ρθρα\Βιβλιοθκες και βιβλιοπωλεα αν τον κσμο
 
Αναζητσεις στην Αυστραλα
 

«Μα εναι δυνατν να ενδιαφρεται κανες για βιβλιοθκη και σπνια βιβλα στο Σδνε; Να χει ταξιδψει επ σχεδν μιμιση μρα στο αεροπλνο χριστουγεννιτικα και, αντ να χαρε το καλοκαρι του ντιου ημισφαιρου με τις παραλες και τα υπαθρια καφενεα και εστιατρια, να κλειστε στη μοχλα;»
«Να σου πω. Μπορε, εκ πρτης ψεως, να φαντζει τρελ, αλλ δεν εναι. Πρτα απ’ λα, γιατ δεν πρκειται για μοχλα: οι αθουσες διακρνονται για την απλυτη καθαριτητ τους, το φως εναι πλετο κι η λη ατμσφαιρα θλγει τον επισκπτη. στερα, δεν χρειζεται να σπαταλσεις ολκληρο τον χρνο που χεις στη διθεσ σου: μερικς ρες αρκον για να εκτιμσεις το ργο που συντελεται εκε, εκτς πια κι αν πρπει να προχωρσεις σε κποια συγκεκριμνη ρευνα. Τλος, εναι αδνατον να μην αγγξει την προγονικ χορδ σου η πρσοψη της Κρατικς Βιβλιοθκης της Νας Ντιας Ουαλας, πως εναι η επσημη ονομασα της: πρσοψη αρχαου ελληνικο ναο, ρυθμο ιωνικο.»
«Εκτς απ’ αυτ; Επ της ουσας;»
«χουμε και λμε.»

Περπου πντε εκατομμρια αριθμε το υλικ που διαθτει η βιβλιοθκη. Υλικ, μεσα προσιτ ηλεκτρονικ απ οποιοδποτε σημεο της υδρογεου. Δο ευμεγθη αναγνωστρια, εναλλασσμενες εκθσεις, ξεναγσεις, δημσιες εκδηλσεις και, κυρως, ευγενστατοι εργαζμενοι, αποτελον τα πρσθετα στοιχεα προσλκυσης του κοινο.
Αυτ σμερα. Γιατ, προφανς, η κατσταση ταν διαφορετικ κατ τα πρτα χρνια λειτουργας της, ττε που τθηκαν οι βσεις της, το τος 1827! Λγα τα βιβλα, μικρο οι χροι, συχνς ανακατατξεις. Με τον καιρ, μαζ με το αυξανμενο ενδιαφρον των νων αποκων που στελχωναν την παρθνο πειρο με ενθουσιδες εργατικ δυναμικ, η βιβλιοθκη χι απλς ρζωσε, αλλ νθισε και κρπισε.
Αλλ’ ας την περπατσουμε λιγκι.
Στο παλαιτερο κτριο, στο ισγειο, βρσκεται το να αναγνωστριο, στους τοχους του οποου περιμνουν τον ερευνητ πλοσιες συλλογς γρω απ την Αυστραλα και την ευρτερη περιοχ του Ειρηνικο: βιβλα, χρτες, εικνες, χειργραφα. Υπολογιστς με πρσβαση στο διαδκτυο (δχως, μως, δυναττητα ηλεκτρονικς αλληλογραφας, για ευνητους λγους διαχερισης του χρνου) και φωτοτυπικ μηχανματα διευκολνουν περαιτρω την ποια αναζτηση.
Αφνοντας το αναγνωστριο, κι αφο επισημνουμε την αυτονητη πρβλεψη διαβσεων για τομα με ειδικς ανγκες, κινομαστε προς τον πρτο ροφο βαδζοντας ανμεσα σε ψηλος κονες, επνω σε δπεδο μαρμρινο που απεικονζει χαρτογραφικ τις ανακαλψεις των σκαπανων θαλασσοπρων. Παρλληλα, θαυμζουμε τις μπροτζινες πλες με σκηνς απ τη ζω των αυτοχθνων πληθυσμν και των Ευρωπαων εξερευνητν.
Ο πρτος ροφος εναι αφιερωμνος σε εκθσεις. ργα τχνης, μικρ χειροτεχνματα, φωτογραφες και, φυσικ, σπνια βιβλα και χειργραφα κοσμον τις φωτισμνες προθκες και προσφρονται στο βλμμα για νετη και εξονυχιστικ επισκπηση.
Το παραπλερως κτριο, νετερης κατασκευς, μοιζει να διαπνεται απ αντστροφη αρχιτεκτονικ γραμμ. Το ισγειο εναι αυτ που χει την αρμοδιτητα των δημοσων σχσεων, με το κατστημα πλησης δρων και πολυτελν εκδσεων αφενς και με την καντνα η οποα παρχει αναψυκτικ, καφ και ελαφρ εδσματα αφετρου.
Αντθετα, τα υπγεια (πρτο και δετερο) διαθτουν τον μεγαλτερο αριθμ κειμνων αναφορς: με εφημερδες, περιοδικ, οπτικοακουστικ υλικ, μικροφλμ, ηλεκτρονικς πηγς, καθς και με βση νομικς τεκμηρωσης και με πληροφοριακ στοιχεα για διευκλυνση των αναγνωστν. Εδ βρσκεται το λλο αναγνωστριο και εδ απασχολονται οι περισστεροι υπλληλοι για την εξυπηρτηση του κοινο. Και κτι ακμη: για να μην πει τποτε χαμνο, στους διαδρμους εκτθενται αφσες με περιεχμενο προωθητικ της αγπης για το διβασμα.

Ως προς τα σπνια κομμτια της βιβλιοθκης, τρα, αξζει να λεχθε τι η προβολ τους διακρνεται απ μια πρωτοτυπα.
Το μεγαλτερο βιβλο, που εναι ο τρτομος «Τοπογραφικς Χρτης της Αιγπτου», με διαστσεις 112 εκατοστ ψος και 70 εκατοστ πλτος. Βρος καθενς τμου, κιλ 22.
Το μικρτερο, μια μινιατορα με την «Κυριακ Προσευχ» στα αγγλικ (τσο στην αγγλικανικ σο και στην καθολικ μορφ της), στα ολλανδικ, γαλλικ, γερμανικ, σουηδικ και ισπανικ. Χειροποητο, δερματδετο και με επχρυση ρχη, δεν υπερβανει σε μγεθος τα 5 χιλιοστ. «Μικρτερο απ δισκο ασπιρνης», σημεινεται χαρακτηριστικ.
Το αρχαιτερο χειργραφο, που προρχεται απ την Παλαι Διαθκη. Εναι το «Βιβλο του Ησαα», ργο του 1225 μ.Χ. με προλευση ιταλικ. Πρκειται, λει, για ριστα διατηρημνη μεσαιωνικ παρουσαση κειμνου με συνοδεα σχολιασμο.
Το αρχαιτερο τυπωμνο βιβλο, που περιλαμβνει τις “Quaestiones in Primum Librum Sententiarum” του Ιωννη Ντουνς Σκτους. Βενετσινικης εκτπωσης, του τους 1472, εμφανζεται ως το πρτο ργο ενς μεζονος φιλοσφου στο οποο χει χρησιμοποιηθε η να ττε μθοδος, η μθοδος της τυπογραφας.
Το σπανιτερο τυπωμνο βιβλο, που δημοσιετηκε στο Παρσι το 1490, αποδδεται στον Ερρκο της Σαξονας και αποκαλπτει τα απκρυφα ανδρν και γυναικν: “Secreta Mulierum et Virorum”!
Το βιβλο με τη μεγαλτερη χρηματικ αξα, τλος, που παρουσιζει σε τσσερις τμους τα «Πτην της Αμερικς». Εκδθηκε στο Λονδνο, μεταξ 1827 και 1838, και αποτιμται σε περισστερα απ πντε εκατομμρια ευρ!
Βεβαως, τα παραπνω δεν αποτελον τα μοναδικ «τιμαλφ» της βιβλιοθκης. Υπρχουν και λλα, η μνεα των οποων δεν εναι εφικτ εδ, εκτς απ δο: υπρχει να παλαιτατο (του 1330) ανττυπο της περφημης αγγλικς “Magna Carta”, πως επσης και τα παντα του «Κυρου Γουλιαμ Σαξπηρ, κωμωδες, ιστορες και τραγωδες», εκδσεως Λονδνου, στα 1623.

 

«Λοιπν; χει ενδιαφρον η βιβλιοθκη για μια επσκεψη; Ποια εναι η γνμη σου;»
«Καλ, εντξει, το παραδχομαι. Δεν παω, ωστσο, να ισχυρζομαι πως και η ηλεκτρονικ προσγγισ της χει τα πλεονεκτματ της. Χτυπς τη διεθυνση www.sl.nsw.gov.au και… γλιτνεις και τα ναλα. χι;»

 

ΧΧΧΧΧ