ρθρα\Βιβλιοθκες και βιβλιοπωλεα αν τον κσμο
 

Ο Ασωπος στη Βουδαπστη

 

«Τι ανακλυψες πλι;»
«Δεξι καθς ρει ο Δοναβης απλνεται το μισ της Βουδαπστης, η Βοδα. Και, επνω σε να λοφσκο της, κτστηκε κποτε το ανκτορο των αυτοκρατρων εκενης της παλις Αυστροουγγαρας. Κοντ στο ανκτορο, οικοδομθηκε κι να μοναστρι, τσι στε αμφτεροι οι κλδοι της εξουσας να απολαμβνουν τη θα στο ποτμι και να επιβλπουν τα πριξ. Σμερα, χει απομενει χωρς αυτοκρτορες το ανκτορο για επσκεψη των τουριστν, εν για την αναγκαα ανπαυσ τους χει ανεγερθε γρω απ’ τα ερεπια του μοναστηριο το Χλτον της ουγγρικς πρωτεουσας.»
«Μχρι εδ, τποτε το αξιοπερεργο.»
«Σωστ. Οτε μπορε να δοθε νας ττοιος χαρακτηρισμς στα μικρ μαγαζκια, ζαχαροπλαστεα  κι εστιατρια που βρθουν εκε και, οφελω να ομολογσω, εναι ιδιατερα καλασθητα. Μερικ, μλιστα, χρειζεσαι πυξδα για να τα βρεις, καθς κρβονται μσα σε εσωτερικος χρους μακρι απ την πρσοψη των παλιν κτηρων.»
«Κπως τσι φαντζομαι τρπωσες, για να χεις να διηγεσαι. Κνω λθος;»
«Πλι σωστ. Αλλ ξιζε. Γιατ, σ’ να συχο αθριο, ανακλυψα να χαριτωμνο, φωτειν βιβλιοπωλεο, με τζαμαρες γρω-γρω και στην οροφ, που προσφρει συνμα καφ, τσι και γλυκσματα. χει τον ευρηματικ ττλο “Litea”: συνδυασμς των λξεων literature και tea!»

Το εν λγω κατστημα, εκτς απ τα προντα του, χαρζει ευγνεια και χαμγελο, προερχμενα απ τη σχετικ ηλικιωμνη ιδιοκττρι του, η οποα σκοτνεται να εξυπηρετσει τον κσμο και ν’ απευθυνθε σε σπαστ αγγλικ γερμανικ στους ξενγλωσσους πελτες. Συχν προστρχει στη βοθεια των λλων θαμνων που προσφρουν υπηρεσες ερασιτεχνν διερμηνων. Σκοπς της, να μενουν λοι ευχαριστημνοι, στω κι ταν της καθσταται σαφς πως το γλωσσικ εμπδιο εναι ανυπρβλητο στο θμα των βιβλων. Εκενη δεν το βζει κτω.
Ρωτει την προλευση του επισκπτη κι εξαφανζεται για λγο, για να σε εκπλξει στη συνχεια με την επδειξη της ελληνικς κδοσης του ταξιδιωτικο οδηγο της Βουδαπστης. Βλπει τι το συγκεκριμνο βιβλο δεν χει καμι πιθαντητα πλησης, διαπιστνει τι οτε τα ολγον φιλοσοφικ ολγον λογοτεχνικ ργα που διαθτει στα αγγλικ χουν καλτερη τχη και, ττε, βουτει στα βαθι: ανογει το κλειδωμνο ντουλπι με τα σπνια αποκτματ της. Και πετυχανει δινα!


Χωρς φυσικ να εναι εν γνσει των νομικν σπουδν του λληνα επισκπτη, προτενει το “Decretum Tripartitum Latino-Hungaricum Juris Cosuetudinarii” που περιλαμβνει κωδικοποιημνες διατξεις εθιμικο δικαου της Ουγγαρας και της Τρανσυλβανας, εκδσεως τους 1637. Εντξει, μπορε να πρκειται για φωτοτυπημνη επανκδοση απ το 2005, αλλ το ργο δεν υστερε καθλου απ πλευρς ενδιαφροντος.


Αντστοιχης διπλς χρονολογας (αρχικ 1590, να 2002) εναι η “Szent Biblia”, η Αγα Γραφ προφανς, σε να ογκδη τμο που περιχει την Παλαι και την Καιν Διαθκη και χει εκτυπωθε στην πλη Ντεμπρετσν.
Κοντ της, αφο ο αριθμς των εκτιθεμνων βιβλων δεν θα δικαιολογοσε λεπτς διακρσεις κατταξης βσει των καννων της βιβλιοθηκονομας, βρσκεται η «Ιστορα του Ουγγρικο Απελευθερωτικο Κινματος των Ετν 1848-1849», χρονολογιν κατ τις οποες ολκληρη η Ευρπη συνταρασσταν απ την ορμ της ελευθερας. Η κδοση, διανθισμνη με ασπρμαυρες, εγλωττες φωτογραφες, εναι τους 1898.
Ενσω εσ φυλλομετρς, η ιδιοκττρια σου φρνει και τοποθετε κτω απ’ τα μτια σου να τομδιο σε ουγγρικ γλσσα, τυπωμνο το 1943 (καταμεσς του πολμου, με λλα λγια), με τους μθους του Αισπου! Ναι μεν δεν χεις τη δυναττητα να διαπιστσεις πο αρχζει ο μθος του λαγο και πο τελεινει εκενος της αλεπος, αλλ η συγκνηση στο αντκρισμα του βιβλου δσκολα κρβεται.


Μια συγκνηση που εμφανς μεγεθνεται στη θα δο πινακδων, οι οποες ενημερνουν τον αναγνστη πως στη συγκεκριμνη προθκη θα βρει κεμενα με “Aforismák” και “Anekdoták”! Η παρατηρητικ ιδιοκττρια δρττεται της ευκαιρας και… «Θα θλατε να ξαναπερσετε; Θα φρω δυο μοναδικς σπνιες εκδσεις που σγουρα θα σας ενδιαφρουν. Να σας προσφρω και τσι. καφ. να ποτρι κρασ. Δχεστε;» Αρνεσαι ευγενικ τις ελκυστικς για τον ουρανσκο προσφορς, αποδχεσαι ωστσο την πρσκληση.


Στην επιστροφ μνεις πραγματικ εμβρντητος εμπρς στα δυο βιβλα που διαθτει το λιλιποτειο αυτ, και μη εξειδικευμνο, κατστημα.
Το πρτο εναι του 1732 (αυθεντικ τρα, χι επανκδοση) και περιλαμβνει τους «Καννες που εφαρμζονται απ τις αρμδιες αρχς σε θματα εμπορικ, δικαου της θλασσας κλπ» απ το Ναυτιλιακ Προξενεο της Βαρκελνης, στη γλσσα της Καταλονας. Τιμ σημερινς πλησης: 90 ευρ.
Το δετερο και εντυπωσιακτερο (του 1815, ταν το Συνδριο της Βιννης ρθμιζε την ευρωπακ γεωγραφα) τιτλοφορεται «ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ» στα ελληνικ, πραγματεεται γεωγραφικ θματα λων των ηπερων και εναι γραμμνο σε αρχαα ρουμανικ! χι, ββαια, πως το συνειδητοποιες με το πρτο αφο στο κεμενο εναλλσσονται λατινικο, κυριλλικο κι ελληνικο χαρακτρες, αλλ δχεσαι ως ορθ την πληροφορα της ιδιοκττριας, η οποα σε ενημερνει για την προσιτ τιμ: 45 ευρ.

«Το αγρασες;»
«Το σκφτηκα, να σου πω την αλθεια. Μα, για να ομολογσω και την αμαρτα μου, κυριρχησε η οκνηρα: πο να τρχω να βρω την κατλληλη βιβλιοθκη το αρχεο που θα ενδιαφερταν να το αποκτσει και να προβ σε μεγαλψυχη χειρονομα δωρες! Η σκψη να το κρατσω απορρφθηκε αμσως ως εγωιστικ και αλυσιτελς. Κεμενο με γραφ παντελς ακατανητη για αμητους. στω κι αν, στο τλος κθε σελδας, περιχεται τυπωμνη στο μισ της η πρτη λξη της επμενης, προκειμνου να διευκολνεται ο αναγνστης!»

 

ΧΧΧΧΧ