ρθρα\Βιβλιοθκες και βιβλιοπωλεα αν τον κσμο
 
Τα εθνικ αρχεα της Ινδας
 

«Μετ την Αυστραλα και την Αγγλα, την εντυπωσιακ βιβλιοθκη του Σδνε δηλαδ και το γραφικ βιβλιοπωλεο το Καντρμπουρι, πιασες τρα την Ινδα;»
«Πειρζει; τσι κι αλλις, στο πλασιο της Κοινοπολιτεας παραμνει η περιγηση.»
«Ναι: απ τως αποικα στη μητρπολη και πσω σε τως αποικα.»
«Με τη διαφορ τι ετοτη η αποικα φρνει μαζ της πολιτισμικ και ιστορικ παρελθν μερικν χιλιδων ετν. Γι’ αυτ και η αρχειακ βιβλιοθκη της αποκτ μεγαλτερο ενδιαφρον. σε που και μνη της χει βαθις ρζες.»
«Καλς. Ακοω.»

Πρτα, μια διευκρινιστικ παρατρηση. Η εν λγω βιβλιοθκη, με τον ττλο «Εθνικ Αρχεα της Ινδας», χει την εξς ιδιοτυπα: περιλαμβνει το σνολο των κρατικν αρχεων της μεγλης αυτς ασιατικς δημοκρατας, αλλ και βιβλα και γγραφα τα οποα κανονικ δεν εντσσονται σε μια κατ κυριολεξα αρχειοθκη.
πειτα, η ιστορικ αναδρομ δεχνει τι η συλλογ και η αρχειοθτηση δεν αποτελον πρσφατο επτευγμα. Τα αρχεα ιδρθηκαν το 1891 στην ττε πρωτεουσα του κρτους, την Καλκοτα, και μεταφρθηκαν στο Δελχ το 1911. Το κτριο που στεγζονται σμερα (στο κντρο της νας πλης και με μεση γειτναση με το Προεδρικ Μγαρο και τη Βουλ) οικοδομθηκε το 1926 και η μεταφορ του υλικο ολοκληρθηκε το 1937. Η συγκυρα ταν ττοια, στε η τωριν εγκατσταση να συμβαδσει περπου με την ανεξρτητη πλον (απ το 1947) Ινδα.
Απ πλευρς πλοτου, η βιβλιοθκη υπερηφανεεται για την κατοχ μιας ιστορικς κληρονομις που καταλαμβνει προθκες… μκους σαρντα χιλιομτρων, αν ο υπολογισμς γνει σε ευθεα γραμμ! Κληρονομις, που καλπτει γεγοντα και εκδσεις δη απ το τος 1630!
πως χαρακτηριστικ επισημανει ο εξτομος «Οδηγς στις Πηγς της Ασιατικς Ιστορας» (μρος του «Οδηγο στις Πηγς της Ιστορας των Εθνν» τον οποο επιμελεται η UNESCO), το υλικ της βιβλιοθκης περιλαμβνει απ εμπορικ γγραφα της «Εταιρας των Ανατολικν Ινδιν» ως τα χρνια της ανεξρτητης Ινδας, αφο φυσικ περσει απ τις περιδους, αφενς της διοικητικς κυριαρχας της εταιρας αυτς στην ινδικ χερσνησο και αφετρου της μεσης βρετανικς εξουσας. Πρκειται για ιδιατερα επιμελημνο οδηγ, ο οποος παραθτει τα λμματα κατ χρονολογικ σειρ και αν υπουργεο. (Εναι σχεδν αδνατον να μην προσξει ο ερευνητς την παρξη Υπουργεου Σιδηροδρμων που, εδ και πνω απ εκατ χρνια, ρυθμζει τα θματα του εκτενστατου δικτου στην αχαν αυτ χρα.)
Ξεφυλλζοντας το ενημερωτικ αυτ βιβλιαρκι στο κεφλαιο του Υπουργεου Εξωτερικν και ειδικτερα στο τμμα των συλλογν μικροφλμ που προρχονται απ την αλλοδαπ, η ελληνικ περιργεια ανακλυψε την παρξη εκοσι ενς ρολν με «χειργραφα του Δημητρου Γαλανο, λληνος επιστμονος ο οποος ζησε στην Ινδα και εξελχθηκε σε Βραχμνο». Η πιο ενδιαφρουσα λεπτομρεια γκειται στη χρονολογα των χειρογρφων: 1836-1856!
Σε να λλο σημεο, διαπιστνεται η κατοχ πενντα ξι επιστολν και τηλεγραφημτων της εποχς, σχετικν με την ανταρσα του 1857 κατ των Βρετανν αποικιοκρατν. (Πρκειται για την κνηση ελευθερας που οδγησε στη θανατικ εκτλεση πενντα επανασττες, τα ονματα των οποων βλπει ο επισκπτης του μικροσκοπικο Μουσεου των Εθνικν Αρχεων γραμμνα σε να πεπαλαιωμνο ππυρο.)
σον αφορ τις συλλογς απ ιδιωτικς δωρες προς τη βιβλιοθκη, δεσπζουσα εναι η θση των κειμνων του Μαχτμα Γκντι, καθς και των εγγρφων της δκης για τη δολοφονα του στις 30 Ιανουαρου 1948. Κεμενα γραμμνα απ πρωθυπουργος, υπουργος και λλους αξιωματοχους του ανεξρτητου κρτους, γγραφα των βρετανικν αρχν κατοχς, αλλ και πολ παλιτερα σουλτανικ φιρμνια των Μογγλων κατακτητν χουν βρει και εξακολουθον να βρσκουν τη θση τους στα αρχεα της βιβλιοθκης, μετ απ δωρες στερα απ υπερθεματισμ σε πλειστηριασμος.
Και στο μουσεο που προαναφρθηκε περιχονται εκθματα πολτιμα, πως να λεξικ με ρους σε οκτ απ’ τις κυριτερες γλσσες και διαλκτους της χρας, μια δγλωσση (στα αγγλικ και τα αραβικ) συνθκη ανμεσα στη «Βρετανικ Ινδικ Κυβρνηση και τον Σουλτνο του Μουσκτ» κι ακμη να πιστοποιητικ γμου που τελστηκε το 1886. λα τα παραπνω, χαραγμνα σε φλλα απ λωτ απ μετξι, καλλιγραφημνα και πολχρωμα.

«Τελικ, μνο αρχειακ ακογεται το περιεχμενο. Δεν μοιζει με αυτ των καθαυτ βιβλιοθηκν.»
«Απλς η αναφορ περιορστηκε στο αρχειακ και μουσειακ μρος, διτι φανεται να παρουσιζει ενδιαφρον λγω της σπανιτητας του υλικο και της ιδιομορφας του. Τα βιβλα δεν λεπουν, μνο που δεν εναι προσιτ στο ευρ κοιν. Απαρατητη προπθεση για την εσοδο και μελτη τθεται η κατοχ της ιδιτητας του ερευνητ, Ινδο αλλοδαπο, ιδιτητα που αποδεικνεται απ συστατικς επιστολς λλα γγραφα των ινδικν αρχν των διαπιστευμνων πρεσβειν.»
«Κρμα, γιατ ασφαλς θα εμφανζονταν και ενδιαφερμενοι χωρς κποιες ιδιατερες επιστημονικς περγαμηνς.»
«Σωστ, αλλ επαμε απ την αρχ: χει ιδιτυπο καθεστς ο φορας που επισκφτηκα.»
«Τουλχιστον, εναι ευπρεπς και εμφανσιμος;»
«Εσωτερικ, οφελω να ομολογσω, θυμζει ντονα χρους ελληνικν δικαστηρων. Με το... ελαφρυντικ της χρωματικς αγαλλασης απ’ τις τοπικς ενδυμασες των γυναικν υπαλλλων. Εξωτερικ, ωστσο, παραπμπει πειστικτερα σε Ελλδα: ψηλ κτριο σε νεοκλασικ στιλ, παρθυρα τοξωτ, διακοσμητικς κγχες και κονες που θυμζουν κπως αρχαο να.»
«Να τη πλι η ελληνοκεντρικ πετρι!»
«Κακες. Για του λγου το αληθς, δεν χρειζεται παρ να επισκεφτε κανες τον δικτυακ τπο www.nationalarchives.nic.in και να εκφρσει θερμ συγχαρητρια τσο στους εμπνευστς σο και στους συνεχιστς του ργου. Και ας μην παραβλπεται τι δεν βρισκμαστε στην Ευρπη, αλλ στην Ινδα.»

 

ΧΧΧΧΧ