυραοι, επιδδονται σε πρβες για την επμενη συναυλα. Και, φυσικ, υπρχει το Αχλλειον, με τους κατφυτους κπους του και τα ενθυμματα της μελαγχολικς αυτοκρτειρας, πως και το Μον Ρεπ, που φρνει στον νου, πιο πρσφατες βασιλικς πολυτλειες.»
«Εντξει, μη συνεχζεις, γιατ θα μου το παξεις τουριστικς οδηγς! Δεν κουσα, ωστσο, τποτα αυτ τη δση για ξενοδοχεο.»
«Το νησ -χι απλς η πρωτεουσ του- βρθει απ καλ καταλματα. Αλλ, αν εναι απαρατητο, προτενω δυο λσεις, μια προς το ακριβ και μιαν λλη φθηντερη (κτω απ 100€). Η πρτη, αφορ το παραδοσιακ «Corfu Palace», (www.corfupalace.com), και η δετερη το «Κωνσταντινοπολις» (www.konstantinoupolis.com.gr): ξενοδοχεο ανακαινισμνο, στο παλι λιμνι και πλι στο ιστορικ κντρο της Κρκυρας.»
«Ωραα. Απ Αιγαο μερι;»

Χος «Το Αιγαο, χει τσα πολλ και μορφα νησι, που δεν ξρεις τι να πρωτοδιαλξεις. Αν αποκλεσουμε, με τελεως αυθαρετα κριτρια ββαια, τους συνηθισμνους καλοκαιρινος προορισμος (Κυκλδες, Δωδεκνησα, Σπορδες), μνουν τα μεγλα νησι της ανατολικς πλευρς του πελγους.»
«Οπτε, μια που μιλσαμε για μθους και αρχαα Ελλδα, για Ενετος και επανσταση, για ναζιστικς θηριωδες και, γενικ, για την ιστορα μας, να δοκιμσουμε τη Χο; Που διατενεται πως γννησε τον μηρο, που πολμησε τους Πρσες, που γνρισε τους Ενετος και που αιματοκυλστηκε απ τους Οθωμανος, κατ την εθνεγερσα του '21;»
«Γιατ χι; Κι αφο ανφερες τον μηρο, κπου διβασα, τι το νησ βρσκεται ανμεσα στους τπους που διεκδικον τσο τη γννηση, σο και το σημεο εκκνησης ενς λλου δισημου, θαλασσοπρου και εξερευνητ αυτο: του, πως ξρουμε μχρι τρα Γενοβζου, Χριστφορου Κολμβου!»
«Τελικ, λα χουν αφετηρα την πατρδα μας;»
«Ας μην υπεισλθουμε σε μια ττοια συζτηση. Ολισθηρ το δαφος. Ας μενουμε στην αναζτηση λγων μετβασης και διαμονς στη Χο.»
«Επαμε κιλας ορισμνους.»
«Ναι, αλλ υπρχουν κι λλοι. Απ σκοπι πολιτιστικ, προεξρχει η βιβλιοθκη, που ιδρθηκε το 1792 και πλουτστηκε απ προσωπικς δωρες του Κορα και λλων τκνων του νησιο. Απ σκοπι φυσιολατρικ, υπρχει η μαστχα και τα Μαστιχοχρια και...»«Ας μενουμε μια στιγμ στα χωρι αυτ. Αξζει να τα επισκεφτομε;»
«Αμφιβλλεις; Πρκειται, οτε λγο οτε πολ, για πνω απ εκοσι χωρι στο ντιο τμμα του νησιο, τπο κατοικας των μαστιχοκαλλιεργητν της Χου. Οι ρζες τους, τοποθετονται την εποχ του Βυζαντου, η ακμ τους, μως, τα βρσκει να χουν αφντες Γενοβζους.»
«Εξ ου και η θεωρα περ Κολμβου;»
«Μλλον. Χτστηκαν, με στχο να προστατεονται οι καλλιεργητς και οι οικογνεις τους απ πειρατικς επιδρομς, μακρι απ τις ακτς, μσα σε κοιλδες. Οι εξωτερικο τοχοι των σπιτιν, αποτελοσαν να εδος αμυντικο τεχους, τα παρθυρα νοιγαν προς το εσωτερικ του χωριο και υπρχε νας κεντρικς πργος, που ταν το τελευταο οχυρ και καταφγιο.»
«Κατοικονται ακμη;»
«Ασφαλς. Διατηρον δε, τον μεσαιωνικ τους χαρακτρα. Το Πυργ και τα Μεστ, φανεται πως εναι τα αξιολογτερα.»
«Με πεισες.»
«Για διαμον, θα πρτεινα το «Αρχοντικ Περλας» στον Κμπο. Αλλ τα Χριστογεννα κλενει. ρα, πρπει να αναζητηθε κτι λλο.»
« να προτιμηθε λλος προορισμς. χουμε αφσει απ' ξω, μρη πως τα Ζαγοροχρια, τη Μνη, ολκληρη την Κρτη και πει λγοντας.»
«Αυτ εναι αλθεια. χει, λλωστε, τσο πλοτο η Ελλδα!»