ρθρα\Βιβλιοθκες και βιβλιοπωλεα αν τον κσμο
 
να βιβλιοπωλεο προπργιο γνσης στη Σρο
 

Τον Σεπτμβριο, ταν τα περισστερα θρετρα αδειζουν και τα κυκλαδονσια ανασανουν μετ την αυγουστιτικη επιδρομ των Αθηναων, η Σρος συνεχζει να ζει στους ρυθμος του καλοκαιριο. Πρτον, γιατ κατ την περοδο της αιχμς δεν κατακλζεται απ διψασμνους για διασκδαση και επδειξη πρωτευουσινους, πως η Μκονος η Σαντορνη. Δετερον, γιατ σοι παραθεριστς αποζητον την ηρεμα και την ξεκοραση, κατ την δια περοδο της αιχμς, θα προτιμσουν πιο γαλνια νησι, την Κμωλο την Φολγανδρο. τσι, η Σρος παραμνει τον Αγουστο η βση για το σταθερ πληθυσμ της (των περπου 30.000 κατοκων) και ο προορισμς για κενους που επιθυμον να συνδυασμ αστικς ατμσφαιρας και νησιτικης φρεσκδας.


Κι ο ερχομς του ημερολογιακο φθινοπρου, με τον Σεπτμβριο, δεν ταρζει ιδιατερα τα νερ του νησιο. Η ζω συνεχζεται με ανεπασθητες μεταβολς, καθς οι μνιμοι κτοικοι συνεχζουν τις ασχολες τους και οι επισκπτες εντσσονται χωρς καθλου αναταρξεις στην καθημεριντητα· με τον διο ακριβς τρπο που, σε πεσμα λων εκενων που θα εχονταν το αντθετο, συμβιον χωρς αναταρξεις οι δυο δογματικ αποκλνουσες κοιντητες της Σρου, οι καθολικο με τους ορθδοξους.
Οι εκθσεις ζωγραφικς στην Ερμοπολη διαδχονται η μια την λλη, βραδις πνευματικς (εντξει, και γαστριμαργικς) οργαννονται συχν και η κνηση των βιβλιοπωλεων συνεχζεται, με αυτονητη ξαρση σε εκενα που προσφρουν τα εδη πρτης ανγκης στους μαθητς, οι οποοι επιστρφουν στα θρανα.
Τετρδια με πολχρωμα εξφυλλα, γραφικ εργαλεα λων των ειδν και, φυσικ, φανταχτερς και σινι σχολικς (;) τσντες στολζουν τις βιτρνες και αποσπον τα παιδικ βλμματα απ τα παρακεμενα βιβλα.
"Αυτ εναι η φυσιογνωμα της εποχς που ζομε σμερα, κριε Σταθπουλε. Της εποχς του εντυπωσιασμο, της λμψης και της επιφανειακς προσγγισης, αλλ και της αδιαμφισβτητης ευμρειας!"
Οι συνειδητ προκλητικς αυτς φρσεις πετυχανουν δινα το στχο τους. Ο γεραρς βιβλιοπλης αντιδρ αυτοστιγμε.
"Η γυνακα μου κι εγ αρνομεθα να υποκψουμε και να ακολουθσουμε τον συρμ. Το βιβλιοπωλεο παραμνει αμιγς βιβλιοπωλεο. Και τσι θα παραμνει σο ζομε!"

Εναι δσκολο να αναφερθε κποιος στο παραδοσιακ στκι του Στθη Σταθπουλου χωρς να κατηγορηθε για αντιγραφ και επανληψη: χουν γραφε τσα γι' αυτ και χει παραλβει τσα βραβεα ο ιδιοκττης του, που το βιβλιοπωλεο του εναι γνωστ σε λη την βιβλιφιλη Ελλδα.
"Το δρυσε ο πατρας μου, ο Γεργιος Σταθπουλος, στα 1912."
"Σε ξι χρνια, δηλαδ, θα οργανσετε μεγλη γιορτ, τσι δεν εναι;"
"Αν ζω."
"Σας το εχομαι με λη μου την καρδι. Γιατ, μπορε δη να χετε πατσει τα ογδντα, αλλ την ορθοστασα στο μαγαζ οτε που την καταλαβανετε. Θα σας ζλευαν πολλο συνδελφο σας. Πετε μου, μως, πσα βιβλιοπωλεα χει η Σρος;"
"Λυπμαι, αλλ δεν θεωρ συναδλφους αυτος που χουν μετατρψει το κατστημ τους σε εμπορικ, με λα τα λλα εδη στο πλι των βιβλων!"
Ο λγος του μοιζει υπερβολικ σκληρς, στο πρτο του κουσμα. Πσω απ τη σκληρτητα, ωστσο, κρβεται παρπονο και θλψη για την εξλιξη: να χρειζεται προσφυγ στα χαρτικ και στα σχολικ για να μπορσουν να επιβισουν τα βιβλιοπωλεα!
"Ας εναι· μιλστε μου για τη δουλει σας."
"Η δουλει μου, πως την μαθα απ τον πατρα μου και πως θα επιθυμοσα να την μεταδσω στα παιδι στα εγγνια μου, στηρζεται σε μια βασικ προπθεση: στην αγπη προς τα βιβλα. Στη διθεση να τα κρατσεις στα χρια σου, να τα ψασεις και να τα ξεφυλλσεις. Δεν εμαι αντιδραστικς απναντι στην ποια να τεχνολογα, στην ευχερστερη αναζτηση μσα απ το Internet στην χρση αποτελεσματικτερων μεθδων κατταξης βιβλων. Επιμνω, ωστσο, πως το περιεχμενο το προσεγγζει καλτερα ο αναγνστης ταν γυρζει μια-μια τις χρτινες σελδες· χι ταν κνει να παρελανουν μηχανικ στα μτια του τα κεμενα μσα απ φωτεινς εικνες!"
"Οπτε, φαντζομαι, αισθνεστε ιδιατερη ικανοποηση ταν αγορζονται τα βιβλα. Κι αυτ, ανεξρτητα απ την αυτονητη οικονομικ συνπεια."
"Προφανς. Εγ εμαι πρθυμος και να δωρσω ακμα, προκειμνου να διαδοθε το διβασμα."
"Στατιστικ, τι πουλιται περισστερο, κριε Σταθπουλε;"
"Λογοτεχνα. Κυρως οι διαχρονικο συγγραφες: Μυριβλης, Καραγτσης, Καζαντζκης... Λιγτερο οι σγχρονοι και οι ξνοι. πειτα, χουμε τα ιστορικ που αγορζουν πελτες απ μια ηλικα και πνω. Α, ξχασα, και τα λευκματα χουν μεγλη ζτηση. Για δρα."
"Σπνια κομμτια; Που να μην εναι μνο για εκθεσιακ παρουσαση, αλλ και για πολημα;"
"Υπρχουν και ττοια. Αυτ που αφορον το νησ μας. Του Τιμολοντος Αμπελ, Η Ιστορα της Σρας· του Ανδρα Δρακκη, Η Σρος επ Τουρκοκρατας· του συντοπτη μας Μνου Ελευθερου, Ενθμιον Σρου, αξιολογτατο συλλεκτικ κομμτι..."
Ο σεβσμιος βιβλιοπλης σταματει, κουνντας το κεφλι του. Το βλμμα του στρφεται προς το πτωμα. Αποφεγω να του διακψω τον στοχασμ. Καλτερα τσι. Γιατ μπορε ο στοχασμς αυτς να μην εναι μοιρος συγκινησιακς φρτισης.
Τον αφνω και ανεβανω ακροποδητ στον πρτο ροφο. Το αναγνωστριο. να μεγλο τραπζι, φορτωμνο με περιοδικ και με βιβλα και με εφημερδες. Τα καθσματα γρω του επσης. Για να αφοσιωθε κποιος στο κεμενο που τον ενδιαφρει, σκφτομαι, πρπει να διαθτει ανεπτυγμνη αφαιρετικ ικαντητα.


Σε αντθεση, μως, απ την ακαταστασα των εππλων (που, πντως, δεν συνιστ στοιχεο απωθητικ για τον επισκπτη), τις βιβλιοθκες να γρω τις διακρνει απλυτη τξη.  Εκδσεις για τις Κυκλδες, λογοτεχνικ ργα, ιστορικ, ργα Ελλνων πολιτικν. Σταχυολογ.
Π. Κανελλπουλου, Ιστορα του Ευρωπακο Πνεματος.
Μ. Δρεττκη, κπτωση Αξιν και Απαξωση Θεσμν.
Γ.Α. Μαγκκη, χνη του Χθες με το Βλμμα στο Αριο.
Γ. Καψ, Γεννηθτω Δημοκρατα.
Α. Ανδριανπουλου, Λουτρ Αματος στο Ντο.
Β. Πολδωρα, Η Μεζων Αθνα.
Παραδπλα, τμοι πολλο σχετικο με την ελληνικ ιστορα: Βυζντιο, Επανσταση του '21, Βαλκανικο Πλεμοι, πος του '40, Εθνικ Αντσταση, Μακρνησος, Κπρος.
Πιο πρα, πλειδα ργων που καλπτουν ποικλους τομες της επιστμης, απ τις μστιγες των ναρκωτικν και του AIDS μχρι τις ευεργετικς συνπειες της σωστς καλλιργειας της γης.
Βιβλα απ τους εκδοτικος οκους "Ζω", "Σωτρ", "Φως", "Αποστολικ Διακονα", σε ειρηνικ συνπαρξη με τα παντα των Λνιν και Στλιν.
"Μπως μπορ να σας βοηθσω σε κτι;" ακογεται πσω μου η φων του Στθη Σταθπουλου.
"χι, ευχαριστ. , μλλον ναι, δστε μου να φλλο χαρτ να κρατσω μερικς σημεισεις. Μου εναι τελεως αδνατον να συγκρατσω σα βλπω στο κατστημ σας."
"Εστε πολ ευγενικς, μα υπερβλλετε. Απλς, θλω να επιτελ σωστ το ργο που χω αναλβει. Και ξρετε; Εδ πσω, χω στοιβαγμνες κι λλες καρκλες, πολλς, καμι ογδονταρι, για να χω τη δυναττητα να οργαννω βιβλιοπαρουσισεις. τσι, αποκλεεται να ισχυριστε κανες τι η Σρος εναι επαρχα. Τποτα δεν χει να ζηλψει απ την πρωτεουσα. δικο χω;"
Συγκατανεω. Πς θα μποροσα, λλωστε, να διαφωνσω;