ρθρα\Βιβλιοθκες και βιβλιοπωλεα αν τον κσμο
 
Μριμνα για ολκληρο τον πληθυσμ
 

Το Λστερ, πλη που αριθμε κτι λιγτερο απ τριακσιες χιλιδες κατοκους, βρσκεται στην περιοχ East Midlands της Αγγλας. Ας επιτραπε η απδοση του ρου στην ξενικ γραφ, μια που τα «Ανατολικ Μεσγεια» οδηγον σε διαφορετικος συνειρμος. Και η βιομηχανικ, σφζουσα απ ζω πανεπιστημιοπολη με τον πολυπολιτισμικ χαρακτρα (το να τρτο του πληθυσμο εναι μετανστες) αξζει ασφαλς κτι περισστερο. Εξηγομαι.

Πρτον, διαθτει δεκαεφτ δημσιες βιβλιοθκες, πως επισημανει το σχετικ ενημερωτικ φυλλδιο, τυπωμνο σε χαρτ απ ανακκλωση. Οι ρες λειτουργας τους πολλς, αλλ χι αρκετς για τις ανγκες του κοινο. Δθηκε, τσι, δυναττητα εικοσιτετρωρης ηλεκτρονικς πρσβασης σε εβδομαδιαα βση. Σε 24/7, πως βραχυγραφικ σημεινεται, μπορε ο ενδιαφερμενος να συμβουλεεται τους καταλγους, να προστρχει απευθεας σε πηγς και σε βιβλα αναφορς, να προβανει σε κρατσεις, να ανανενει τον χρνο δανεισμο. Γιατ οι βιβλιοθκες εναι δανειστικς. Και, για να μην… τρομζουν τους μικρος τους πελτες, διαβεβαινουν πως δεν χρενουν οποιαδποτε ακοσια απλεια ζημι καθυστρηση επιστροφς των βιβλων απ παιδι ηλικας μχρι δεκαπντε ετν!
σον αφορ τις υπηρεσες που παρχονται επιτοπως τρα, εκτς απ’ την πληθρα των υπολογιστν και την προθυμα των υπαλλλων, υπρχει Κντρο Βοθειας για την αναζτηση και τη χρση των βιβλων, Υπηρεσα Επαγγελματικς Κατεθυνσης, σειρ λη δημοσιεσεων σχετικ με την εκπαδευση των ενηλκων, παρλληλα δε υποστριξη τεχνικς φσεως, με παραδοσιακ σημειωματρια, φωτοτυπικ μηχανματα, ακμα και με μεγεθυντικος φακος για σους υποφρουν απ μειωμνη ραση. Οι τελευταοι αυτο βρσκουν επσης αρκετος τμους με μεγλα τυπογραφικ στοιχεα. Εννοεται τι δεν παραβλπεται ο παιδκοσμος, που μπορε να παξει, να φυλλομετρσει παιδικ παραμθια να χαζολογσει απλς στον κατλληλα διαμορφωμνο χρο.
Απ την ποψη περιεχομνου, οι επιλογς εναι φθονες. Κινονται απ τη λογοτεχνα μχρι την παραψυχολογα και απ την υγεα μχρι την κηπουρικ, διατρχοντας ταυτχρονα την παγκσμια και την τοπικ ιστορα, με εξειδκευση στην οικογενειακ ιστορα και στα οικογενειακ δντρα των κατοκων της περιοχς. Αφο, εξλλου, πρκειται για πολυπολιτισμικ πλη, δεν στερονται αναγνσματος στη μητρικ τους γλσσα εκενοι που επιθυμον να διαβσουν ολλανδικ τσεχικ, γαλλικ γερμανικ, τουρκικ κελτικ, περσικ φαρσ ινδικ ουρντο!
Κι ταν δεν θλουν να διαβσουν, αλλ να ακοσουν μουσικ να παρακολουθσουν κινηματογραφικ ταινα, τα CD και τα DVD εναι εκε. Με προσεκτικ προσγγιση, μως: ο δανεισμς τους γνεται μετ απ επδειξη εγγρφου αποδεικτικο της ηλικας, καθσον λλα επιτρπονται σε ενλικους, λλα σε δεκαπεντχρονους, λλα σε δωδεκχρονους. Επαμε, οι μικρο δεν υπκεινται σε τιμωρα αν απ λθος καταστρψουν βιβλο, δεν δικαιονται μως να δανεζονται τα πντα.

Αυτ, ως προς τις βιβλιοθκες του Λστερ, οι οποες θα αρκοσαν για την επαινετικ προβολ της πλης. Θα αρκοσαν, αν δεν εχε ξετρυπσει το βλμμα μια συμπαθητικ, ιδιρρυθμη βιβλιογωνι. Εκε, στο κντρο της πλης, ανμεσα σε εστιατρια και σε παμπ, δπλα στην κεντρικ αγορ και σε μεγλα εμπορικ καταστματα με ροχα σινι, μπαινοβγανει κσμος στο βιβλιοπωλεο “Age Concern”. (Υπρχουν και λλα συνονματ του, ορισμνα μλιστα συνδυζονται με λιτ καφενεα. Βλ. www.ageconcernleics.com.) Κατ πως λει η επωνυμα του, φροντζει τους ηλικιωμνους, και δη με δυο τρπους.
Οι απασχολομενοι σ’ αυτ (με εξαρεση τον προστμενο) εργζονται εθελοντικ. Κυρες, που δεν επωμζονται πια τα βρη του καθημερινο νοικοκυριο, δουλεουν αμισθ. χι με πλρες ωρριο, εν’ αλθεια. Με διμερες τριμερες βρδιες, αλλ πντως αμισθ. να, λοιπν, το κρατομενο.
πειτα, οι εισπρξεις απ τα πωλομενα βιβλα τροφοδοτον το ταμεο φιλανθρωπικς οργνωσης (ηλεκτρονικ διεθυνση www.ageuk.org.uk). Και δεν εναι ευκαταφρνητες, παρ’ τι τα περισστερα βιβλα εναι φτην, εφσον χουν χρησιμοποιηθε: δετερο χρι, που λμε. Να, μως, που ο αριθμς των αγοραστν αναπληρνει το χαμηλ εππεδο των τιμν. Γιατ, αν χει δκιο ο βιβλιοπλης και η πελατεα κινεται ντως στο εππεδο των τετρακοσων πωλσεων εβδομαδιαως στο μικρ αυτ μαγαζ, δεν χει σημασα το γεγονς τι χαρτδετα βιβλα της τσπης κοστζουν μνο μιμιση λρα και κτι (η αντστοιχη τιμ του καινοριου εγγζει τις εφτ λρες). Ανλογο εναι το κρδος και απ την πληση μερικν βιβλων απ «πρτο χρι», δεδομνου τι προρχονται απ δωρες και, επομνως, χουν κστος μηδενικ.


«Μα βρσκονται λα τα μεταχειρισμνα σε καλ κατσταση; Κνδυνος για την υγεα των αγοραστν αποκλεεται;» απορες.
«Τα ελγχουμε εξονυχιστικ,» ρχεται η απντηση, «και σα δεν πληρον τις προποθσεις μεταπλησης οδηγονται στην ανακκλωση. Απλ δεν εναι;»
Απλ ακογεται. Οπτε τι σου απομνει; Να κοιτξεις το περιεχμενο στα ρφια. Και να διαπιστσεις τι κυριαρχον τα εκπαιδευτικ βιβλα και τα βιβλα ιστορας, πως αρμζει σε πανεπιστημιοπολη. λα σε προσιτς τιμς για τα φοιτητικ βαλντια. Ακμα και οι εννι τμοι με τα παντα του Ντκενς, που διατθενται για δκα λρες. Με μια εντυπωσιακ εξαρεση. Την Ιερ Ββλο, βασισμνη στην πρτη κδοσ της στην αγγλικ γλσσα (1539) απ τον διαβητο Ερρκο VIII, εξτομη, τυπωμνη στα 1811: αυτ κοστζει εκατν πενντα λρες!
Αυτ για το Λστερ των East Midlands που λγαμε. Εντξει, να δεχτε κανες τι τση μριμνα για τον βιβλιοφγο πληθυσμ δεν συναντιται σε λες τις χρες οτε καν τις δυτικοευρωπακς. Αλλ δεν μνει μια πκρα, ταν γνεται η σγκριση;

ΧΧΧΧΧ