ρθρα\Βιβλιοθκες και βιβλιοπωλεα αν τον κσμο
 
Δο ανμοιες βιβλιοθκες (Βρυξλλες)
 

Το Βλγιο χει σημεα συγκρσιμα με την Ελλδα. Για παρδειγμα, χει αντστοιχο πληθυσμ. Απκτησε την επσημη εθνικ του ονττητα την δια χρονι που δημιουργθηκε το νεοελληνικ κρτος, το 1830. Γεωγραφικ, βρσκεται «περικυκλωμνο» απ κρτη που το επιβουλετηκαν και του επιτθηκαν, πως συνβη και με τη χρα μας.
Υφστανται, ωστσο, και διαφορς οι οποες θα μποροσαν σως και να αποδοθον στην επιρρο που ασκε στην ανθρπινη ιδιοσυγκρασα το κλμα που, στην περπτωση του Βελγου, δεν χαρακτηρζεται μεν απ δριμ ψχος πως στις υπερβρειες περιοχς της Ευρπης, αλλ’ οτε διακρνεται απ τη θερμτητα της Μεσογεου. τσι οι αντιδρσεις των κατοκων, ετε ατομικς ετε κοινωνικς, εναι φυσικ να μη συμππτουν.


Τι ραγε γννησε τις παραπνω σκψεις, κατ’ ανγκη πρχειρες κι επιφανειακς; Μα, η εντοντατη διαφορ στα ζητματα κοινωνικς πειθαρχας σε συνδυασμ με τη διθεση προβολς της πολιτιστικς κληρονομις. μεσα απαρατητη εδ, μια διευκρνιση: το ρθρο δεν θγει οτε κατ’ ελχιστο την πτυχ της τρχουσας δεινς ελληνικς κρσης σε σγκριση, ανρμοστη και δικη, με τη συνχιση λειτουργας της βελγικς διοικητικς μηχανς χωρς εκλεγμνη κυβρνηση, ενμισι τος μετ τις εκλογς. Το μνο, στο οποο αναφρεται, εναι κτι που συνβη την παρελθοσα Κυριακ, την τρτη του Σεπτεμβρου.
Η μρα αυτ εχε οριστε ως «μρα χωρς αυτοκνητο». Παρλληλα, ταν η δετερη του σαββατοκριακου κατ το οποο νοιξαν τις πλες τους στο κοιν περ τα εκατ αξιοθατα της ευρτερης περιοχς των Βρυξελλν που συνθως δεν εναι προσβσιμα και, οπωσδποτε, χι δωρεν. Λοιπν, αφενς υπρξε απλυτη η συμμρφωση προς την απαγρευση κνησης των αυτοκιντων και των μοτοσικλετν κι αφετρου παρατηρθηκε κοσμοσυρρο στα αξιοθατα, αλλ και στις λλες οργανωμνες εκδηλσεις διασκδασης, με δωρεν χρση των Μσων Μαζικς Μεταφορς, με ποδλατα, skateboards και πεζ.

Ανμεσα στα σημεα γνωριμας του πολτη με τον πολιτισμ του, ταν η βιβλιοθκη της Εθνικς Τρπεζας του Βελγου, «θησαυρς τεκμηρωσης στο πλασιο ενς ιστορικο κτηρου», πως επισημανει το κατατοπιστικ φυλλδιο. Πρκειται, πργματι, για κτσμα του 1872 το οποο ακολοθησε αρχιτεκτονικ τους ττε ισχοντες καννες ανγερσης τραπεζικν ιδρυμτων, καταφεγοντας σε δεξιοτεχνικ χρση των σφυρλατων μεταλλικν δομν, του γυαλιο, του μαρμρου και του φωτς. Δεδομνου δε τι ο προορισμς του αρχικ ταν να παρχει στγη για τη διενργεια τραπεζικν συναλλαγν, η απσταση που το χριζε απ τον σφζοντα εμπορικ πυρνα της πλης ταν μηδαμιν. Η κομψ, διροφη πρσοψη σε ρυθμ νεοκλασικ οδηγοσε στην κεντρικ αθουσα με τα ταμεα και τους χρους αναμονς, που σμερα χει μετατραπε σε αναγνωστριο και σημεο πρσβασης στους υπολογιστς. Τα δεκαοκτ μτρα που χωρζουν το δαφος απ τον διφανο, στηριγμνο σε χαλβδινα τξα, φεγγτη και του προσδνουν τη μορφ ανστροφου λκνου, χαρζουν προοπτικ και λμψη στον τωριν επισκπτη-αναγνστη. Δεξι και αριστερ, εκε που κποτε σκυβαν οι υπλληλοι στα τετρδι τους, σμερα διαδχονται η μα την λλη οι προθκες με τα βιβλα.


Το μαρμρινο κλιμακοστσιο κατευθνει τα βματα στον επνω ροφο που περιλαμβνει περαιτρω προθκες βιβλων, αλλ και χρους μελτης, οι οποοι χουν λοι νοιγμα προς τον κεντρικ εξστη που προσφρει θα χι μνο στο κτω αναγνωστριο, μα και στο υπερνω του κτηρου βελγικ ουρνιο στερωμα, νεφελδες συχν και σπανως διαυγς εναι αλθεια!
σο για το περιεχμεν της, η βιβλιοθκη εξυπηρετε προφανς τις ανγκες του εξειδικευμνου τραπεζικο κοινο, καλπτοντας τομες πως ο οικονομικς, ο δημοσιονομικς, ο χρηματοπιστωτικς. Περιχει περισστερο απ εκατ χιλιδες τμους, περπου εφτακσιες περιοδικς εκδσεις, πολυριθμες εκθσεις βελγικν και αλλοδαπν φορων, καθς και λες τις δημοσιεσεις της Εθνικς Τρπεζας. Η συλλογ της εναι δυνατν να μελετηθε επιτοπως και με δανεισμ, με φυσικ χρση του σματος των βιβλων με ηλεκτρονικ ανγνωση, στους εκε υπολογιστς μσω εγγραφς στο σστημα και εξ αποστσεως.


Το ενδιαφρον της επικεντρνεται κατεξοχν στις τρχουσες εκδσεις, παρ το αιωνβιο παρελθν της, αφο ο κσμος της οικονομας ζει στο ζον παρν μλλον και λιγτερο στις ιστορικς αναδρομς. μως, η βιβλιοθκη δεν στερεται παλαιν δημοσιεσεων, ιδιατερα ενδιαφερουσν στη μοναδικτητ τους. Σε ειδικς προθκες, λγου χριν, εκτθενται:
Πρακτικ της Γενικς Συνλευσης των Μετχων της Τρπεζας της Γαλλας, κδοση Banque de France, 1836.
Investor’s Monthly Manual, περιοδικ Economist, 1874.
Federal Reserve Bulletin, Washington, 1918.
(Για τυχν λεπτομερστερη αναζτηση, βλ. τον δικτυακ τπο www.nbb.be).

Ο ττλος του παρντος ρθρου δημιουργε τρα το ελογο ερτημα ως προς τη δετερη βιβλιοθκη και τον «ανμοιο», σε σχση με την πρτη, χαρακτρα της. Πρκειται για την “Bibliothèque Solvay”, επσης επισκψιμη κατ το προαναφερθν διμερο. Κατασκευστηκε με πρωτοβουλα του Μαικνα βιομχανου Ernest Solvay το 1902. Θεματικ της περιεχμενο, η κοινωνιολογα. Η εσοδς της, με συμπαθητικ μωσακ, οδηγοσε στο κεντρικ αναγνωστριο, κυριολεκτικ κσμημα σε στυλ Art Nouveau, επσης πλετα φωτιζμενο. Κινητρια σκψη, η ιδα τι το περιεχμενο (βιβλα) χρειζεται και κατλληλο περιτλιγμα για να αναδειχθε.
Αυτ στο παρελθν. Σμερα το κτριο, εξωτερικ και εσωτερικ απαρλλαχτο, χει απομακρυνθε απ τον αρχικ του στχο και χει παραδοθε αποκλειστικ στην προσοδοφρα διοργνωση δεξισεων, δεπνων και συναφν κοινωνικν συναναστροφν! Μεταστροφ, η οποα οπωσδποτε δεν προσθτει στοιχεο ομοιτητας μεταξ των δο χωρν. Και να που η Ελλδα δεν υστερε παντο…

 

ΧΧΧΧΧ