ρθρα\Βιβλιοθκες και βιβλιοπωλεα αν τον κσμο
 

Το βιβλιοπωλεο "Δεσμς"

 

"Πρσεξες τι, στο τμμα των βιβλων και περιοδικν σχετικ με την Ελλδα, η βιβλιοθκη Φρανσου Μιτερν περιλαμβνει τεχη ενς περιοδικο με ττλο 'Δεσμς'; Περιοδικο τριμηνιαου, αν δεν κνω λθος;"
"Το πρσεξα. Και απορ, πς δεν μου το εχες επισημνει ακμα για να κνεις το απαρατητο σχλι σου."
"Ο λγος ταν τι θελα να το συνδυσω με την παρουσαση του βιβλιοπωλεου που φρει το διο νομα. Να γνει το σχλιο ζωνταν, 'λιβ' που λνε και στη σγχρονη τηλεοπτικ γλσσα. Και να δεις, πς οι λληνες του εξωτερικο προσπαθον -και κατορθνουν- να συντηρον αυτο τον πραγματικ πλοτο της γλσσας μας".

Ο παραπνω διλογος γινταν προφανς στο Παρσι και, πιο συγκεκριμνα, κοντ στον σιδηροδρομικ σταθμ Μονπαρνς. Και ταν φυσικ να χει προηγηθε ο σχολιασμς και αυτο του ονματος. Γραμμνη στα γαλλικ, η ονομασα του σταθμο και του παρακεμενου πργου (ουρανοξστη), Mont Parnasse, δεν μπορε παρ να παραπμπει στο ρος Παρνασσς, το οποο, ιδως απ την εποχ της Αναγννησης συμβολζει την κοιτδα των γραμμτων, των μουσν και της ποησης.
τσι, πολ λογικ, λγα τετργωνα πιο πρα, στον αριθμ 14 της rue Vandame, μια περιορισμνης επιφνειας πρσοψη μας οδηγε στον μικρ, φιλξενο και πλοσιο σε μυρουδι τυπωμνου χαρτιο χρο που δημιοργησε στα 1983 ο Γιννης Μαυροειδκος. Το ελληνικ βιβλιοπωλεο "Δεσμς".

Εναι γνος μανιτικης οικογνειας ο Γιννης Μαυροειδκος, απ το Νμφι της λακωνικς Μνης.
"Κατ τη διρκεια της δικτατορας," διηγεται, "υπρχε να μικρ βιβλιοπωλεο στο Παρσι, το 'Chouette'. Αυτ κανε τον κκλο του και κλεισε το 1981. Εχε, μως, ρξει τον σπρο του  και εχε δημιουργηθε μια παρα Ελλνων και Γλλων που θελαν κουλτορα. Εχαν μπουχτσει με τα ελληνικ εστιατρια, τα 'Zorba' και τα 'Mykonos', και αποζητοσαν κποιο στκι για πνευματικ επαφ με την Ελλδα."
"Αποζητοσαν, δηλαδ, να δεσμ με τη χρα τους με τη χρα που αγαποσαν."
"Ακριβς. Η επιλογ της επωνυμας ταν τσι αυτονητη. Δεν θλαμε, ωστσο, να παραμερσουμε τελεως και τα σωματικ κελεσματα. Οπτε, διαλξαμε τον χρο μας απναντι απ να λλο ελληνικ μαγαζ, το ουζερ 'Η Ελι'! Δεσμς και συνδυασμς. Μλιστα στην αρχ, ταν το ουζερ ταν κλειστ, διοργανναμε και μικρς συναυλες με ελληνικ τραγοδια."
"Τρα, απ' ,τι φανεται, το ουζερ δεν υπρχει."
"Σωστ. Κι εμες εμαστε πια αμιγς βιβλιοπωλεο. Σε μας θα βρετε λα τους λληνες συγγραφες και λα τα ελληνικ βιβλα που χουν μεταφραστε στα γαλλικ."
"ρα, απευθνεστε στο γαλλικ κοιν."
"Κατ κριο λγο, ναι. Αν και υπρχουν πολλο λληνες που ζουν στο Παρσι, στη Γαλλα γενικτερα, μα και στο γειτονικ Βλγιο, που μας επισκπτονται και αγορζουν. Οπωσδποτε, το ενενντα πντε τοις εκατ των πελατν εναι Γλλοι· Γλλοι, που χουν διαβσει κποιο ργο σε μετφραση και επιθυμον να δουν και το πρωττυπο."
"Και εναι πολλο αυτο, κριε Μαυροειδκε;"
"Αν και μου αρσει η κλητικ του επωνμου μου ταν χρησιμοποιεται σωστ -γιατ τελευταα δυστυχς, κακοποιεται- θα προτιμοσα το 'Γιννης'. Απαντντας τρα στο ερτημ σας, σας λω τι το πελατολγι μας αριθμε περπου πντε χιλιδες ονματα!"
"Εντυπωσιακς αριθμς. Θα μποροσατε να συναγωνιστετε τη FNAC!"
"Εκμεταλλεομαι το αστεο σας, για να τονσω τη διαφορ μας απ οποιοδποτε μεγλο βιβλιοπωλεο: εδ, λατρεονται η προσωπικ επαφ, το ειλικρινς χαμγελο, η γνωριμα."
Εκενη τη στιγμ, φνηκε στην εσοδο μια συμπαθς κυρα. Χαιρτησε χαρομενα και ζτησε να μιλσει με την Κλει. σπου να ανταποκριθε στο ατημ της ο Γιννης, νοιξε ενδιμεση πρτα και εμφανστηκε μια να κοπλα, η οποα τρεξε να προπαντσει την πελτισσα, φιλντας την σταυρωτ.
"Βλπετε; Αυτ εννο. Και με συγχωρετε που δεν σας εχα δη παρουσισει την κρη μου. Η Κλει, απφοιτος ελληνικς λογοτεχνας της Σορβννης και συνεχιστς του ργου μου. Ελπζω."

Κατ τη διρκεια της ολιγλεπτης συζτησης ανμεσα στους τρεις, το βλμμα σου πεσε σε μια προθκη που υπρχαν δυο-τρα ανττυπα του περιοδικο, το οποο αποτλεσε την αφορμ για την επσκεψ μας στο βιβλιοπωλεο.
"Εκδδετε και περιοδικ;" ακολοθησε η εππλαστη, αφελς απορα.
"Εδ και οκτ χρνια. Με μεγλη επιτυχα. Και με πολλος συνδρομητς. Αυτ, ββαια, εναι η τακτικ μας κδοση. Γιατ προβανουμε και σε κτακτες."
"Δηλαδ;"
"Για παρδειγμα, εκδσαμε ναν οδηγ για την ελληνικ λογοτεχνα, ποηση και πεζογραφα, απ το 1950 μχρι το 1990. Οι ενδιαφερμενοι -δημοσιογρφοι, μελετητς, ερευνητς- βρσκουν σ' αυτν να εδος who is who των Ελλνων συγγραφων. Μπορετε να βρετε, μλιστα, τον οδηγ σε σαρντα πανεπιστημιακς βιβλιοθκες!"
"Συγκεκριμνα, πς γνεται η παρουσαση;"
"Προφανς, αφορ τους μεταφρασμνους συγγραφες. Περ τα εκατν σαρντα ονματα, τα οποα παρουσιζονται αναλυτικ και κτω απ κριτικ πρσμα."

Η συζτησ μας διακπτεται απ την εσοδο λλων τριν χαμογελαστν κυριν που κατευθνονται στα ενδτερα.
"Μα τι γνεται εκε πσω; Συνωμοτικ συνντηση;"
"Περπου. Κρυφ σχολει!"
Ο Γιννης Μαυροειδκος μας αφνει για λγα δευτερλεπτα με την κπληξη ζωγραφισμνη στα μτια, πριν διευκρινσει.
"Σας μλησα προηγουμνως για αμιγς βιβλιοπωλεο, που δεν διοργαννει πια συναυλες. Παραδδονται, μως, μαθματα ελληνικς γλσσας. Απ το 1983. χουμε σαρντα ως πενντα μαθητς κατ' τος."
"Τσους πολλος; Και το κνητρ τους;"
"Μια κατηγορα αποτελον οι Γλλοι αρχαιοελληνιστς που θλουν να ρθουν σε επαφ και με τη σγχρονη ελληνικ γλσσα. πειτα, μην ξεχντε τι χουν δημιουργηθε πολλ μικτ ζευγρια· το γαλλικ μισ τους, συνθως η γυνακα, χει τη διθεση να διδαχθε το ιδωμα του συζγου. Αντστοιχο ενδιαφρον χουν και τα παιδι Ελλνων, δετερης και τρτης γενις, τα οποα ζουν στη Γαλλα. Προσθστε και μιαν ακμη κατηγορα, μικρτερης χρονικς διρκειας αυτ."
να πονηρ χαμγελο διαγρφεται στο πρσωπ του.
"Πρκειται για τις... καμακωμνες Γαλλδες των διακοπν! Η νοσταλγα των υφλμυρων στιγμν του καλοκαιριο τις οδηγε σε ενθουσιδες γλωσσικ μαθητικ ξεκνημα. Με απτερη ελπδα την επιστροφ στη χρα των θεν. Η συγκεκριμνη κατηγορα χει και τη μεγαλτερη διαρρο. Κατανοητ, χι;"
"Απλυτα."
"Αλλ, για να ξανασοβαρευτομε. Εκτς απ την καθαυτ βιβλιοπωλικ δραστηριτητα και το διδακτικ ργο, υπρχει και νας λλος λγος που μας κνει περφανους: το τι εμαστε το τελευταο ελληνικ στκι στο Παρσι. Ο χρος, που ρχονται να μας καλημερσουν, να κουβεντισουν μαζ μας και αναμεταξ τους ο Μανθολης, ο Αξελς, ο Παπατκης, ο Βασιλικς, ο Αλεξκης, ο Γαβρς, ο Αλιγας. Εναι αδικαιολγητη η περηφνια μας;"
Πς εναι δυνατν να διαφωνσει κανες;

ΧΧΧΧΧ