ρθρα\Βιβλιοθκες και βιβλιοπωλεα αν τον κσμο
 

Το βιβλιοπωλεο "Hall's" στο Κεντ

 

Πριν απ λγο καιρ ταξιδψαμε στην Αγγλα, στην περιοχ του Κεντ και του Σσεξ. Απ δασκαλστικη νοοτροπα, θλησα να σου δεξω το Χιστινγκς, τον τπο που διεξχθη μια απ τις σημαντικτερες μχες της ευρωπακς ιστορας. Η μχη, στην οποα ο Νορμανδς Γουλιλμος ο Κατακτητς κατατρπωσε τον στρατ του Σξονα Βασιλι Χρολντ και νοιξε το νο και μεγλο κεφλαιο της αγγλικς ιστορας. Στα 1066 μ.Χ.
-Τρα που διευρνθηκε ο ιστορικο-γεωγραφικς μου ορζοντας, χω διθεση για απογευματιν τσι σε αγγλικ στιλ, ταν η επμενη αυθρμητη αντδρασ σου.
-Πμε προς το Τνμπριτζ Γουλς, μια χαριτωμνη κωμπολη, που γιορτζει φτος τα τετρακσια χρνια της. Το 1606 -τελεως τυχαος ο αναριθμητισμς με τη χρονι της μχης- κποιος γγλος Λρδος ανακλυψε εκε μια πηγ. Διψοσε, δοκμασε και νιωσε να ανανενονται οι δυνμεις του. πως αποδεχτηκε, απ την πηγ ανβλυζε νερ πλοσιο σε σδηρο. Αυτ ταν. Η φμη κυκλοφρησε σε ρυθμ αστραπς, για την εποχ εκενη και η περιοχ αναπτχθηκε λγω των ιαματικν νερν της.
Φτνοντας στον προορισμ μας, τα πρτα νερ που μας υποδχτηκαν προρχονταν απ τον ουραν.
-Περεργο εναι να βρχει στην Αγγλα! Τρχα κπως να καλυφθομε. Μα εσ, αντ να με ακολουθσεις, κλλησες σε να διαφημιστικ τουριστικ παν που εξυμνοσε τα αξιοθατα της πλης.
-Για κοτα εδ, μου επισμανες χαμογελαστ.
Βρεχμουνα σο διβασα τις πρτες πληροφορες για το ιστορικ βιβλιοπωλεο Hall's, με τος ιδρσεως 1898!
Η πινακδα ανφερε μια περιπτεια σταθμ στην ιστορα του βιβλιοπωλεου: την προσπθεια της παρακεμενης τρπεζας να καταγγελει τη μσθωση του καταστματος, προκειμνου να προβε σε επκταση των γραφεων της. Ακολοθησε γενικ κατακραυγ. Αρχικ σε εππεδο τοπικ, μετπειτα σε εθνικ και διεθνς! Απ λογοτχνες συγγραφες μχρι καθηγητς πανεπιστημων και απ εντπιους παργοντες μχρι πολιτικος του Λονδνου, γραφαν στις εφημερδες κι εκδλωναν με κθε τρπο τη διαμαρτυρα τους. φτασαν στο σημεο να αποσρουν ομαδικ τους λογαριασμος τους απ την επιθετικ τρπεζα! Το αποτλεσμα τους δικαωσε. Η τρπεζα υποχρησε και το βιβλιοπωλεο παρμεινε στη θση του.
-Βλπεις πτε συνβησαν αυτ; Το 1988. Κτι λγαμε για τυχαους αναριθμητισμος!
Η τεοποσα περιορστηκε σε σο χρνο χρειαζταν, για να στεγνσουν κπως τα ροχα και, αμσως μετ, βρεθκαμε να χαζεουμε τις προθκες του Hall's. Τα βιβλα στκονταν στα ρφια τους απροσττευτα και προσιτ σε κθε περαστικ!
-Δεν φοβστε τυχν κλοπς; Διατυπσαμε την απορα μας.
-Ναι, μπορε να συμβε κτι ττοιο αραι και πο. Ωστσο, εκτς του τι εναι μλλον σπνιο, τα βιβλα αυτ χουν χαμηλς τιμς και δεν... προσφρονται για παρνομη ιδιοποηση. Αντθετα, μας βοηθει η κθεσ τους, τα περιεργζονται οι ενδιαφερμενοι, ελκονται απ το μηδαμιν κστος, επιλγουν κποια και μετ μπανουν στο μαγαζ για την πληρωμ, με σοβαρ πιθαντητα να προχωρσουν σε περαιτρω αγορς.
-Επιχειρηματικτατο το τχνασμα. Και προφανς τον διο σκοπ εξυπηρετον και τα λλα βιβλα, αυτ μσα στα κιβτια, τα οποα κοστολογονται 50 και ακμα 20 πνες, τσι δεν εναι;
-Ακριβς. Γιατ, πως αναγρφει η μια απ τις πινακδες, 'Τα βιβλα εναι φτην, στε ο κσμος να διαβζει περισστερο'. Πς σας φανεται η ιδα μας;
Ανγοντας τις τιμς σε ευρ και διαπιστνοντας τι μιλμε για αξα εβδομντα πντε και ακμα τριντα λεπτν, δεν γνεται παρ να συμφωνσουμε με τον συνομιλητ μας· ναν ευσταλ και συμπαθστατο ογδοντχρονο, που μας οδηγε τρα στο εσωτερικ αυτο του αξιοπερεργου καταστματος που διαθτει αποκλειστικ και μνο μεταχειρισμνα βιβλα, χιλιδες τμους!
Το βιβλιοπωλεο Hall's πρωτονοιξε το 1898 και λειτουργε στο διο σημεο μχρι σμερα. Μετ τον ιδρυτ του Ρμπεν Χωλλ, λλαξε δυο τρεις ιδιοκττες και τρα ανκει στην Σαμπρνα ζαρντ, η οποα μας υποδχεται με την πατροπαρδοτη αγγλικ ευγνεια. Η πρτη ασθηση που δημιουργεται στον επισκπτη και επδοξο αγοραστ εναι τι ταξιδεει στο παρελθν. Η μυρουδι του πολυκαιρισμνου και δουλεμνου χαρτιο αναμειγνεται με εκενη του ξλου των βιβλιοθηκν και δημιουργε να κρμα ανμνησης και νοσταλγας. Η εικνα των βιβλων που χι μνο δεν αφνουν επιφνεια τοχου ακλυπτη, αλλ καταλαμβνουν κθε σπιθαμ του διαθσιμου χρου, παραπμπει σε μοναστηριακ αναγνωστρια του Μεσαωνα. Και το τρξιμο στα σκαλι του ξλινου κλιμακοστασου, καθς οι πελτες ανεβανουν στον πνω ροφο κατεβανουν στο υπγειο που φυλσσονται τα σπνια κομμτια, μοιζει με φλτσες ντες που παρεμβλλονται απροσκλεστες στο πιανσιμο της λης ατμσφαιρας.
-Το ιδανικ σπτι οφελει να χει βιβλα, παρατηρε με πολ πειστικ φος η ιδιοκττρια. Πολλ βιβλα. Και στην περπτωση που, για κποιο λγο (κληρονομι εξαιρετικ πολυριθμων τμων, λλειψη χρου), θλει κανες να απαλλαγε απ... χρηστα βιβλα, εμαστε τοιμοι να τα αγορσουμε.
-Για να τα μεταπουλσετε, ββαια.
-Φυσικ. πως κανε ο ιδρυτς μας με την πρτη μαγι. Να σας διηγηθ το περιστατικ;
Η κφρασ μας της δνει την καταφατικ απντηση.
-Λοιπν. Επρκειτο για συντηρητικ και ιδιατερα θρσκο νθρωπο, ο οποος αισθανταν σχημα που εργαζταν υπλληλος σε ζυθοποιεο και αναγκαζταν να ζει απ το εμπριο του αλκολ! Του ρεσαν, μως, παρλληλα τα βιβλα και παρακολουθοσε τα σχετικ δημοσιεματα των εφημερδων. Πρε, τσι, το μτι του μιαν αγγελα με εκδλωση ενδιαφροντος για αγορ ορισμνων σπνιων ττλων. ναν απ' αυτος, το ποημα 'Βραδινς περπατος' εκδσεως του 1793, τον βρκε τυχαα σε παλιατζδικο και το αγρασε με τρεις πνες. Στη συνχεια, το πολησε ναντι πντε λιρν, γλυκθηκε απ το κρδος, ρχισε να οργνει λη τη γρω περιοχ με το ποδλατ του και το πρτο βιβλιοπωλεο με μεταχειρισμνα βιβλα γνρισε το φως της ζως.
-Με ργα ποησης και λογοτεχνας;
-χι, ακριβς. Κατ σατανικ σμπτωση, το αρχικ στοκ το αποτλεσαν βιβλα θρησκευτικ: μνοι, ψαλμο, ερμηνεες των γραφν, ττοια.
-Και να που παραμερστηκαν οι ποιες συνειδησιακς και θρησκευτικς αντιρρσεις του ιδρυτ!
Σμερα, το βιβλιοπωλεο διαθτει ανεξντλητη ποικιλα. Απ θρησκευτικ μχρι τουριστικ βιβλα (οι οδηγο για περιγηση στην Ελλδα πσχουν, εναι αλθεια, στον τομα της ενημρωσης), με τα ιστορικ δοκμια να συναγωνζονται μυθολογικς φαντασισεις και τα δραματουργματα του Σαξπηρ να θτουν γλωσσικ θεμλια στην αγγλικ γλσσα, δεχνοντας το δρμο στους Ντκενς, τους σμπορν και τους Μπκετ.
"Κυρα ζαρντ, πετε μας μερικος ττλους δυσερετους. Τι διαθτετε που δεν θα θλατε να αποχωριστετε;"
“Δεν βαριστε, κθε πργμα χει την αξα του. λα πωλονται. Πρτα, θα αναφρω το οκττομο ργο του Edward Gibbon:  ‘Η Παρακμ και η Πτση της Ρωμακς Αυτοκρατορας’, που διατθεται προς 150 λρες. Μετ, χουμε τις  ‘Τυπογραφικς Αρχαιτητες-Ιστορα της Ζωγραφικς’ του Thomas Dibdin, εκδσεως 1810, με τιμ 250 λρες. στερα, το βιβλο του E. Hasted ‘Η Ιστορα του Κεντ’, δωδεκτομη κδοση του 1797, προς 1250 λρες.”
“Πιστεετε πως θα βρεθε αγοραστς που θα διαθσει να ττοιο ποσ;”
“Σας πληροφορ τι πουλθηκε την περασμνη εβδομδα! Εκπλσσεστε, ε; Και τι θα λγατε για το ργο του John Gadsby, ‘Οι περιπλανσεις μου στη Μση Ανατολ’, δτομο και εκδσεως του 1860; Περιλαμβνει πρωττυπη φωτογραφα του συγγραφα, καθς και χειργραφη επιβεβαωσ του τι το υπγραψε κοντ στις Πυραμδες της Αιγπτου, στις 13 Ιουλου 1860!”
"Χμμ... Γι' αυτ το τελευταο θα μποροσε κποιος να σας κνει μια δελεαστικ προσφορ."
"Λτε; Δεν χετε παρ να δοκιμσετε. Εγ, πντως, ακμα δεν χω κατορθσει να το εκτιμσω."

Αφνοντας πσω μας το φιλξενο κατστημα, το οποο ξεκνησε με εμπριο θρησκευτικν βιβλων, πσαμε πνω σε να λλο κσμημα του Τνμπριτζ Γουλς, θρησκευτικ κι αυτ. Στον ενοριακ να του Βασιλι Καρλου του Μρτυρα. Επαμε στην αρχ, πως η ιαματικ πηγ ανακαλφθηκε το 1606 και πως η φμη της δεν ργησε να απλωθε. Ωστσο, οι εκδρομες αρκονταν αρχικ στη διανυκτρευση σε αντσκηνα σε καταλματα γειτονικν χωριν. τσι, το πρτο κτσμα που αναφρεται τι αναγρθηκε εδ, ταν αυτς ο νας. Τσο απ αρχιτεκτονικς πλευρς σο και απ την ποψη της εσωτερικς διακσμησης, το εν λγω κτσμα του 1676 (με τις μεταγενστερες βελτισεις του) αποτελε σμερα να απ τα must αξιοθατα για τους τουρστες.
Θα ταν εξωπραγματικ να ευχηθε κανες να αποκτσει και το απναντι βιβλιοπωλεο το χρσμα του must; Στο κτω-κτω, η απσταση απ το Λονδνο εναι λιγτερη απ μια ρα. Και οι βιβλιφιλοι δεν χαρακτηρζονται απ λλειψη διαθσιμου χρνου!