ρθρα\Βιβλιοθκες και βιβλιοπωλεα αν τον κσμο
 

Η Βιβλιοθκη των Μεδκων

 

ταν βρσκεσαι ενπιον ενς κτιριακο συνλου, στο οποο χουν εργαστε καλλιτεχνικο ογκλιθοι, πως ο Μπρουνελσκι, ο Ντονατλο και ο Μιχαλ γγελος, δεν μπορε παρ να αισθανθες δος. Και κτι ττοιο συμβανει πργματι στην Φλωρεντα, στο «Λαυρεντιαν Σμπλεγμα».
Πρκειται για τον να του Αγου Λαυρεντου (San Lorenzo), σε ρυθμ βασιλικς, που καθαγιστηκε στα τλη του 4ου αινα απ τον γιο Αμβρσιο, επσκοπο Μιλνου, και αναστηλθηκε εκ βθρων τον 15ο αινα απ τον Φιλππο Μπρουνελλσκι. Για να, στο εσωτερικ του οποου το βλμμα του προσκυνητ επικεντρνεται στους χλκινους μβωνες με τις ανγλυφες δημιουργες του Ντοντο ντι Μπρντι, του αποκληθντος Ντονατλλο. Και που, στην αριστερ πλευρ του, βρσκονται αφενς τα σκευοφυλκια των Μεδκων και αφετρου η Λαυρεντιαν Βιβλιοθκη, ργα του Μικελντζελο Μπουοναρτι.

Η βιβλιοθκη αποτελε να εξαρετο παρδειγμα της αρχιτεκτονικς ιδιοφυας του μεγλου εκενου τκνου της πρωτεουσας της Τοσκνης. Η κατασκευ της ρχισε στα 1524, μετ απ εντολ του ππα Κλμεντος VII που θλησε να επιστρψει στη γεντειρα γη η οικογενειακ συλλογ, η οποα εχε προγενστερα μεταφερθε στην Ρμη. Τερματστηκε, σον αφορ τη δουλει του Μιχαλ γγελου, στα 1534 και ολοκληρθηκε αργτερα απ τους Μπαρτολομο Αμμαντι και Τζιρτζιο Βαζρι. Οι πλες της νοιξαν στις 11 Ιουνου 1571.
Για να εισλθει ο σημερινς επισκπτης μελετητς, πως κι αυτς του 16ου αινα, πρπει να χρησιμοποισει το κεντρικ κλιμακοστσιο. Πρκειται για ολιγριθμα μεν, καμι δεκαπενταρι λα κι λα, σκαλοπτια που ωστσο εντυπωσιζουν με τη μορφ τους. Οι ευθεες γραμμς τους εναλλσσονται αρμονικ με ελλειπτικς καμπλες και τα στηθαα, αν και σχετικ χαμηλ, δεν προκαλον διλου ανησυχα, δεδομνης της σταθερτητας που εμπνει το συνολικ κατασκεασμα. Αρχικ εχε προβλεφθε να γνει ξλινο, αλλ τελικ επικρτησε η ποψη της απλς πτρας.
Φτνοντας στο κεφαλσκαλο, δετερη πηγ θαυμασμο: το επμηκες αναγνωστριο, με ντονα επικλιν αναλγια απ ξλο, περτεχνα διακοσμημνα στις πλευρς τους, και με εγχρακτα αντικριστ γεωμετρικ σχματα στο δπεδο και στην οροφ. Τα τρεις χιλιδες παλι χειργραφα, που αποτελον σμερα το καχημα της βιβλιοθκης, σαν ττε κατανεμημνα με βση το περιεχμεν τους (αστρονομα, ιστορα, γεωγραφα, φιλοσοφα, ρητορικ, γραμματικ, ποηση) και, με σαφ την νδειξη του περιεχομνου αυτο, περμεναν τον ενδιαφερμενο σε ελεθερη πρσβαση, με μνη τη σνδεσ τους σε μα σιδερνια ρβδο για προφανες λγους ασφλειας. Στη θση εκενη διατηρθηκαν μχρι τις αρχς του προηγομενου αινα, οπτε τοποθετθηκαν στους ειδικος χρους που φυλσσονται κτοτε.

Αλλ ας αφσουμε κατ μρος τα αρχιτεκτονικ και διακοσμητικ σχλια και ας εντρυφσουμε στον κυρως πλοτο της Βιβλιοθκης, στα βιβλα της.
Το σχετικ φυλλδιο επαρεται πως «η βιβλιακ κληρονομι της εναι παγκοσμως δισημη και μοναδικ, λγω της φιλολογικς και καλλιτεχνικς της αξας». Και χι δικα. Γιατ η βιβλιοθκη της Φλωρεντας, ο πυρνας της οποας σχηματστηκε απ τον Κοσμ Μδικο τον Πρεσβτερο στο ιδιωτικ ανκτορο των Μεδκων (επισκψιμο σμερα και γνωστ ως Palazzo Medici Riccardi) και πλουτστηκε αργτερα απ τους διαδχους γιους του Πτρο και Ιωννη και, κυρως, απ τον εγγον του Λαυρντιο Μδικο τον Μεγαλοπρεπ (απ αυτν πρε και το νομ της), διαθτει πραγματικ θησαυρ παλαιν χειρογρφων.
Η ποικιλα και η ποιτητα της γραφς και της διακσμησς τους, τα γεγοντα που οδγησαν στην απκτησ τους και η προσωπικτητα των αρχικν συγγραφων τους, καθιστον τα χειργραφα πολτιμα κειμλια του ευρωπακο πολιτισμο.
Απ τον μακρ κατλογο, αξζει σως να σταχυολογηθον τα επμενα, με σοβαρ κνδυνο να παραβλεφθον, απ αβλεψα μεροληψα, λλα σημαντικτερα.
Το αρχαιτερο σωζμενο κεμενο του CorpusJurisCivilis, το οποο μεταγρφηκε αμσως μετ την κδοσ του απ τον αυτοκρτορα Ιουστινιαν, το 534 μ.Χ.
Δεκατσσερις τραγωδες του Αισχλου και του Σοφοκλ, στα ιταλικ, σε χειργραφο του 10ου αινα.
Κεμενα με κριτικς παρατηρσεις σχετικς με τις μεταφρσεις των ργων του Ηρδοτου, του Θουκυδδη και του Δημοσθνη.
Οι Πλατωνικο Διλογοι, πλρεις, σε χειργραφο του 15ου αινα τα οποο εχε παραδσει ο Κοσμς Μδικος ο Πρεσβτερος για μετφραση στον ελληνολτρη μουσικ φιλσοφο Μαρσλιο Φιτσνο.
Επιστολς του Σενκα, στα λατινικ (1458 μ.Χ.)
Παυσανου, Ελλδος Περιγησις, κεμενο του 1485 μ.Χ., στα ελληνικ.
Το Κορνι, του διου αινα, στα αραβικ.
Προσωπικ χειργραφα του Πετρρχη και του Βοκκιου, καθς και η Ζω του Μπενβενοτο Τσελνι, γραμμνη εν μρει απ το χρι του διου του καλλιτχνη.

«Και λα αυτ τα αριστουργματα εναι προσιτ στο κοιν;»
«Ας μην υπερβλλουμε. Δεν πρκειται για δανειστικ βιβλιοθκη οτε για αναγνωστριο με σκοπ την καθημεριν ενημρωση. Η Biblioteca Medicea Laurenziana εναι δημσιο πολιτιστικ δρυμα, υπγεται στο Υπουργεο Πολιτισμο της Ιταλας (Ministerio per i Beni e le Attività Culturali) και εναι προσιτ στους ειδικος μελετητς μετ απ ατημα και αντστοιχη δεια.»
«Απ πλευρς αριθμο διατιθεμνων ττλων, πο βρσκεται;»
«Περπου ντεκα χιλιδες χειργραφοι κδικες, περισστερες απ εκατν εκοσι χιλιδες ντυπες εκδσεις, πολυριθμες συλλογς περιοδικν εκδσεων… Για λεπτομερστερη ενημρωση, παρακαλεστε να ανατρξετε στον δικτυακ τπο www.bml.firenze.sbn.it να αποταθετε στην ηλεκτρονικ διεθυνση medicea@librari.beniculturali.it»
« να ταξιδψουμε μχρι την Φλωρεντα και να σπαταλσουμε μερικς ρες μσα στη βιβλιοθκη.»
«Σμφωνος για το ταξδι, αντθετος (κθετα, πως επιτσσει η σγχρονη ορολογα) για το χρησιμοποιηθν ρμα. Αλμονο, αν χαρακτηρζεται σπατλη χρνου η αναδφηση σε μια σπουδαα βιβλιοθκη!»
«Καλ. Μα φανεται πως η εν λγω αναδφηση επιφρει μβλυνση της συνασθησης του χιομορ.»

 

ΧΧΧΧΧ