ρθρα\Βιβλιοθκες και βιβλιοπωλεα αν τον κσμο
 
Loughborough και Jabulani
 

Περεργος ττλος, μα την αλθεια! Κι αν η αγγλικ πλη Loughborough εναι γνωστ στην ευρτερη ακαδημακ κοιντητα για το πανεπιστμι της (προσωπικ ομολογ τι την αγνοοσα), η λξη Jabulani, που σημανει στη γλσσα των Ζουλο κτι σαν «χαρ και ευτυχα», κτι σαν καλωσρισμα,  εναι παντελς γνωστη σε σους δεν ασχολονται με το ποδσφαιρο. Ειδικτερα, μλιστα, με το παγκσμιο πρωτθλημα που διεξχθη στη Ντιο Αφρικ.
Να, μως, που οι δυο λξεις συνδονται ρρηκτα: το χαμογελαστ αυτ νομα δθηκε στη μπλα, η οποα χρησιμοποιθηκε το καλοκαρι στα νοτιοαφρικανικ γπεδα, γιατ το πρτυπο κατασκευστηκε στα εργαστρια του πανεπιστημου του Loughborough.
Τρα, ποια σχση χουν τα παραπνω με το «Διαβζω»; Η απντηση εναι απλ: η επιστημονικ ρευνα για το σχδιο, το υλικ, καθς και την τεχνολογα και την αεροδυναμικ της μπλας πραγματοποιθηκε στις δυο βιβλιοθκες της πλης: τη δημοτικ κι αυτν του πανεπιστημου.

Η δημοτικ βιβλιοθκη που εξυπηρετε την πλη των εξντα χιλιδων περπου κατοκων, εκτς απ τις συνηθισμνες υπηρεσες, πρσβασης στα βιβλα, εκπαδευσης της νεολαας, ειδικευμνης τεχνικς τεκμηρωσης κλπ, παρχει και ορισμνες λλες, αρκετ πρωττυπες.
Αποτελε το κντρο πληροφρησης για τις απογραφς πληθυσμο της Αγγλας και της Ουαλας για τον 19ο αινα, απ το 1841 μχρι το 1901. Τα αρχεα της καλπτουν λες τις ληξιαρχικς πρξεις βαπτσεων και γμων για την περοδο 1780-1837. Διαθτει στοιχεα που αφορον τα μεταναστευτικ ρεματα του 18ου, 19ου και 20ο αινα και, επιπλον, τους αριθμος εισδου μεταναστν στις ΗΠΑ απ το 1790 ως το 1930.
Οι κτοικοι της περιοχς χουν τη δυναττητα αναζτησης προγνων και δημιουργας οικογενειακο δντρου, ρευνας στοιχεων των πολεμιστν του πρτου παγκσμιου πολμου σε συνδυασμ  με τα τυχν απονεμηθντα παρσημα και αναπηρικς λλες συντξεις, πρσβασης στα αρχεα των πεσντων κατ τους πολμους της Κοινοπολιτεας.


Και, για να μη λησμονεται ο λογοτεχνικς χαρακτρας της βιβλιοθκης, βρσκει εκε ο αναγνστης σε ψηφιακ μορφ τα αρχεα της ποιητικς παραγωγς των γγλων, πολεμιστν και μη, κατ τη διρκεια του προαναφερθντος πολμου.
Αξζει, τλος να αναφερθε τι, στο πλασιο της ιστορικς αναδφησης, διοργαννονται εκθσεις, πως αυτ του Μαου-Ιουνου τρχοντος τους για τον εντπιο εφευρτη William Cotton που, στα 1864, βελτωσε τα μηχανματα κατασκευς υφασμτων και δημιοργησε καινοτομα στη βιομηχανα της νηματουργας. Ανμεσα στα εκθματα, η ατηση για τη χοργηση διπλματος ευρεσιτεχνας, τα σχετικ σκαριφματα, οι φωτογραφες των εργοστασων, των μηχανν και -κυρως- των εργατν που δρωσαν συνεισφροντας στην επιτυχα της βιομηχανικς επανστασης, προσφρουν πολτιμη γνση στον επισκπτη, μαζ με τη νοσταλγικ ντα η οποα διατρχει ολκληρη την προσγγιση της βιβλιοθκης.

σον αφορ την πανεπιστημιακ βιβλιοθκη, την Pilkington Library, ας σημειωθε τι παρ τη σχετικ νετητ της (νοιξε τις πλες της το 1980) διαθτει περισστερους απ μισ εκατομμριο τμους, περ τις εκοσι χιλιδες προσβσεις σε ηλεκτρονικς εφημερδες, μια χιλιδα θσεις μελτης και πλειδα ηλεκτρονικν υπολογιστν. Ενδιαφρουσα, ως παρδειγμα τυπικ της αγγλικς ακριβολογας και σχολαστικτητας, εναι η επισμανση της κτασς της: 7.777 τετραγωνικ μτρα!
Δεν παρσταται ανγκη να μνημονευθον οι γενικο στχοι της, οι οποοι εναι παρμοιοι με εκενους λων των πανεπιστημιακν βιβλιοθηκν, ιδως μλιστα αν ληφθε υπψη τσο ο αριθμς των βρετανικν ιδρυμτων τριτοβθμιας εκπαδευσης σο και η δικη συγκρισιμτητα με πανεπιστμια τπου Οξφρδης και Κιμπριτζ.
Αξζει, ωστσο, να υπογραμμιστε πως οι παρεχμενες υπηρεσες εκτενονται πολ πρα απ το καθαρ ερευνητικ πλασιο. Περιλαμβνουν ορισμνα μαθματα παροχς ειδικν δεξιοττων. Συγκεκριμνα, στον καθαρ επιστημονικ τομα διδσκονται η εργασα σε ομδες, οι προφορικς και γραπτς παρουσισεις, η τεχνογνωσα συγγραφς δοκιμων, η μελτη εξ αποστσεως. Στον πρακτικ τομα μαθανουν οι φοιτητς την ορθ αναζτηση των βοηθημτων, την ταχεα και αποτελεσματικ ανγνωση, το σωστ κρτημα σημεισεων. Στο πλασιο, πλι, της ψυχολογικς στριξης και της αρωγς στους νους, οργαννονται συνεδρες καταπολμησης του γχους, αναπτσσονται μθοδοι καρποφρου κατανομς του χρνου και δνονται κατευθνσεις για τον σχεδιασμ της προσωπικς και επαγγελματικς εξλιξης. Επειδ δε καμι σπουδ δεν περατνεται δχως τις εξετσεις και τον συνοδευτικ βραχν τους, προστθενται για σους επιθυμον οι εμπειρικς γνσεις (τα τεχνσματα, σως) για την αποδοτικτερη προετοιμασα και την επιτυχστερη σνταξη των γραπτν.
Τελεινοντας, δεν θα ταν δκαιο να παραβλεφθον οι παρλληλες δρσεις της πανεπιστημιακς βιβλιοθκης. Πρκειται ετε για διαγωνισμος ανμεσα στους φοιτητς, πως ο φετινς διαγωνισμς φωτογραφας με θμα «Δεξτε τι σας αρσει στη βιβλιοθκη», ετε για θεματολογικς ρευνες που πτονται των τομων οι οποοι κατεξοχν ενδιαφρουν το πανεπιστμιο. Το 2005 εξετστηκε σε βθος το ζτημα της κατθεσης και κατοχρωσης διπλωμτων ευρεσιτεχνας, σημτων και λλων δικαιωμτων πνευματικς ιδιοκτησας. Το 2008 υπρξε συμμετοχ και συμβολ στην επιτυχα του «εθνικο τους διαβσματος». Και τρα, με την προοπτικ των Ολυμπιακν Αγνων του 2012, χει καταπιαστε η βιβλιοθκη με την καταγραφ των επιπτσεων της εν λγω διοργνωσης (που περιλαμβνει αφενς την πορεα προς τους αγνες και την πολιτιστικ Ολυμπιδα και αφετρου την καθαυτ διεξαγωγ τους) στη βρετανικ κοινωνα. Εννοεται τι δεν παραλεπονται οι περιβαλλοντικς επιπτσεις.
Οπτε, φανεται λογικ να κατασκευαστε εκε η μπλα του Mundial καθς και να χρησιμοποισει η τοπικ εφημερδα το προκλητικ λογοπαγνιο “Hands off our balls” για να υπερασπιστε την ποιτητ της.

 

ΧΧΧΧΧ