ρθρα\Βιβλιοθκες και βιβλιοπωλεα αν τον κσμο
 
 

Εγκληματικτητα διβασμα;

«Ο οδηγς του ταξ, με το οποο συνοδεαμε την κοπλα, ταν σαφς. Η περιοχ αυτ, λεγε, εναι εντξει: χει βαθμ 3 στα 5, ρα δεν υπρχει σοβαρς κνδυνος. Απ τα 4 και πνω υπρχει λγος ανησυχας!»
«Οπτε λα μλι-γλα;»
«χι, ακριβς. Γιατ, να μνα αργτερα, μθαμε πως της επιτθηκαν και τη λστεψαν στη γωνι του δρμου της.»
«Αναρωτιμαι, τι δουλει εχατε με τον φλο σου να περιφρεστε νχτα στην Καρθαγνη της Κολομβας. Και μακρι απ’ το κντρο.»
«Ε, φταει το αντρικ φιλτιμο. Κι ακμη, η περιργεια. Να δομε μια πλευρ της πλης, διαφορετικ απ εκενη που φανεται σε σους τουρστες καταπλουν με τα κρουαζιερπλοια, εντυπωσιζονται απ τις παραλες και τις πολυκατοικες, χαζεουν τις παλις οχυρσεις και το κστρο και δροσζονται στα μπαρ.»
«Ωραα. τσι, διαπιστσατε (ευτυχς, χι με προσωπικ εμπειρα) την παρξη της εγκληματικτητας.»
«Διαπιστσαμε, μως, κποια λλη στιγμ, και τη φιλομθεια των κατοκων. Στο κντρο της παλις πλης, ανμεσα στα τουριστικ κοπδια, ο εγχριος πληθυσμς συρρει στην τοπικ βιβλιοθκη.»
«Μπως υπερβλλεις;»
«Καθλου. Και ποιος το αμφισβητε, ας επισκεφθε την Καρθαγνη.»
«Λες και μιλμε για την Πτρα , στω, για το Παρσι! Ας εναι. Ακοω τα ποια επαινετικ λγια για τον να της μελτης.»

Ο Βαρθολομαος Κλβο, δικηγρος και δημοσιογρφος του 19ου αινα, μεινε στην ιστορα ως ο πολιτικς που κατλαβε το προεδρικ αξωμα για δυμισι μλις μνες, στο μσο ενς εμφλιου πολμου και χωρς να χει εκλεγε δημοκρατικ. Τποτε το αξιοπερεργο σε λατινοαμερικανικ κρτος, θα πει κανες. Ωστσο, η ντονη ενασχλησ του με τα γρμματα, οι εκδοτικς του δραστηριτητες και ο ποιητικς του οστρος, σε συνδυασμ με την αγπη του για την πατρδα, οδγησαν τους νετερους να ονομσουν την κυριτερη βιβλιοθκη της γεντειρς του προς τιμ του.
Το κτριο, στο οποο αυτ στεγζεται, οικοδομθηκε στα 1907 για τις ανγκες της περιφερειακς τρπεζας, αποκτθηκε στα 1939 απ την κεντρικ τρπεζα της Κολομβας κι αργτερα απ τοπικς αρχς για τη λειτουργα των υπηρεσιν τους. Στα τλη της δεκαετας του ’70, μετατρπηκε σε βιβλιοθκη. Η εν λγω προστορα εξηγε σως την επικντρωσ της ιδως σε βιβλα οικονομικς επιστμης και πολιτικς ιστορας.
Εξλλου, η διακσμηση της βιβλιοθκης με γχρωμα βιτρ, τα οποα αντικατστησαν τα κοιν παρθυρα στην πσω πλευρ, δωσαν την ευκαιρα στον μεν καλλιτχνη να εμπνευστε απ την ελληνικ μυθολογα, στους δε σημερινος υπεθυνους να κατευθνουν περαιτρω το γνωστικ αντικεμενο. Πργματι, οι εικνες παριστνουν γυνακες με φορεσις που παραπμπουν στην αστρολογα, στον χορ, στη μουσικ, στο θατρο, στην κωμωδα και στην τραγωδα.
σον αφορ τα αριθμητικ στοιχεα, περ τα εκατ χιλιδες λμματα βρσκονται στη διθεση των περπου χιλων πεντακοσων αναγνωστν που την επισκπτονται καθημεριν. (Εδ, αξζει να επισημανθε τι ο πληθυσμς της Καρθαγνης κυμανεται γρω στο να εκατομμριο.) Συνπεια λογικ, η ανγκη να δημιουργηθε παρρτημα, δεδομνου τι το παραδοσιακ κτριο δεν επαρκοσε πλον.
Η ικανοποηση των χωροταξικν απαιτσεων αποτλεσε την ευτυχ συγκυρα για να καλυφθε μια ακμη ανγκη: αυτ των χαμηλτερων ηλικιακ πληθυσμιακν στρωμτων και κυρως των μικρν παιδιν, που δεν εχαν νετη πρσβαση στο πολβουο κντρο της παλις πλης. Θα μποροσε κποιος κακεντρεχς να προσθσει τι η απομκρυνση απ το γειτνιζον Μουσεο της Ιερς Εξτασης ταν και κατ τοτο ωφλιμη: τα εκθματ του, μα και η ιστορα του καθαυτ, δεν εναι ,τι το καλτερο χει να επιδεξει στους νους ο χριστιανικς πολιτισμς.
Και χει μεγλη ανγκη για αγαθ πρτυπα η να γενι. Στην Κολομβα της ανχειας και της αβεβαιτητας, των καρτλ της κοκανης και των φονικν απαγωγν, της εγκληματικτητας και του αναλφαβητισμο που υπολογζεται γρω στα εκοσι τοις εκατ (μπορε και περισστερο), η βιβλιοθκη στκεται αρωγς των νων. Διαθτει μεγλη επιλογ σε λους τους τομες της γνσης, ειδικτερα δε στην παιδικ και εφηβικ λογοτεχνα. Προσφρει κατλληλα διαμορφωμνους χρους. Θτει ως στχο της να βοηθσει τη νεολαα στην προσγγιση και την αγπη του βιβλου, να καλλιεργσει τη φαντασα και τη δημιουργικτητα. Οργαννει εκδηλσεις για ομαδικ ανγνωση, παιχνδια για να δοθε ναυσμα στην αυθρμητη μπνευση, μαθματα για τη σνταξη μικρν παραμυθιν.
Εκμεταλλεεται στο πακρο τις ευκαιρες που παρχουν οι καινοργιες τεχνολογες, προβλλοντας βιντεοταινες για κθε ηλικα. Βντεο λογοτεχνικ με ργα κολομβιανν και, γενικτερα, λατινοαμερικανν συγγραφων, βντεο παιδικ με περιεχμενο ψυχαγωγικ και παιδαγωγικ. Ταινες με σκοπ τη γνωριμα με τον κσμο της μουσικς: κλασικς, σγχρονης, παραδοσιακς. Και, προφανς, δνει τη δυναττητα δανεισμο, τσο σε τομα σο και σε σχολεα, μικρτερες βιβλιοθκες και λλους φορες, δημσιους ιδιωτικος.

«Υποθτω τι λα αυτ τα ενδιαφροντα συνοδεονται απ χαμγελο και ευγνεια. Στο διο μκος κματος με τη γενικτερη συμπεριφορ των ανθρπων που σε χει δη εντυπωσισει.»
«Η υπθεση εναι σωστ. Αν και θα ταν σφλμα να παρασυρθε ο παρατηρητς απ την ευχριστη εικνα και να παραβλψει τα προβλματα. Η εγκληματικτητα χι απλς ελλοχεει, αλλ κνει αισθητ την παρουσα της. Η φτχεια περιορζει τον χρνο και τη διθεση για εκπαδευση. Οι εξωτερικς απειλς, τα εσωτερικ κινματα, οι κνδυνοι οικονομικς επθεσης κατ των πλουτοπαραγωγικν πηγν αποσπον την προσοχ απ την παιδεα. Αλλ’ η προσπθεια που καταβλλεται για να ορθοποδσει η χρα εναι αξιπαινη. Και αισιδοξη.»

 

ΧΧΧΧΧ