ρθρα\Βιβλιοθκες και βιβλιοπωλεα αν τον κσμο
 
Biblioteca España γι «πολτες με αξες»
 

Ο χρτης εναι σαφς: για να επισκεφτες τη νεδμητη (2007) Biblioteca España στην κολομβιαν μεγαλοπολη των δυμισι εκατομμυρων κατοκων, το Μεντεγν, πρπει να πρεις μετρ και να μετεπιβιβαστες σε τελεφερκ! τσι ακριβς! Σαν να ανβαινες σε χιονοδρομικ πστα, τα βαγοντα σε μεταφρουν σε σημεο ψηλτερο απ το κντρο της πλης, που δη βρσκεται σε 1.500 μτρα υψμετρο. Η πλαγι του βουνο εναι απτομη και η πρσβαση με αυτοκνητο στη συνοικα Santo Domingo και στη βιβλιοθκη εναι δυσχερς και χρονοβρα. Γι’ αυτ, τθηκε σε λειτουργα το τελεφερκ.
Καθς προχωρε, διαπιστνεις τι «υπερπταται» ιδιατερα φτωχν κτισμτων. Στα περισστερα η πρσβαση εναι δυνατ μνο πεζ λγω της ανωφρειας. Οι σκεπς πολλν εναι τσγκινες, με τοβλα που τις συγκρατον απ τις πνος του ανμου. Αλλο υπρχουν εππεδες ταρτσες να χρησιμεουν για το στγνωμα των ροχων. Στις αυλς, οι γυνακες καταγνονται με τις δουλεις του σπιτιο και τα παιδι παζουν με ,τι βρουν. Παιδι προσχολικς ηλικας, γιατ οι μαθητς ξεχωρζουν με τις ομοιμορφες στολς τους! Και κτι που δεν εναι δυνατν να διαφγει της προσοχς: τα πρσωπα -περιλαμβανομνων των συνεπιβατν στο βαγοντο- δνουν την εικνα μιας ανμελης ηρεμας. Χαμογελον αυθρμητα, χαιρετον ευγενικ και κοιτζουν να γπα που ισορροπε, αναζητντας απ ψηλ τροφ στα απορρμματα.

«Φανταζμουν πως θα κουγα περιγραφ βιβλιοθκης.»
«Ακολουθε. Αλλ’ οφελω να την εντξω στο μοναδικ περιβλλον της. Δεν χω συναντσει ττοιο οικοδμημα (ενδιαφρον απ πλευρς τσο αρχιτεκτονικς, σο και περιεχομνου) στο μσο τραγικ φτωχν, μα συνμα αισιδοξα χαρομενων συνοικιν.»
«Τι το ιδιατερο παρουσιζει αρχιτεκτονικ;»
«Απαρτζεται απ τρα ογκδη κτσματα, σε σχματα ακαννιστα, που θυμζουν βρχους. Ογκλιθους, οι οποοι χουν πσει μετ απ σεισμ κρηξη ηφαιστεου. Οι κτοικοι τους ονμασαν “βρχους της γνσης” και δκαια περηφανεονται, καθς τους αγναντεουν απ κθε σχεδν γωνι της πλης: σκοτεινος, λγω χρματος, τη μρα και λουσμνους στο φως των προβολων τη νχτα. Συνδονται εσωτερικ μεταξ τους και εκμεταλλεονται στο πακρο τα στοιχεα της φσης: φωτζονται ετε απ πλαν παρθυρα ετε, κυρως, απ την οροφ, προσφεγοντας ελχιστα στην ηλεκτρικ ενργεια, και αερζονται με να σστημα ανοικτν διαδρμων κτω απ το δπεδο, αποφεγοντας τον δαπανηρ, ανθυγιειν κλιματισμ. Αυτ, ως προς την αρχιτεκτονικ ιδιορρυθμα.»
«Ανυπομον ν’ ακοσω την ιδιορρυθμα σχετικ με το περιεχμενο.»
«Στχος της βιβλιοθκης δεν εναι απλς να προσφρει στο κοιν τη δυναττητα ρευνας και μελτης, αλλ ν’ αποτελσει μοχλ κοινωνικς και πολιτιστικς αναβθμισης του πληθυσμο. Μαζ με λλες πντε βιβλιοθκες, που βρσκονται δισπαρτες σε διαφορετικ σημεα της πλης, κατατενει στη συγκντρωση σε να και μνο χρο των κντρων εκπαδευσης, μθησης και ψυχαγωγας. Συγκεκριμνα, περιλαμβνει συλλογ χιλιδων τμων για ενλικες, με εκπαιδευτικ βιβλα απευθυνμενα σε κθε μορφωτικ εππεδο και μφαση στην επαγγελματικ ενημρωση για επδοξους επιχειρηματες. Λειτουργε αθουσα διαδικτυακς επιμρφωσης για νους ηλικας ντεκα ως δεκαεπτ ετν. Για το διο ηλικιακ φσμα, υπρχει ολκληρη συλλογ ττλων της παγκσμιας λογοτεχνας, των ανθρωπιστικν επιστημν, της μουσικς, του αθλητισμο και των τεχνν. Παρλληλα, χει καταβληθε μριμνα για τομα με δυσχρεια ρασης, καθς η βιβλιοθκη εναι εμπλουτισμνη με συλλογ σε σστημα Braille.»


«Ενδιαφρουσα η κατανομ ανμεσα σε ενλικες και σε εφβους.»
«Δεν τελεισαμε. Τα παιδι ηλικας τεσσρων ως δκα ετν χουν στη διθεσ τους μια αθουσα με μικρος, εχρηστους υπολογιστς, στε να μην αισθνονται μειωμνα απναντι στους μεγαλτερους οτε πλι να τους ενοχλον. Ας σημειωθε, τι το λογισμικ αυτν των υπολογιστν αποκλεει την πρσβαση σε βαια ηλεκτρονικ παιχνδια και σε λλα ακατλληλα πεδα. Αλλ’ υπρχει και παραδοσιακ αναγνωστικ υλικ για τις εν λγω ηλικες, με σκοπ να συντελσει περαιτρω στη μθηση και στην αγπη για τον ντυπο λγο. Προκειμνου, μλιστα, να βοηθηθον οι μικρο ερευνητς, τους παρχεται η δυναττητα να συνοδεονται απ συγγενικ φιλικ τους πρσωπο. Οργαννονται “ρες παραμυθιο” και “ρες δημιουργικς δραστηριτητας”, με χρματα με πλαστελνη. Το χαρτ εναι, προφανς, ανακυκλσιμο. Κατ’ αυτν τον τρπο, μαθανουν τα παιδι να συνεργζονται και κοινωνικοποιονται, συνηθζοντας στη συνπαρξη και στον σεβασμ των λλων. Διδσκονται την ομιλα αλλ και τη σιωπ, την προστασα του περιβλλοντος και την αγπη στα κοιν αντικεμενα, εμπεδνουν καννες καλς συμπεριφορς.»
«Οι ενλικες; Αυτο θεωρεται πως δεν χρειζονται εκπαδευση; Με την κυριολεκτικ ννοια του ρου;»
«Και γι’ αυτος υπρχει πρβλεψη. Πραγματοποιονται σεμινρια αστικς επιμρφωσης, μνημοτεχνικς, ανπτυξης της πρωτοβουλας και της οργανωτικς ικαντητας, δημιουργονται ομδες εργασας. Και λα τα παραπνω, χωρς καμα οικονομικ συμμετοχ. Δωρεν!»
«Εκδηλνεται, ραγε, ενδιαφρον σε μια φτωχικ και καθυστερημνη συνοικα;»


«Φτωχικ ναι, καθυστερημνη χι. Μπορε παλιτερα ο Pablo Escobar να στρατολογοσε εδ τα μλη της συμμορας του, αλλ τρα καταγρφονται περ τις τρεις χιλιδες επισκψεις στη βιβλιοθκη κθε μρα, ο δανειστικς τομας κινεται περφημα, οι αθουσες εναι καθημεριν γεμτες. Σημαντικ επτευγμα, αν σκεφθε κανες τι στην πλη λειτουργον συνολικ τριντα ξι βιβλιοθκες! Πρκειται για να ζωνταν οργανισμ που πλλεται μαζ με την καρδι των επισκεπτν και τους συνεπαρνει με τις προτσεις του: “εβδομδα ενντια στη βα κατ των γυναικν”, “εβδομδα φιλας και αγκαλις”, ττοια.»
«Οπτε, λογικ εναι να υποθσουμε τι στη μακριν Κολομβα δεν χει εκλεψει η ελπδα.»
«Λογικτατο. Το αποδεικνει το χαμγελο των ανθρπων, που θλουν να εναι “πολτες με αξες”, πως υπογραμμζει το σνθημα της Biblioteca España.»

 

ΧΧΧΧΧ