ρθρα\Βιβλιοθκες και βιβλιοπωλεα αν τον κσμο
 

Για μεταλαμπδευση της γνσης

 

Η ιδιτυπη Βασιλικ Βιβλιοθκη του Βελγου ονομστηκε τσι το 1837, μετ την δρυση του βελγικο κρτους (1830), αλλ’ χει ρζες στον 15ο αινα, ταν οι Δοκες της Βουργουνδας προσφεραν μοναδικ συλλογ χειρογρφων που σντομα φτασαν τον αριθμ εννιακσια κι αποτλεσαν τον πυρνα της Βιβλιοθκης της Βουργουνδας. Ακολοθησαν μεταβολς ανλογες με την περιπετειδη ιστορα του Βελγου, τα αποκτματα μεταφρθηκαν στο Παρσι, ταν οι Βρυξλλες καταλφθηκαν απ τον γαλλικ στρατ, επαναπατρστηκαν μετ την οριστικ ττα του Ναπολοντος και το Συνδριο της Βιννης (1815) και κατληξαν στο σημεριν πλασιο στερα απ αλλεπλληλες νομικς και χωροταξικς ανακατατξεις.
Πρκειται για βιβλιοθκη δγλωσση, λγω του ειδικο γλωσσικο καθεσττος που διπει τον πληθυσμ του Βελγου, διαθτει το προνμιο να εναι παρακαταθκη λων ανεξαιρτως των εντπων που εκδδονται στην επικρτεια, εναι ανοικτ ξι μρες την εβδομδα και προσβσιμη στους πντες, υπ τον ρο τι αποκτον δελτο αναγνστη ναντι συμβολικο χρηματικο τιμματος. Οι συλλογς χουν καταλογογραφηθε με βση τις πιο σγχρονες μεθδους βιβλιοθηκονομας, η ανερεσ τους εναι ευχερστατη και η μελτη ιδιατερα ευχριστη σε αναγνωστρια και αθουσες νετες, φωτεινς, μεγλης χωρητικτητας, με απρσκοπτη χρση υπολογιστν, απλυτη ησυχα, σεβασμ των ερευνητν, εξυπηρετικος και προσηνες υπαλλλους.
Περιλαμβνει πνω απ πντε εκατομμρια λμματα, μεταξ αυτν δε γεωγραφικος χρτες και τοπογραφικ σχδια πλεων, νομσματα και μετλλια, μουσικς παρτιτορες. Επ πλον, ντας «επιστημονικ» κι χι μνο «βιβλιοθκη τεκμηρωσης», χει δυναττητα να αποκτ υπ μορφ αγορς, δανεου ανταλλαγς, και να θτει στη διθεση των αναγνωστν της  διεθνες δημοσιεσεις σε λους τους κλδους της επιστμης.
Οι πληροφορες αυτς, ββαια, συνιστον διαπιστσεις κοιντοπες για μια βιβλιοθκη μεγλης εμβλειας, πως η συγκεκριμνη. Πριν φτσει, μως, να ελληνικ μτι στην ιδιοτυπα της, υποκπτει στον πειρασμ να αναφρει τσσερις ττλους, ανμεσα σε λλους πολλος, που καλπτουν θματα «εθνικο» χαρακτρα.
Ετυμολογικ Λεξικ της Ελληνικς (τμοι 2).
Λεξικ της Ελληνικς και Λατινικς Μυθολογας (τμοι 3).
Νεοελληνικ Γραμματικ.
Ιστορα της Νεοελληνικς Γλσσας.
(ταν ττοια ξενγλωσσα βιβλα κοσμον βιβλιοθκες εκτς Ελλδος, εναι τχα υπερβολικ κποια εγωιστικ ικανοποηση;)

Ποια, μως, τελικ η ιδιοτυπα; Η Βασιλικ Βιβλιοθκη δεν περιορζεται στο πλασιο της τεκμηρωσης καθεαυτ, αλλ’ αναπτσσει δραστηριτητες και σε παρεμφερες τομες.
Επεξεργζεται το Αρχεο της Γαλλικς Λογοτεχνας (το αντστοιχο της φλαμανδικς βρσκεται στην Αμβρσα), περιλαμβνει Θεατρικ Τμμα με χειργραφα, επιστολς και φωτογραφες σχετιζμενες με την τχνη του θετρου, διαθτει ειδικ Υπηρεσα Επεξεργασας Φωτογραφικο Υλικο, υποστηρζει Μουσεο Χαλκογραφας κι ακμη διοργαννει εκθσεις και λλες συναφες εκδηλσεις.
Στις πρτες εντσσεται μια πρσφατη κθεση που παρουσιζει μινιατορες, οι οποες κοσμοσαν παλαιτερα τα χειργραφα, μα και τα τυπωμνα βιβλα. Η εν λγω παρουσαση γινε σε συνεργασα με τη Γαλλικ Εθνικ Βιβλιοθκη και θα συνεχσει τον βο της στο Παρσι την νοιξη του 2012.
Στις «συναφες εκδηλσεις» ανκει μια, πργματι, εντυπωσιακ προβολ της ιστορας του βιβλου, κατλληλη τσο για ενημρωση ενηλκων σο και για διδασκαλα σχολικν τξεων διαφρων βαθμδων εκπαδευσης, υπ το νομα Librarium. Ο προσδιορισμς της βιβλιοθκης λατινιστ επιδικει να συμβολσει τη σφαιρικ και παγκσμια αξα του γραπτο λγου και της γραπτς κφρασης, δι μσου της διαδραστικς αναδρομς σε πανρχαιες πηγς που ανγονται στην 5η προ Χριστο χιλιετα.
Σε κατλληλα διαμορφωμνο χρο και με υποβλητικ ημφως αρχζει να εδος κινηματογραφικς μετδοσης εικνων απ βιβλιοσττες, φωτογραφες επιστημνων, αντγραφα αρχαων αγαλματιδων και λλα δεγματα της αν τους αινες πορεας των κθε λογς μεθδων αποτπωσης σκψης, που καταλγει στη σημεριν ηλεκτρονικ και ρομποτικ εξλιξη. Επιγραφς, χειργραφα, κεμενα αλληλογραφας, μουσικς παρτιτορες, εφημερδες, χρτες και τλαντες εμφανζονται και χνονται σε οθνες, καθς να λατινικ ρητ επιμνει να παρεμβλλεται: “o tempora, o mores”. Μπορε η χρση του να μη συνιστ επακριβ απδοση της αρχικς εννοας του, αλλ το μνυμα που εμπεριχεται σχετικ με την ανθρπινη εξλιξη δεν διαφεγει της προσοχς του επισκπτη.


Προχωρντας σε αθουσες, που εναι εξσου υπαινικτικ φωτισμνες, αντικρζει κανες ιδιωτικ σπουδαστρια και βιβλιοθκες, δωρες ολκληρων δωματων με τα βιβλα, τα πιπλα και λα τα αντικεμενα τα οποα συνδευαν κποτε τους δωρητς μελετητς, κατ τον χρνο της ενασχλησς τους με την επιστημονικ, ποιητικ λογοτεχνικ αναζτηση.
Σε λλα σημεα παρεμβλλονται προτομς εργατν του λγου, πως του Ομρου του Μολιρου, και περιλαμβνονται εκθματα κπως ιδιζοντος περιεχομνου, πως αιγυπτιακς ππυρος του τους 1000 προ Χριστο υπ τον ττλο «Βιβλο των Νεκρν» που παραπμπει στο τυπικ της κηδεας και της ταφς αρχαων, επιφανν Αιγυπτων. Με στχο δε ν’ αγγξει ευασθητες χορδς των εκπροσπων της νας γενις, το Librarium παρουσιζει διαφνειες που, καθς μετακινεται ο επισκπτης, απεικονζουν εναλλξ πρσωπα της παλαιτερης και της σγχρονης εποχς: αρχαο μελετητ των χρνων των Φαρα που μεταβλλεται σε σημεριν γυνακα με μακριος βοστρχους, βουδιστ μοναχ στη στση του λωτο και με ακλυπτο στομχι το οποο δνει τη θση του σε σγχρονη οθνη παρακολοθησης ακτινολογικς εξτασης του εν λγω οργνου.


Και μια φρση, που υποστηρζει τι η βιβλιοθκη εναι το σταυροδρμι που συναντνται τα νειρα τα ανθρωπτητας, επισφραγζει τη σημασα την οποα αποδδει η Βασιλικ Βιβλιοθκη του Βελγου τσο στην εμπδωση σο και στην περαιτρω προθηση της ιδας πως το βιβλο εναι απαρατητος σντροφος του ανθρπου.

 

ΧΧΧΧΧ