ρθρα\Βιβλιοθκες και βιβλιοπωλεα αν τον κσμο
 

Αγορζετε μεταχειρισμνα!
(Το βιβλιοπωλεο Chaucer στο Καντρμπουρι)

 

Αν λες οι σχετικ μικρς κωμοπλεις της Ελλδας εχαν τον τουρισμ που χει το Καντρμπουρι, δεν θα υπρχε καννας φβος επιπτσεων της οικονομικς κρσης στον τομα αυτ. Ειδικτερα τις εργσιμες μρες, ο κσμος που κατακλζει την κεντρικ οδ, αλλ και τις παρδους της, δνει την εντπωση παραλιακο θρετρου κατ τον Αγουστο.

«Σε τι οφελεται η εν λγω κοσμοσυρρο; Στον καθεδρικ να και την δρα του αρχιεπισκπου της αγγλικανικς εκκλησας;»
«χι μνο, αν και θα αρκοσαν το αρχιτεκτονικ κλλος και η ιστορα του ναο -με τραγικ κορφωση τη δολοφονα του Τμας Μπκετ στα 1170 μ.Χ. και τη θεατρικ της ενσρκωση απ τον Τ. Σ. λιοτ, ργο που πρωτοπαχτηκε στον διο τον να. λλωστε, η γειτναση του Καντρμπουρι με τη Μγχη και οι ταχτατες συγκοινωνιακς συνδσεις του με την υπλοιπη Ευρπη συντελον στις συχνς επισκψεις σχολεων για εκπαιδευτικς εκδρομς με θμα ιστορικ και θρησκευτικ. Αλλ υπρχουν κι λλοι λγοι: οι φυσικς ομορφις της κομητεας του Κεντ, η χι μεγλη απσταση απ το πολβουο Λονδνο, η αρκετ συμφρουσα αγορ της πλης, το γραφικ μουσεο με την αναπαρσταση των “Θρλων του Καντρμπουρι” του Τσσερ και, επιπλον, το βιβλιοπωλεο του.»
«Ορστε;»
«πως ακος. Πρκειται για το βιβλιοπωλεο Τσσερ (The Chaucer Bookshop), το οποο βρσκεται σε να παρδρομο της High Street και ανκει στον Sir Robert Sherston-Baker.»
«Σερ, επες; Ιππτης της Αυτς Μεγαλειτητας της βασλισσας ο κριος;»
«χι, ακριβς. Κληρονομικ εναι το δικαωμ του στον ττλο. Εδ και εφτ γενις, η οικογνει του αποτελε μλος της τξης των “βαροντων”. χι βαρνος, προσοχ. Κτι χαμηλτερο: βαροντος.»
«Ξεπεσμνος ευγενς, με λλα λγια;»
«Ας μην υπερβλλουμε. Ο νθρωπος δεν επαρεται για την καταγωγ του, προτσσει δικαιωματικ τον ττλο του πως θα πρτασσε το “Δρ.” νας διδκτωρ και εργζεται για να ζσει. Μλιστα, εργζεται με τση επιτυχα, στε η πελατεα του περιλαμβνει Ολλανδος, Γερμανος, Βλγους, Γλλους και λλους βιβλιφιλους της ευρωπακς ηπερου, φτνει δε μχρι πρα απ τον Ατλαντικ, στις Ηνωμνες Πολιτεες.»
«Γιατ, δεν βρσκονται εκε βιβλιοπωλεα ξια του ονματς τους;»
«Μα αυτ εδ εναι εξειδικευμνο, υπ την ννοια τι προσφρει μνο μεταχειρισμνα βιβλα.»
«Και ρχονται εδ για να αγορσουν απ δετερο χρι;»
«Που, μως, χει το πλεονκτημα της μοναδικτητας. λλωστε, δεν χρειζεται να ταξιδψουν οπωσδποτε ως το Καντρμπουρι. Υπρχει τπος δικτυακς (www.chaucer-bookshop.co.uk) και οι παραγγελες μπορον να πραγματοποιηθον ηλεκτρονικ. Αλλ, μια που εμαστε κοντ, δεν πμε να το επισκεφθομε;»

Το εν λγω βιβλιοπωλεο βρσκεται στην Beer Cart Lane, εκε δηλαδ που πρκαραν τα καροτσκια τους με τα βαρλια της μπρας οι μεταφορες της εποχς του Μπκετ, και καταλαμβνει δυο ορφους ενς παλιο κτηρου. Απ την πρτη ματι, διαπιστνει ο επισκπτης τι επικρατε απλυτη τξη. Καμα σχση με παλιατζδικο. Τα βιβλα τοποθετημνα κατ κατηγορες, με εμφανες τις ενδεξεις, χωρς τη σκνη που συνθως κατακθεται σε ττοιες περιπτσεις και προφυλαγμνα -τα ακριβτερα- σε βιβλιοθκες με γυλινες προθκες.
Τσο ο ιδιοκττης, σο και ο συνεργτης του, σε υποδχονται ευγενικ και παρχουν κθε δυνατ πληροφορα. Σε ενημερνουν και σε καθοδηγον στον χρο, σε διαφωτζουν σχετικ με τον τρπο απκτησης των βιβλων τους και με τα κριτρια ποιτητας που πρπει αυτ να πληρον, προκειμνου να ενταχθον στο «ενεργητικ» του βιβλιοπωλεου, και φυσικ δεν διστζουν να κακολογσουν τη σημεριν κατσταση απομκρυνσης του μεγλου κοινο απ το παραδοσιακ διβασμα.
Μαθανοντας τον τπο καταγωγς, σου υποδεικνουν ,τι διαθτουν γρω απ την Ελλδα και με φανερ υπερηφνεια επισημανουν τα σπνια -και ακριβτερα- αποκτματ τους.
Οπτε, ικανοποιες την περιργει σου ακογοντας πως υπρχουν προς πληση, κατ τη στιγμ της επσκεψς σου, τα εξς:

Μανλη Ανδρνικου και Μανλη Χατζηδκη, Τα Ελληνικ Μουσεα, Εκδοτικ Αθηνν, 1975 (£ 48).
C. Schuchhardt, Schliemann’s Excavations, An Archaeological and Historical Study, Λονδνο, 1891 (£ 130).
Christopher Wordsworth, Greece: Pictorial, Descriptive and Historical; a History of the Characteristics of Greek Art, Λονδνο, 1869 (£ 225).

Και, αν οι ψηλς τιμς κινον τυχν το ενδιαφρον σου, ανακαλπτεις μεταξ λλων τα ακλουθα:

Winston Churchill, My African Journey, Λονδνο, 1908 (£ 395).
Charles Darwin, The Correspondence of Charles Darwin, τμοι 12, Cambridge University Press, 1985-2001, (£ 600).
Thomas Moule, England’s Topographer, τμοι 2, Λονδνο, 1838-1839, (£ 975).

«Και καλ να δσει κποιος κοντ εφτακσια ευρ, προκειμνου να  αποκτσει την αλληλογραφα του Δαρβνου, φτος που χουμε και την επτειο των διακοσων ετν απ τη γννησ του. Γιατ, μως, να πληρσει για το αφρικανικ ταξδι του Τσρτσιλ να καταθσει πνω απ χλια ευρ, για να προμηθευτε χρτες και τοπογραφικ της Αγγλας του 19ου αινα;»
«Εντξει, απαιτονται ειδικς γνσεις και συλλεκτικ διθεση.»
«Πετρι θα το ονμαζε κανες, με την οικονομικ κρση που περνμε.»
«Ας εναι. Το κθε εμπρευμα χει τον αγοραστ του. Ας σκεφτομε τα ποσ που δαπαννται στους πλειστηριασμος ργων τχνης. Και αυτ τα βιβλα στα ργα τχνης πρπει να καταταγον. πως και να χει το πργμα, τα παραδεγματα που αναφρθηκαν εναι ακραα. Το κατστημα περιχει αφθονα φτηνν, προσιτν στο κθε βαλντιο, βιβλων σε ποικλους τομες: ποηση, λογοτεχνα, γεωγραφα, φυσικς επιστμες, ιστορα (κυρως αυτ), φιλοσοφα. Διαθτει και χρτες και γκραβορες. Και τι ζητει απ τον πελτη; Ενδιαφρον και αγπη για τα παλι, καλοδιατηρημνα κομμτια. Ζητει πολλ;»

ΧΧΧΧΧ