ρθρα\Βιβλιοθκες και βιβλιοπωλεα αν τον κσμο
 
Βιβλιοπωλεο εκ του μηδενς (Μπραζλια)
 

Η Μπραζλια εναι πλη καινορια. Τεχνητ, θα την λεγε κποιος, γιατ δημιουργθηκε στο μσο της αχανος Βραζιλας, στα 1960, προκειμνου να καταστε πρωτεουσα της χρας αντικαθιστντας το κοσμοπολτικο Ρο ντε Τζανιρο, πανμορφο και βολικ, μως απκεντρο. Οι δημσιοι υπλληλοι διαμαρτυρθηκαν, ξεσπιτθηκαν, αλλ τελικ μετακμισαν. Οι πρεσβεες αντιστθηκαν περισστερο, αλλ μεταφρθηκαν κι αυτς. τσι, μαζετηκαν εκε αρχικ περ το μισ εκατομμριο νοματαοι. Σμερα ο πληθυσμς χει πενταπλασιαστε και χουμε μπροστ μας μια μεγαλοπολη, σχεδιασμνη αρχιτεκτονικ σε σχμα αεροπλνου, γρω απ μια λμνη τεχνητ (εδ ο ρος κυριολεκτε), για να υπρχει νερ, δροσι, πρσινο και αναψυχ.
Μια πλη, ββαια, εκτς απ τις απαρατητες υποδομς χρειζεται και τροφοδοσα, σωματικ, μα και πνευματικ. Ιδρθηκαν σχολεα, πανεπιστμιο, πολιτιστικ κντρα. λα αυτ, σε συνδυασμ με τη γενικτερη διθεση ενημρωσης και ανγνωσης, οδγησαν νομοτελειακ στην ανγκη παρξης βιβλιοπωλεων. Κι εδ εμφανστηκε το επιτυχημνο στις λλες βραζιλινικες πλεις κατστημα, με το νομα Livraria Cultura.

Το εν λγω βιβλιοπωλεο δεν χει καμι ιδιορρυθμα. Δεν περιχει ργα σπνια, δεν διαθτει βιβλα μεταχειρισμνα παλι, δεν βρσκεται προφανς σε κποιο αναπαλαιωμνο κτσμα, ξιο αρχιτεκτονικς αναφορς. Οπτε, θα αναρωτηθε ο αναγνστης, ποιος ο λγος να μνημονευθε στη στλη αυτ του περιοδικο;
Πρκειται για ερτημα που με απασχλησε απ την πρτη στιγμ που το επισκφθηκα και προσπθησα να καταλβω τι ταν εκενο που με κανε να το παρατηρ με περιργεια. ργησα λγο, αλλ το αισθνθηκα. Δεν ταν το μυαλ που με βοθησε. ταν η καρδι. ταν η περιρρουσα ατμσφαιρα. Το λο κλμα που επικρατοσε εκε. Και εξηγομαι.
βλεπες δεκδες υποψφιους αγοραστς να στκουν εμπρς στα ρφια, να περιεργζονται τα βιβλα και να τα φυλλομετρον με να ενδιαφρον που γγιζε τα ρια του ενθουσιασμο. Ετε επρκειτο για κεμενα στην πορτογαλικ γλσσα ετε για (λγα) ξενγλωσσα πρωττυπα, χριζαν, δη πριν απ την ανγνωσ τους, περιργεια αναμεμειγμνη με χαρ. Και, τις περισστερες φορς, οδηγοσαν τα βματα των επδοξων αναγνωστν στο ταμεο.


βλεπες νεαρ παιδι, καθισμνα ανακορκουδα στον ειδικ γι’ αυτ διαμορφωμνο χρο, να εναι βυθισμνα στη μελτη εικονογραφημνων περιοδικν και χι μνο: λλα κρατοσαν στα χρια τους μικρ ηλεκτρονικ παιχνδια κι λλα χζευαν στις σελδες παραμυθιν και παιδικν ιστοριν. Κοιν χαρακτηριστικ λων, η αφοσωση στο ργο και η παντελς λλειψη αδημονας σχετικ με τον χρνο τερματισμο των αγορν των γονιν τους.
βλεπες τους υπαλλλους του βιβλιοπωλεου να περιρχονται στους διαδρμους και να προστρχουν εν ριπ οφθαλμο σε βοθεια οποιουδποτε δειχνε με τη στση του να βρσκεται σε αμηχανα. Εννοεται, κατπιν αυτο, τι κατ την ρα της παραμονς μου εκε δχτηκα απανωτς «επιθσεις» εκ μρους του προσωπικο, καθς διαπστωνε πως δεν δειχνα πρθεση να αγορσω τποτα.


Η αλθεια εναι τι θα εχα επανειλημμνως ζητσει πληροφορες, ιδως ως προς τις τιμς των βιβλων, δεδομνης της πλρους λλειψης αναγραφς τους. Στο σημεο αυτ, μως, βρκα πιστ σμμαχο ορισμνα μηχανματα! Δισπαρτα στο βιβλιοπωλεο, λυναν την απορα με απλ προσγγιση του αντιτπου (απ την πλευρ του IBAN) στην κυψλη αναγνρισης. Η μθοδος μπορε να μη διεκδικε παθλο πρωτοτυπας, αλλ προσωπικ δεν την χω συναντσει σε αντστοιχο κατστημα, το ομολογ. Και διευκολνει ιδιατερα τον κθε ενδιαφερμενο.

Ωραα λα τα παραπνω, ευχριστο περιβλλον, πρθυμοι πωλητς, αλλ τι γνεται ως προς το περιεχμενο; «Διαθτουμε περισστερους απ τριμισι εκατομμρια ττλους περιμνοντς σε,» διατενεται η ιστοσελδα της Livraria Cultura, αναφερμενη ββαια στο απθεμα ολκληρης της σειρς των βιβλιοπωλεων της στη Βραζιλα. Πρωτοεμφανστηκε στο Σο Πολο το 1948 και απ ττε νοιξε καμι δεκαρι θυγατρικ υποκαταστματα σε λλες πλεις, με την καινορια πρωτεουσα του κρτους να παρνει το μερδιο που της αναλογε.
Αναζητντας, μσα στο πλθος των προτεινομνων εκδσεων, κτι ελληνικ , τουλχιστον, σχετικ με την Ελλδα, βρσκεις:
-Ιστορες και Θρλοι των Ελλνων Θεν,
-Οι λληνες Φιλσοφοι,
-Ελληνικ Ιστορα,
-Ο Κσμος των Αρχαων Ελλνων,
-Τα θη των Αρχαων Ελλνων,
-Ελληνικ Μυθολογα,
-Ελληνικ Μαντεα.
Βρσκεις, επσης, μερικος αξιοπερεργους ττλους, πως:
-Οι λληνες στην Ιβηρικ Χερσνησο,
-Οι λληνες σε Υπερπντια Εδφη,
-Ελληνικ Ερωτικ Επιγρμματα, αλλ και
-Ελληνικ Επιτμβια Επιγρμματα,
-Ελληνικς παροιμες. Ακμα και
-Ελληνικ Κεμενα για την Απκτηση Απολυτηρου.
Το παρδοξο εδ δεν γκειται μνο στους ττλους, αλλ και στη γλσσα των βιβλων: εναι λα γραμμνα στα ισπανικ. χοντας δε προσξει πως η πλειοντητα των Βραζιλινων δεν διακρνεται για τη γλωσσομθει της, γεννται η συναφς απορα: σε ποιους απευθνονται αυτς οι εκδσεις; Εναι τσο πολλο οι ισπανφωνοι στη Βραζιλα; η γλωσσικ συγγνεια εναι εκενη που υπερισχει; Δεν τη βρκα την απντηση. Αρκστηκα, κατπιν τοτου, στη διαπστωση τι οι λξεις μεταφρονται κποτε κατ αλλκοτο τρπο απ τη μια γλσσα στην λλη. Διαπστωση, η οποα βασστηκε στη διαφμιση της Livraria Cultura τι, εκτς απ βιβλα, CD, DVD, eBooks κλπ, προσφρει και palestras! Παρ τη γλωσσικ συγγνεια που προαναφρθηκε, δεν πρκειται για ισπανικς αρνες , στω, για γυμναστρια, αλλ για… πορτογαλικς διαλξεις! Πργματι, το βιβλιοπωλεο διοργαννει διαλξεις, μουσικς εκδηλσεις, βιβλιοπαρουσισεις.


Ο χρος εναι επαρκστατος. Και παρχεται πντοτε η δυναττητα ικανοποησης της ανγκης και για σωματικ τροφ: σωστ και σγχρονο εναι το βιβλιοπωλεο που διαθτει και καφενεο.

 

ΧΧΧΧΧ