¢ρθρα\Ταξιδεýοντας
 
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
 

ΑρχιτεκτονικÝς ιδιορρυθμßες

ΚΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑÚΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ

Μια πüλη που διαχÝεται στην ελληνικÞ καθημερινüτητα και επηρεÜζει Ýντονα τη ζωÞ μας. Εßναι ζÞτημα αν υπÜρχει κοινωνικüς Þ οικονομικüς τομÝας, δραστηριüτητας που να μη «θßγεται» απü τα ευρωπαúκÜ τεκταινüμενα. Δεν περνÜει μÝρα χωρßς ανταπüκριση απü την Ýδρα των ευρωπαúκþν οργÜνων. Απü τον τüπο, στον οποßο συνεργÜζονται (Þ διαπληκτßζονται) υπουργοß, υπÜλληλοι, εμπειρογνþμονες, επιστÞμονες.
Πüλη, που αξßζει τον κüπο να γνωρßσουμε κι ας μας ενοχλοýν η υγρασßα και η ομßχλη της. ΞεκινÜμε απ' τα κτÞρια των ευρωπαúκþν οργÜνων

BERLAYMONT
Με Ýντονα αμφισβητοýμενη αισθητικÞ, το «Μπερλεμüν», αποτελεß το σημεßο δημοσιογραφικÞς αναφορÜς, στην ΕπιτροπÞ· το üργανο που, κατÜ ευεξÞγητο τρüπο, λüγω πληθþρας επιτροπþν, Ýγινε γνωστü στην ΕλλÜδα, με το γαλλικü üρο «Κομισιüν».
Στη θÝση του Μπερλεμüν, ασκοýσαν κÜποτε τα θρησκευτικÜ τους καθÞκοντα καθολικÝς καλüγριες και παρακολουθοýσαν τα γυμνασιακÜ τους μαθÞματα, Βελγßδες αρσακειÜδες. ¼ταν επÞλθε το πλÞρωμα του χρüνου, η βελγικÞ κυβÝρνηση, προÝβη σε θεÜρεστη πρÜξη και μεταβßβασε το κτÞριο στις νεοσýστατες τüτε ΕυρωπαúκÝς Κοινüτητες. Οι διÜσπαρτες υπηρεσßες της ΕπιτροπÞς, εßχαν Ýτσι την τýχη να συμμαζευτοýν, χωροταξικÜ τουλÜχιστον. Οι ευρωυπÜλληλοι, εγκαταστÜθηκαν στο Μπερλεμüν και κινοýνταν, με τον ενθουσιασμü που διακρßνει τους σκαπανεßς, στους διαδρüμους των αλλüκοτα αστεροειδþν -Þ, με πολλÞ φαντασßα, σταυροειδþν- τεσσÜρων πτερýγων του. Επßτροποι, τα μÝλη των ιδιαßτερων γραφεßων τους (Üλλος Ýνας θεσμüς που Ýχει πολιτογραφηθεß με την κακüγουστη γαλλικÞ λÝξη «καμπινÝ») και διεθνεßς υπÜλληλοι, συνÝρεαν εκεß, υπερασπιζüμενοι το ευρωπαúκü ιδεþδες.
Το κτÞριο εßχε και επισκÝπτες. ΠροσÝρχονταν, Üλλοι για συνεργασßα με τους ευρωκρÜτες και Üλλοι απü ενδιαφÝρον Þ απü περιÝργεια. ΥπÞρχαν και οι φιλομαθεßς, που προσÝτρεχαν στα φþτα των πολυπληθþν τüμων της κοινοτικÞς βιβλιοθÞκης, και οι συνετοß διαχειριστÝς των χρημÜτων τους, που προτιμοýσαν να γευματßζουν στο εστιατüριο της ΕπιτροπÞς (σε τιμÝς αισθητÜ κατþτερες των γýρω μαγαζιþν) Þ να χρησιμοποιοýν τα φωτοτυπικÜ και τα τηλÝφωνα δωρεÜν.



ΑυτÜ μÝχρι το '92. Τη χρονιÜ εκεßνη, Ýγινε Ýνα μεγÜλο μπαμ: διαπιστþθηκε üτι ο αμßαντος που περιεßχαν τα μεταλλικÜ τοιχþματα του Μπερλεμüν, ως υλικü προστατευτικü κατÜ της πυρκαγιÜς, εßναι καρκινογüνος! Οι συνÝπειες Þσαν πολý ενδιαφÝρουσες: πανικüς, συνεδριÜσεις, καθησυχαστικÝς ανακοινþσεις, ιατρικÝς εξετÜσεις, αλλÜ και ταχýτατη -σπασμωδικÞ- εκκÝνωση του κτηρßου. Αστραπιαßα εýρεση εναλλακτικÞς λýσης και διεξοδικÝς διαπραγματεýσεις για το μÝλλον. ΤελικÞ απüφαση, να μην κατεδαφιστεß το κτÞριο. Να καθαριστεß, να εκσυγχρονιστεß και να επιστραφεß ανανεωμÝνο στους χρÞστες του. ¸να καινοýργιο Μπερλεμüν, στη θÝση και με τη μορφÞ του παλιοý. Το σýμβολο της ΕνωμÝνης Ευρþπης, να μεßνει αναλλοßωτο.
¸τσι κι Ýγινε. Το 2004, ο μεταλλικογυÜλινος «αστεροειδÞς», αναβßωσε. Με τις ßδιες, αισθητικÞς φýσεως αμφισβητÞσεις. Σε συνδυασμü, üμως, με Üφθονες παρεμβÜσεις που Üπτονται των ατομικþν δικαιωμÜτων και των προσωπικþν δεδομÝνων, για λüγους ασφαλεßας. Ας üψονται οι δßδυμοι πýργοι!
ΠραγματικÜ, για να διεισδýσει κανεßς στα Üδυτα αυτοý του αρχιτεκτονικοý πειραματουργÞματος, χρειÜζεται üχι μüνο να Ýχει Þδη κανονßσει συνÜντηση με Ýναν απü τους εκεß παρεπιδημοýντες υπαλλÞλους, üχι μüνο να συμπληρþσει το κατÜλληλο Ýντυπο και να παραδþσει δελτßο ταυτüτητας, αλλÜ και υπομονετικÜ να αναμεßνει, την εμφÜνιση του προς συνÜντηση υπαλλÞλου. Και ας μη νομιστεß, üτι της χαριτωμÝνης αυτÞς διαδικασßας, απαλλÜσσονται οι τÝως υπÜλληλοι της ΕπιτροπÞς· οýτε και οι νυν, εÜν η μοßρα τοýς Ýχει επιφυλÜξει εγκατÜσταση σε Üλλο κτÞριο: οφεßλουν και εκεßνοι να επιδεßξουν τη δÝουσα νομιμοφροσýνη, συμβÜλλοντας στην ομαδικÞ παρÜκρουση που Ýχει καταλÜβει τον ελεýθερο κüσμο.



Εν πÜση περιπτþσει, να υποστεß κανεßς τη δοκιμασßα εισüδου, εφüσον τüσο πολý, επιθυμεß να συνεργαστεß με κÜποιον μεγαλüσχημο ευρωκρÜτη. (Γιατß, δεν πρÝπει να ξεχαστεß, πως εκεß εδρεýουν μüνο οι εßκοσι πÝντε Επßτροποι, με τα πανßσχυρα... καμπινÝ, καθþς και η αφρüκρεμα των κοινοτικþν διευθýνσεων: η σχολαστικÞ ΓενικÞ Γραμματεßα, η λογιüτατη ΝομικÞ Υπηρεσßα, η επιλεκτικÜ ενημερωτικÞ Υπηρεσßα του Εκπροσþπου Τýπου· α, ναι, και η Υπηρεσßα Ασφαλεßας, φυσικÜ.) ΑλλÜ, αφοý διασχßσει τις εισüδους και γßνει αποδεκτüς απü φρουροýς και μηχανÞματα που θα ζÞλευαν ακüμα και τα ασφαλÝστερα αεροδρüμια, ας μη φανταστεß üτι θα βρεθεß μπροστÜ σε κÜτι το «ωραßον». Οι δαιδαλþδεις διÜδρομοι, με τα πÜλλευκα χωρßσματα, θυμßζουν νοσοκομειακü περιβÜλλον, ßσως και με ελαφροýς υπαινιγμοýς, μονÜδας εντατικÞς θεραπεßας· τα γραφεßα, παραπÝμπουν σε διαγωνισμü χωροταξικÞς μονοτονßας, την οποßα οι υπÜλληλοι, πασχßζουν να σπÜσουν με φυτÜ, με φωτογραφßες αγαπημÝνων προσþπων και με νοσταλγικÜ πüστερ, μακρινþν πατρßδων· και οι μεταλλικÝς περσßδες των παραθýρων, καθþς ανοßγουν και κλεßνουν αυτüματα και συγχρονισμÝνα για κÜθε πτÝρυγα του κτηρßου, ρυθμßζοντας για το κοινü καλü, την Ýνταση του ηλιακοý φωτüς και της αντßστοιχης θερμüτητας, δεν αφÞνουν περιθþρια αμφιβολßας, σχετικÜ με την πρüνοια του συστÞματος, για την απρüσκοπτη αποδοτικüτητα των εργαζομÝνων.



(ΠαρÝνθεση. Ακοýστηκε η λÝξη «φυτÜ»; Με τα οποßα κÜθε υπÜλληλος προσπαθεß να χρωματßσει το γραφεßο του; Βεβαßως. ΑλλÜ και ο γενικüς εσωτερικüς διακοσμητÞς του Μπερλεμüν, εßχε την ßδια αγαθÞ προαßρεση· και τοποθÝτησε μεγÜλα τροπικÜ φυτÜ, σε μερικοýς κοινüχρηστους χþρους. Φαßνεται, üμως, üτι του διÝφυγε μια λεπτομÝρεια: το πüτισμα. Εκτüς κι αν στις προθÝσεις του, ανÞκε η διακüσμηση με κßτρινα φýλλα!)
Οπüτε, αξßζει να επισκεφτεß κανεßς το Μπερλεμüν; Η απÜντηση, üσο παρÜξενο κι αν φανεß, εßναι θετικÞ. Το κτÞριο δεν παýει να αποτελεß κÝντρο αποφÜσεων που μας επηρεÜζουν. ΕξωτερικÜ, εßναι ενδιαφÝρον ως Ýκφραση της σýγχρονης αρχιτεκτονικÞς. Και στο εσωτερικü του, υπÜρχει πιθανüτητα, να νιþσει ο επισκÝπτης, τον παλμü της ΕπιτροπÞς, του κοινοτικοý οργÜνου που αντιστÝκεται στις προσπÜθειες χειραγþγησÞς του απü τις εθνικιστικÝς τÜσεις των κρατþν μελþν και στις επιθÝσεις τρßτων -μεγÜλων- χωρþν, οι οποßες δεν διεκδικοýν δÜφνες ειλικρßνειας, üταν διακηρýσσουν πßστη στην ευρωπαúκÞ ολοκλÞρωση!

JUSTUS LIPSIUS
Μεσαιωνικü φροýριο! ¹, μÜλλον, τερÜστιο οχυρü, απ' αυτÜ που κατασκευÜστηκαν στο δεýτερο παγκüσμιο πüλεμο. Τον πüλεμο, οι ισοπεδωτικÝς συνÝπειες του οποßου, οδÞγησαν στη δημιουργßα των Ευρωπαúκþν ΚοινοτÞτων. Ποιος ξÝρει; ºσως, ακριβþς γι' αυτü να θÝλησε ο αρχιτÝκτων να στεßλει, με το νεüδμητο κτÞριο της ΓενικÞς Γραμματεßας του Συμβουλßου Υπουργþν, μÞνυμα μνÞμης.
Η μονοτονßα των γρανιτÝνιων τοßχων του, διακüπτεται μüνο απü τα γυÜλινα ανοßγματα, που επÝχουν θÝση παραθýρων. Με πολλÞ φαντασßα, θα μποροýσαν να παρομοιαστοýν με πολεμßστρες οχυρþν. ¢λλωστε, στις αßθουσες του εν λüγω κτηρßου, δεν εßναι σπÜνιες οι αψιμαχßες, ακüμα και οι μÜχες, ανÜμεσα στις διÜφορες εθνικÝς αντιπροσωπεßες, καθþς με ζÞλο υπερασπßζονται τα συμφÝροντÜ τους. Κοινüς, φυσικÜ, παρονομαστÞς παραμÝνει... το ευρωπαúκü συμφÝρον!
Γιοýστους Λßπσιους. Με λατινοποιημÝνο üνομα, üπως συνηθιζüταν την εποχÞ του (1547-1606), ο Λßπσιους, υπÞρξε τÝκνο της ΒραβÜνδης, ανθρωπιστÞς, φιλüλογος, φιλüσοφος, ιστορικüς: διακεκριμÝνος δÜσκαλος της üψιμης ΑναγÝννησης. Η φÞμη του, συναγωνßστηκε εκεßνη του ¸ρασμου, η ζωÞ δε και το διδακτικü του Ýργο, βρÞκαν γüνιμο Ýδαφος στο ΒÝλγιο, την Ολλανδßα, τη Γερμανßα και την Ιταλßα.
ΣÞμερα, οι λßγοι ενδιαφερüμενοι για τον Γιοýστους Λßπσιους, μποροýν να περιεργαστοýν το δωμÜτιο εργασßας του, ορισμÝνα χειρüγραφÜ του, μαζß με μια προσωπογραφßα του, φιλοτεχνημÝνη απü τον Ροýμπενς, στο μουσεßο Plantin-Moretus, στην ΑμβÝρσα. Και, αν ψÜξουν στα περßχωρα των Βρυξελλþν, θα βρουν την προτομÞ του στη γενÝτειρÜ του, το μικρü ΟβερÜις. ΑλλÜ, υπÜρχει ευκολüτερη λýση: αντßγραφο της προτομÞς, κοσμεß την κεντρικÞ εßσοδο του κτηρßου που αναφÝραμε.
Ποια η σχÝση του ουμανιστÞ φιλüσοφου, με τις υπουργικÝς διελκυστßνδες; Το ευρωπαúκü ιδεþδες, προς το οποßο κατÝτεινε ο μεν και το οποßο διακηρýσσουν οι δε. Ο κακεντρεχÞς παρατηρητÞς, πιθανüν να επισημÜνει üτι η ανÝγερση του κτηρßου, Ýκλεισε μια παρακεßμενη οδü, που συμπτωματικÜ Ýφερε το üνομα του Λßπσιους. Μπα! Τυχαßο πρÝπει να Þταν.

CAPRICE DES DIEUX
ΥπÜρχει και το Ευρωπαúκü Κοινοβοýλιο. Η γεωγραφικÞ διÜσπαση, ωστüσο, της λειτουργßας του (Στρασβοýργο, Λουξεμβοýργο, ΒρυξÝλλες), σε συνδυασμü με το γεγονüς, üτι οι μηνιαßες τακτικÝς συνεδριÜσεις της ολομÝλειας, πραγματοποιοýνται στην αλσατικÞ πρωτεýουσα, Ýχουν συντελÝσει στην Üμβλυνση της τουριστικÞς Ýλξης, üσον αφορÜ το κτÞριü του στις ΒρυξÝλλες. Θ' αποτελοýσε, üμως, αμÝλεια Þ παρÜλειψη της εýφημης μνεßας, που αρμüζει στον αρχιτÝκτονα για Ýνα εýρημÜ του: üταν ατενßζει ο θεατÞς απü μακριÜ το κτÞριο, διαπιστþνει πως η κορυφÞ του, εßναι σχεδüν πανομοιüτυπη, με την κορυφÞ του παλιοý σιδηροδρομικοý σταθμοý, που βρßσκεται σε νοητÞ ευθεßα με το Κοινοβοýλιο. Λüγω του σχÞματüς της, μÜλιστα, Ýδωσε την αφορμÞ να αποκληθεß το κτÞριο, σκωπτικÜ, «Caprice des Dieux»· üπως ονομÜζεται το ανÜλογου σχÞματος γαλλικü τυρß! Εßπε κανεßς πως η Γαλλßα παραιτεßται απü κυριαρχικÜ δικαιþματα;

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ
Τα παραπÜνω αξιοθÝατα δεν σχετßζονται με την αρχαßα οýτε με τη βυζαντινÞ ΕλλÜδα, οýτε ανακαλοýν μνÞμες της νεþτερης ιστορßας της πατρßδας μας. ΣυνδÝονται, αντßθετα, με τη δημιουργßα της σýγχρονης ιστορßας. Γιατß εκεß εργÜζονται ¸λληνες που συντελοýν στο ξετýλιγμα της πραγματικüτητας. Με την ιδιüτητα του διεθνοýς υπαλλÞλου υπερασπßζονται τις κοινοτικÝς θÝσεις, αλλÜ προσπαθοýν να αποβοýν χρÞσιμοι και στην ΕλλÜδα, στο μÝτρο του επιτρεπτοý φυσικÜ, χωρßς να παραβοýν υπηρεσιακÝς υποχρεþσεις. ¸ργο δυσχερÝς, καθþς η διαχωριστικÞ γραμμÞ ανÜμεσα στη θεμιτÞ πληροφüρηση και στην αθÝμιτη διαρροÞ εßναι δυσδιÜκριτη.
Οι ¸λληνες υπÜλληλοι, πÜντως, Ýχουν ανταποκριθεß στο ρüλο τους, με ιδιαßτερη επιτυχßα. Με λßγες εξαιρÝσεις, Ýχουν τιμÞσει το üνομα της ΕλλÜδας, Ýχουν καταδεßξει τις προσωπικÝς τους ικανüτητες και Ýχουν εκτιμηθεß απü τους συναδÝλφους τους. ΕντÜξει, οι αμοιβÝς τους εßναι ψηλÝς, σε σýγκριση με τις αντßστοιχες στην πατρßδα, αλλÜ και τα προσüντα που απαιτοýνται, δεν εßναι ευκαταφρüνητα. Κι ας μη λησμονεßται, πως αφÞνουν πßσω οικογÝνειες, φßλους και... το ωραßο ελληνικü κλßμα.

Πανηγυρικüς υπÝρ των κοινοτικþν ΕλλÞνων; ¼χι. Μια μικρÞ σειρÜ σκÝψεων μüνο, για να παρακινηθεß ο αναγνþστης, να επισκεφτεß την πρωτεýουσα του Βελγßου και της Ευρþπης και να χαζÝψει τα κοινοτικÜ της αξιοθÝατα.