ρθρα\Βιβλιοθκες και βιβλιοπωλεα αν τον κσμο
 

να χωρι του βιβλου  στις βελγικς Αρδνες

 

Πριν απ καμι εικοσιπενταρι χρνια, νας μπορος πετρελαου απ το Βλγιο, παντρεμνος με Αγγλδα, βρθηκε στην Ουαλα και, ειδικτερα, στο Hay-on-Wye, να χωριουδκι, το οποο ως μοναδικ τουριστικ λξη χει τα βιβλιοπωλεα, που απλνονται στην επιφνει του.
-Γιατ να μην χει κι η χρα μου κτι αντστοιχο; αναρωτθηκε.
-λα ντε, τον σιγοντρισε η γυνακα του. Αλλ πο και πς;
-Ως προς το πο, θα πρτεινα να χωρι στις Αρδνες. Να χει ο κσμος να τις μνημονεει χι μνο για τις πολνεκρες μχες του Β Παγκσμιου Πολμου, αλλ και για κτι ειρηνικτερο. Και να τις επισκπτεται χι μνο για το σκι και τις φυσικς καλλονς τους, αλλ και για πνευματικ νματα. Κι σο για το πς, νομζω τι μπορ να αναλβω τα ξοδα. Αρκε να βρεθε οργανωτς και να το προυν ζεστ οι επαγγελματες του χρου.


Κπως τσι πραγματοποιθηκε η σλληψη της δημιουργας του ‘χωριο του βιβλου’ στο Βλγιο. Παραλεποντας, τρα, τις ποιες οργανωτικς λεπτομρειες που θα κοραζαν φτνουμε στο Πσχα του 1984. Εκενο το Πσχα, λοιπν, μια βιβλιοπλημμρα "πληξε" το Redu. Οι τετρακσιοι περπου κτοικο του ξπνησαν κι αντκρισαν τους δρμους τους να χουν κατακλυστε απ βιβλα: πεζοδρμια, σιταποθκες, παλι υποστατικ για ζα, σκηνς που εχαν στηθε ειδικ για την περσταση, τα πντα μριζαν τυπωμνο χαρτ. Bιβλα παλι και σπνια, βιβλα μεταχειρισμνα, βιβλα κθε εδους περμεναν τους εραστς-αγοραστς τους.
Κι αυτο δεν ργησαν στο ραντεβο. Δεκαπντε χιλιδες επισκπτες μετακινθηκαν, πως λγεται, τις τρεις μρες του μεγλου πανηγυριο, περιδιβηκαν τα στκια, φυλλομτρησαν και περιεργστηκαν, διλεξαν κι αγρασαν. Η επιτυχα ταν μεγλη και η ληξιαρχικ πρξη γννησης του βελγικο χωριο του βιβλου συνετγη και υπεγρφη δεντως.


Το 2004, τη δικ μας χρονι του euro και των Ολυμπιακν Αγνων, το Redu γιρτασε τα εικοστ του γενθλια. Τα γιορτζει δε ανελλιπς, κθε Πσχα, οπτε διοργαννεται εκε η ετσια αγορ βιβλου, αναζωπυρνεται το ενδιαφρον και ανανενεται το ραντεβο. Κι οι σχετικς εκδηλσεις αρκετς.
Το δετερο Σαββατοκριακο του Μαου χουμε τη συνντηση των επαγγελματιν, κατασκευαστς χαρτιο, εκδτες, διορθωτς, βιβλιοδτες, επιχρυσωτς, συγκεντρνονται στο χωρι, συζητον με το αναγνωστικ κοιν κι επιδεικνουν την τχνη τους. πειτα, κατ την πρτη Σαββατονχτα του Αυγοστου, μαζεονται εκε μουσικο και παζουν για να διασκεδσει και να χορψει ο κσμος μχρι την αυγ· πως επσης μχρι την αυγ παραμνουν ανοιχτ τα βιβλιοπωλεα, με μοναδικ κνδυνο να... στραβσει κποιο απ τα πυροτεχνματα του μεσονυκτου που καταυγζουν τον ουραν των Αρδενν. Τλος, το τρτο Σαββατοκριακο κθε Οκτβριο εναι αφιερωμνο στους συγγραφες της περιοχς: με εκθσεις και παρουσισεις, με δημσιες συζητσεις και με ενς εδους ανταλλακτριο εκδσεων της ευρτερης περιοχς, δνεται η ευκαιρα προβολς της, ας πομε, εντπιας παραγωγς.


Και δεν υπρχει τλος στην βιβλιοπωλικ δραστηριτητα του Redu. Εξαιρντας μια-δυο μρες την εβδομδα (στις εν λγω μρες δεν συγκαταλγονται ποτ τα Σββατα κι οι Κυριακς), οι πλες περισστερων απ εκοσι βιβλιοπωλεων εναι ανοικτς λο το χρνο και υποδχονται κατ μσο ρο διακσιες χιλιδες επισκπτες. χει υπολογιστε τι οι διδρομοι που μπορε κανες να περπατσει μσα στα καταστματα, χαζεοντας στα ρφια, χουν μκος περπου δο χιλιμετρα!
λλωστε, δεν φανεται να απουσιζει καννας τομας της ανθρπινης γνσης. Αρκε να σημειωθε τι, δπλα στα βιβλα της λογοτεχνας, της ιστορας, πολιτικς και θρησκειν, ψυχολογας και φιλοσοφας, προσφρονται κεμενα αστρολογας, ιατρικς και νομικς, δημοσιογραφας, ταξιδιωτικ, αθλητισμο και μαγειρικς. Μχρι και το προσκοπικ κνημα εκπροσωπεται στο Redu.
Απ πλευρς μορφς και εμφνισης, επσης, δεν λεπει τποτε: βιβλα με σκληρ εξφυλλο, πανδετα κι λλα δερματδετα, βιβλα τσπης λων των εκδοτικν οκων, πλρεις σειρς πολχρωμων κμικς.
-Εκπληκτικ δουλει και μσα σε λγα χρνια, τσι;
-Σγουρα. Και με ευρηματικτητα στις ονομασες μερικν μαγαζιν. Κρμα που δεν αποδδονται τα γαλλικ λογοπαγνια στη γλσσα μας.
-Θα ξιζε, πντως, να αναφερθον κποια απ' αυτ, 'Le temps livre', 'Librairie Bibliofolie', 'Libre & Rie'."
-Πμε σ’ αυτ τα δυο βιβλιοπωλεα, που μλλον χουν βιβλα ειδικο ενδιαφροντος; 'Librairie Marine' και 'La Bohème'.


Στο πρτο μαγαζ πωλονται, κατ' αποκλειστικτητα, βιβλα που σχετζονται με την θλασσα. Γεωγραφικο τλαντες, μελτες για την υποθαλσσια ζω, την υδτινη πανδα και χλωρδα, αστρονομικο οδηγο, ναυτικο χρτες, ναυτικο κμποι! "Εκοσι πντε χιλιδες κομμτια, μερικ ββαια διπλ και τριπλ, αλλ περισστεροι απ δκα χιλιδες διαφορετικο ττλοι βρσκονται στο κατστημ μας!" λει η ιδιοκττρια, δικαιολογημνα περφανη.
σον αφορ τρα το μουσικ κατστημα, που πρε το νομ του απ την δημοφιλ περα του Πουτσνι, αυτ εναι γεμτο βιβλα και δσκους, λα μεταχειρισμνα και σε καλ κατσταση. Εκπροσωπονται τσο η κλασικ σο και η μοντρνα μουσικογραφα: συμφωνικ μουσικ, περες, θνικ, ροκ, τα πντα. Ετε σε  βιβλο ετε σε μορφ παρτιτορας ετε σε δσκους βινιλου CD. Παρατηρεται, εναι αλθεια, μια κποια προτμηση στην πρσφατη γαλλοφωνα (με προεξρχουσες τις φυσιογνωμες της Πιαφ, του Μπρελ, του Μουστακ, του Μπρασνς), αλλ δεν υστερον οι Μπιτλς, ο Πρσλε, η Μαντνα. Βιβλα, ντες και δσκοι για λα τα γοστα.
-Ποιο να εναι ραγε το μεγαλτερο;
-Απ' ,τι φανεται, ετοτο εδ στη γωνα. Περιχει και να μικρ μουσεο τυπογραφας.
Εναι ντως το μεγαλτερο. Κατ πως ισχυρζεται ο Πολ Μπραντελερ, ο ιδιοκττης του, διαθτει τριντα χιλιδες βιβλα, κθε κατηγορας και εποχς. Με ιδιατερη προθυμα συνοδεει τον ενδιαφερμενο στην απαρατητη περιγηση και με παιδιστικη χαρ του δεχνει πς λειτουργον ακμη οι μηχανς του τυπογραφικο μουσεου.
Εκε, ωστσο, που τα μτια του κυριολεκτικ λμπουν εναι στις γυλινες προθκες οι οποες προφυλσσουν τα σπνι του.
-Αυτ εδ εκδθηκε το 1662. Επτομη διδασκαλα για τα Μαθηματικ: διακσιες σαρντα σελδες χειργραφες, μαζ με σχδια και σχεδιαγρμματα τυπωμνα σε χαρτ απ επεξεργασμνο δρμα προβτου. Μοναδικ απκτημα.
-Και η τιμ του;
-1500 ευρ. Αλλ, πολ ακριβτερο αν και πολ μικρτερο, εναι ετοτο το χαρτ. Βρθηκε στην ρχη του βιβλου, ταν κναμε τη συντρησ του. Το διαβσα, φυσικ, με τη βοθεια ειδικο. Πρκειται για απδειξη που συνταξε και υπγραψε ο βασιλικς φορος του Λουδοβκου του 11ου, η οποα πιστοποιε την εσπραξη ειδικο φρου απ τρεις παρισινος εμπρους, το 1470! Ο φρος εκενος, ωστσο, εχε πολ ιδιατερο χαρακτρα. Αποσκοποσε στην συγκντρωση σημαντικο ποσο, που θα καταβαλλταν ως λτρα διαγρφονται τρεις λξεις για να απελευθερωθε ο αιχμλωτος βασιλις της δυναστεας των Καπτων! Η απδειξη, γραμμνη σε περγαμην, χρησμευσε δυο αινες αργτερα για να μπορσει να σταθεροποιηθε το δσιμο του παραπνω βιβλου! Σμερα, την αποτιμ σε 1200 ευρ.


-Μλιστα. Κι αυτ το γγραφο στον τοχο, μσα στην κορνζα του, που κοστζει 3000 ευρ;
-Αυτ αναφρεται στην σναψη μσθωσης στην γαλλικ πλη Τουρ, το τος 1331. Περιλαμβνει λες τις σχετικς ρτρες, καθς και την περιγραφ του μισθου, με την υπογραφ του αρμδιου συμβολαιογρφου να βεβαινει την εγκυρτητα της δικαιοπραξας. μως, αφο απευθνομαι σε λληνες, θα θελα να επισημνω την παρξη της εξτομηςιστορας του Πολβιου, μεταφρασμνης στα γαλλικ και εκδεδομνης στο Παρσι το 1727. Δερματδετη, με ενισχυμνες τις γωνις, περιχει 48 ολοσλιδες και 71 δισλιδες γκραβορες. Σας ενδιαφρει για 2000 ευρ; Αγορστε το και δωρστε το. Θα περιληφθετε τσι στον κατλογο των ευεργετν του μουσεου. Εντξει, αστειεομαι.
-Για να μην τερματιστε, πντως, καρπη η επσκεψ στο... θησαυροφυλκι σας, θα αγορσω αυτ εδ. Στοιχζει, ββαια, μνο 15 ευρ, αλλ εντσσεται στον κκλο των θεμτων που με ενδιαφρουν.
Βρθηκε, λοιπν, στην κατοχ μου μια χαριτωμνη κδοση του 1971 με ττλο "Les Grecs". να βιβλο που καλπτει, σε λιγτερες απ εκατ σελδες, την ιστορα της αρχαας Ελλδας απ την εποχ των μηδικν πολμων μχρι την εκστρατεα του Μεγλου Αλεξνδρου. Επιπλον, το κεμενο διακπτεται απ σειρ γχρωμων παραστσεων που το περιορζουν ακμα πιο πολ!
Η τελευταα φρση υπενθυμζει και μια λλη δραστηριτητα  στην περιοχ του Redu: το ργο που πραγματοποιε η "Ευρωπακ Διαστημικ Υπηρεσα", παρακολουθντας την τροχι των ευρωπακν δορυφρων. Και, σο και αν δικαιολογεται η τυχν μεμψιμοιρα για τα -μη ανλογα προς αυτ των προγνων μας- σημεριν επιτεγματα των Ελλνων, δεν εναι δυνατν να μην αισθανθε κποιος περηφνια για διαπιστσεις πως αυτς του Βλγου ιστορικο.