ρθρα\Βιβλιοθκες και βιβλιοπωλεα αν τον κσμο
 
Βιβλιοθκη αιωνβια (Να Υρκη)
 

Φτος κλενει αισως τα εκατ η Δημσια Βιβλιοθκη της Νας Υρκης. Ιδρθηκε στα 1911 και, αμσως, να εκατομμριο τμοι τθηκαν στη διθεση των βιβλιφιλων απ δωρες νεοορκζων ευεργετν. Σμερα ο αριθμς εναι δεκαπενταπλσιος, κατανεμημνος σε ογδντα εφτ παραρτματα σ’ ολκληρη την πλη! Περιλαμβνονται ανεκτμητα μεσαιωνικ χειργραφα, αρχαοι ππυροι της πω Ανατολς, σγχρονη ποηση και πεζογραφα, γενεαλογικ αρχεα, χρτες και τλαντες του 16ου αινα ως την εποχ μας, καθς και προσωπικ αντικεμενα Αμερικανν λογοτεχνν.
Το κεντρικ της κτριο βρσκεται στην περφημη 5η λεωφρο, κοντ στο εμβληματικ Empire State Building, σε σημεο που διεξχθη κποτε μχη σφοδρ ανμεσα στα στρατεματα του George Washington και εκενα των Βρετανν. Τρα, οπτε χουν απ χρνια σιγσει τα πλα, ο χρος αποτελε πεδο πνευματικν αγνων, με βιβλα να απλνονται σε εκατν σαρντα χιλιμετρα προθηκν βυθισμνων σε εφτ υπγεια που εκτενονται και κτω απ το παρακεμενο πρκο! Αριθμο ασλληπτοι, σε μια ασλληπτη μεγαλοπολη!


Ας δομε, ωστσο, και απ πλευρς ποιοτικς το περιεχμεν της, ργο ευχερς λγω του εορτασμο των εκατοστν γενεθλων και της κθεσης που χει με επιμλεια διοργανωθε, και ας σταχυολογσουμε.
BibliaLatina, εκδσεις Γουτεμβργιου (το πρτο ανττυπο αυτν των εκδσεων που μεταφρθηκε στην Αμερικ και αποτελοσε επανσταση στον τομα της καταγραφς), Μαγεντα, 1455.
Ιερο Αυγουστνου, De Civitate Dei, (αντιγραφ απ τον Gianfranco Marzi,) Φλωρεντα, 1470-1480.
Dante Alighieri, La Divina Commedia, Βενετα, 1512.
ThomasGeminus, (ψευδνυμο του Thomas Lambrit, Compendiosa Totius Anatomiae Delineatio, Λονδνο, 1545.
Johannes Keppler, Mysterium Cocmographicum, Tübingen, 1595.
William Shakespeare, King Lear, Λονδνο, 1608.
ThomasJefferson, Διακρυξη Ανεξαρτησας, (χειργραφο), 4 Ιουλου 1776.
GeorgeWashington, Τελικ Κεμενο της Αποχαιρετιστριας Ομιλας ως Προδρου, (χειργραφο), 1796.
JamesTate (ενς απ τις χιλιδες σκλβους της περιδου της δουλεας), επιστολ προς τη σζυγ του που εχε πρσφατα πωληθε σε νο αφντη, στην οποα την ενημερνει σχετικ με την επιμον του κυρου του να ξαναπαντρευτε!
LudwigvanBeethoven, Παρτιτορα του Archduke Trio, scherzo και andante cantabile, (χειργραφο), 1811.
KarlMarx, Το Κεφλαιο (στα ρωσικ), Αγα Πετροπολη, 1872.
Κομφοκιου, Φιλοσοφικς Αρχς, Παρσι, 1867.
Περνντας στα ενθυμματα και στα κειμλια της βιβλιοθκης τα οποα εκτθενται στο πλασιο του εορτασμο, επιλγουμε τα ακλουθα.
Χαρτοκπτης του CharlesDickens, 1862.
Απσπασμα του Ημερολογου του Nijinsky, 1918-1919.
Το «Χρυσ Βιβλο» του RabindranathTagore (πρτου μη Ευρωπαου Βραβεου Νομπλ Λογοτεχνας το τος 1913), Καλκοτα, 1931.
Απσπασμα του Ημερολογου της VirginiaWolf, γραμμνου τσσερις μρες πριν απ την αυτοκτονα της το 1941 (πνγηκε σε ποτμι, με τις τσπες του παλτο της γεμτες απ βαρις πτρες), καθς και το μπαστονι της που βρθηκε να επιπλει στο τπο του θαντου της. (Η βιβλιοθκη διατενεται πως περιχει τη μεγαλτερη συλλογ χειρογρφων της παγκοσμως.)
Χειργραφο σχδιο της Ομιλας Αποδοχς του Βραβεου Νομπλ απ τον ErnestHemingway (1954).
Χαρτοφλακας, Ημερολγιο και Κορνι του MalcolmX (1964).
Εναι, πργματι, συγκινητικ το πρασμα μπροστ απ τα παραπνω ποικλα εκθματα, τα οποα συνιστον ψηφδες στο μωσακ της σχετικ σντομης αμερικανικς ιστορας. πως, επσης, ιδιατερα ενθαρρυντικ εναι η ανταπκριση του κοινο: καθ’ λες τις ρες λειτουργας της βιβλιοθκης, τσο οι αθουσες που φιλοξενον την κθεση σο και τα αναγνωστρι της χαρακτηρζονται απ υψηλ πληρτητα. Εκπροσωπονται σχεδν λες οι ηλικιακς κατηγορες, καθς οι μεν συνταξιοχοι και οι νοι συχνζουν εκε κατ τις εργσιμες ρες (η εποχ της επσκεψης συνπεσε με τις θερινς, σχολικς και ακαδημακς, διακοπς), οι δε εργαζμενοι καλπτουν τα βραδιν «κεν».


Περιττ να τονιστε, τι οι τουρστες επισκπτονται τον χρο της κθεσης ακατπαυστα και φροντζουν, μλιστα, να απαθανατζουν αφενς τα προσωριν εκθματα και αφετρου τις διαχρονικς τοιχογραφες. Γιατ να απ’ τα αξιοθατα του κεντρικο κτηρου εναι η ροτντα του πρτου ορφου που χωρζει, αλλ και συνδει, τα δο βασικ αναγνωστρια με τα μεγαλοπρεπ μαρμρινα κλιμακοστσια. Εκε, οι πρσφορες σε ζωγραφικ διακσμηση επιφνειες τοχων απεικονζουν σκηνς ρρηκτα σχετιζμενες με τον γραπτ λγο και με το βιβλο.
Στην πρτη, εμφανζεται ο Μωυσς να κατεβανει απ την κορυφ του ρους Σιν, κρατντας στα χρια και επιδεικνοντας στους εβραους τις δυο πλκες με χαραγμνη τη δεκλογη θεκ επιταγ. Στην λλη, νας γραφις του Μεσαωνα αντιγρφει με σχολαστικ επιμλεια αρχαα κεμενα για χρη των επμενων γενεν. Στην τρτη, εμφανζεται ο Γουτεμβργιος ο οποος παρουσιζει στον Γερμαν εκλκτορα της Μαγεντας το πρτο τυπογραφικ δοκμιο.


Η βιβλιοθκη, μως, φιλοδοξε να μην εναι απλς αποτπωση του παρελθντος, αλλ και να προσελκει μσω του ζωντανο παρντος. Προς τον σκοπ αυτ, ανογει τις πρτες της και στη σγχρονη τεχνολογα. Ας μη νομιστε τι περιορζεται στα αποτελσματα της ιλιγγιδους εξλιξης των υπολογιστν και της ηλεκτρονικς επιστμης. Φιλοξενε επιπλον εκενους που επιθυμον να τη χρησιμοποισουν ως σκηνογραφικ πλασιο για τις ταινες τους, κινηματογραφικς τηλεοπτικς. τσι, ο νθρωπος-Αρχνη, ο γνωστς Spiderman, περιχει σκηνς γυρισμνες εκε, κτι που συμβανει και με το σριαλ Sex and the City, για να αναφερθον δο μνο απ τα γνωσττερα ργα. Τα μαρμρινα λιοντρια, τλος, αυτ που επιβλητικ υποδχονται τον επισκπτη στην εσοδο, η Υπομον και η Ισχς πως αποκαλονται, πρωταγωνιστον θελ τους σε χι λγα δημιουργματα της βδομης τχνης.

 

ΧΧΧΧΧ