ρθρα\Βιβλιοθκες και βιβλιοπωλεα αν τον κσμο
 
Επαρχιακ, αλλ πλοσια! (Κρδοβα)
 

Η Κρδοβα της Ανδαλουσας κατατσσεται ανμεσα στις πλεις που χουν γνει τουριστικ γνωστς απ να και μνο μνημεο: το μουσουλμανικ τμενος, το τζαμ της. Μπορε, ββαια, η καθολικ εκκλησα να πασχζει να το οικειοποιηθε και, χοντας δη απ καιρ εγκαταστσει στο κντρο του ναν χριστιανικ να, μπορε να χει επιβλει στα κατατοπιστικ φυλλδια τον ρο “Catedral” δπλα στον αρχικ, αυθεντικ ρο “Mezquita”, μως ολκληρος ο πληθυσμς στο «τζαμ» αναφρεται ποτε μιλει για το εκπληκτικ αυτ αρχιτεκτνημα.
Προφανς, το κνητρο για την πασχαλιν επσκεψη στην Κρδοβα ταν ακριβς η θαση του αξιοθαμαστου αραβουργματος. Η βιβλιφιλη περιργεια, ωστσο, ωθοσε σε περαιτρω αναζτηση, κτι το οποο οδγησε στο… ξετρπωμα μιας βιβλιοθκης. “Biblioteca Provincial” εναι το νομ της, αλλ μνο επαρχιακ δεν εναι (οτε περιφερειακ, για να μη χρησιμοποιηθε η πολιτικ αδκιμη πλον λξη «επαρχιακ»).
Με διακσιες χιλιδες και πνω ττλους γενικ στο ενεργητικ της, μεταξ τους δε περισστερα απ εκατν πενντα χιλιδες βιβλα και περπου τρεις χιλιδες σπνιες εκδσεις, συναγωνζεται επξια τις ομλογς της των μεγλων αστικν κντρων. Ανοιχτ στο αναγνωστικ κοιν επ δωδεκωρο τις εργσιμες μρες, καθς και το πρωιν του Σαββτου, δανειστικ και με ικαν αριθμ ργων σε γλσσες λλες απ την ισπανικ (ελληνικ δεν βρκα μεν, αλλ διαβστε παρακτω) και με πλρως εκσυγχρονισμνο τεχνολογικ εξοπλισμ, καλοδχεται τον ενδιαφερμενο και του παρχει αγγγυστα την ενημρωση.


Αφο, λοιπν, τσι χουν τα πργματα, τι πιο λογικ απ το να ζητσω να δω τις σπνιες εκδσεις; Και, χωρς να χρειζεται κατδυση στα υπγεια που φυλσσονται, μου δωρζεται νας τμος με ττλο “Catálogo de Incunables e Impresos del Siglo XVI”, τυπωμνος στα 1986, που περιχει λα τα πρωττυπα κεμενα τα οποα διθετε μχρι ττε η βιβλιοθκη. Και να που με κατακυριεει το εθνικιστικ μου κι αρχζω το ψξιμο.

-Aristoteles, Ηθικ Νικομχεια, (ο ττλος στα ισπανικ αποτελε προδοσα του πρωτοτπου), Lugdunum (εδ ανατρχω στην εγκυκλοπαδεια, ομολογ, στε να αποκρυπτογραφσω τη σημεριν Λυν), 1535.
-του ιδου, Opera Generales, Λυν, 1549.
-Euclides, Elementa Geometrica, τμοι XV, Παρσι, 1566.
-Estrabon, (αχ, αυτ η ισπανικ αδυναμα προφορς δο συμφνων στην αρχ της λξης), Strabonis Grographicorum Commentaria, Βασιλεα, 1523.
-HippocratisCoi, (ενδιαφρουσα η μεταγλττιση του ιατρο απ την Κω), Opera, δτομο, ελληνιστ και λατινιστ, Βενετα, 1588.
-Platonis, Opera, Παρσι, 1518.

Αλλ’ ας μη λησμονομε την αναγεννησιακ δση και την επιστροφ στην αρχαα γραμματεα.
-Cesar, Caio Julio, Iulli Caesaris Commentaria, De Bello Gallico, τμοι VIII, Αμβρσα, 1538.
-Erasmus Desiderius, Opera Omnia,  Βασιλεα, 1541.
-Petrarca, Francisco, Los remedios contra prospera y adversa fortuna, Βαγιαδολδ, 1510.

 

Στα ανωτρω παλι και σπνια ργα πρπει να προστεθον περ τα εκοσι πντε κεμενα του Θωμ Ακιντη, λλα του Πλουτρχου μεταφρασμνα στα λατινικ στα ισπανικ, καθς και μερικ των τριν Ιεραρχν: Μεγλου Βασιλεου, Γρηγορου Ναζιανζηνο και Ιωννου Χρυσοστμου. Παρατρηση μικρ: κοινς παρονομαστς των προαναφερθντων ργων η αναγεννησιακς υφς, αλλ και εκκλησιαστικς γκρισης, αποδοχ του περιεχομνου τους. Εναι, ραγε, τυχαο τι απουσιζουν παντελς οι τραγωδες κι οι κωμωδες; Μλλον χι. Ιδως αν ληφθε υπψη η οικονομικ στριξη της βιβλιοθκης τσο απ την πολιτεα, σο και απ την εκκλησα.
«Η εκκλησιαστικ επιρρο εναι κατ πολ υποδεστερη σε σγκριση με την περοδο της δικτατορας του Φρνκο, αλλ αναμφισβτητα υπρχει,» παραδχεται με σεμντητα ο υπλληλος. «λλωστε, το κτριο στο οποο στεγαζμαστε ανκει στην επισκοπ της Κρδοβας.»
Η τελευταα υπογρμμιση, επιπλον, σχεδν εμπεριχει την απντηση στην απορα που γεννιται στον επισκπτη κατ την εσοδο στα γραφεα: εσοδος μεγαλοπρεπς, κλιμακοστσιο μαρμρινο, πλοσια διακσμηση και, ψηλ στο βθος, μια πλη δρινη ερμητικ κλειστ.
«Πρκειται για αλληγορα,» συνεχζει ο υπλληλος χαμηλφωνα, «μια κνηση ανηφορικ της γνσης του ανθρπου προς τον Θε δια μσου της εκκλησας, αφο η πλη οδηγε απευθεας στην δρα της επισκοπς, εκε που παλιτερα εχε την κατοικα του ο επσκοπς μας!»
«Να υποθσει κανες πως δεν υπρχει εκκλησιαστικ βιβλιοθκη στην Κρδοβα;»
«Μα τι λτε; Και ββαια υπρχει. χει, μλιστα, στη διθεσ της πολ περισστερα κεφλαια απ τη δικ μας.»


Παρ την περ του αντιθτου επιθυμα, δεν ακολουθε καννα σχλιο με τση αντικληρικ, γιατ ο υπλληλος προθυμοποιεται υπερφανα να δεξει τα υπγεια. Εκε παρακαλε τους δυο συναδλφους του, που γαντοφορεμνοι ασχολονται με τακτοποηση πολτιμων βιβλιακν κειμηλων, να κνουν να διλειμμα και παρνει στα χρια του τους κυκλικος μοχλος που κινον τα βαρι μεταλλικ ερμρια.
«Βλπετε, πς τα προσχουμε; Αφαιρομε αργ και δεξιοτεχνικ τις ετικτες καταλογογρφησης, στε να σταματσει η φθορ του δρματος στην ρχη των βιβλων και τοποθετομε λλες, σαν… κρεμαστρια. Δυστυχς, μως, η οικονομικ κρση που μαστζει τη χρα μας, πως και τη δικ σας, χει επιβλει δραστικς περικοπς στη χρηματοδτηση της βιβλιοθκης. Αν σκεφθετε τι χει προγραμματιστε και η μεταστγασ μας, αντιλαμβνεστε πσο δυσχερστερα εξελσσεται η προσπθεια που καταβλλουμε!»
Η ευγνει του δεν επιτρπει τη οποιαδποτε νσταση σχετικ με τις δυναττητες της επιχριας επισκοπς να συνδρμει το ργο της βιβλιοθκης και αφνει κατ μρος τις ββηλες σκψεις αναφορικ με τα χρματα που δαπαννται στο πλασιο της επιχερησης «τμενος»: τουριστικ αξιοποηση μεν, αλλ παρλληλα μετατροπ σε καθεδρικ να.

 

ΧΧΧΧΧ