ρθρα\Βιβλιοθκες και βιβλιοπωλεα αν τον κσμο
 

Μουσικ Βιβλιοθκη
"Λλιαν Βουδορη"

 

Τι σκφτεται κποιος, ταν ακοει για το Μγαρο Μουσικς; Προφανς, ρχονται στον νου μουσικς εκδηλσεις, που αφορον κυρως τη "σοβαρ" λεγμενη μουσικ: συναυλες με συμφωνες και κοντσρτα, παραστσεις περας, δισημοι μαστροι και ερμηνευτς, πολυδπανα ανεβσματα, περινυμοι χορηγο.
Τον τελευταο καιρ, ακογονται και ονματα "λακτερων" καλλιτεχνν, οι οποοι διατηρον πντως να συνεκτικ κρκο με τη μουσικ "επιπδου", πως αυτ ορζεται με βση την κουλτορα και τις απαιτσεις του κοινο που συχνζει στο Μγαρο.
ποιο, μως, κι αν εναι το εδος της μουσικς και ποια ιδα κι αν διατηρε η κοιν γνμη για το λο πλγμα των προσπων που κινονται γρω απ το Μγαρο, ως οργανωτς ως θεατς, μα και μοναδικ εικνα σχηματζεται: τα πντα εξυπηρετον τον κσμο του θεματος και του ακροματος.

Λθος. Γιατ, εδ και μερικος μνες, για την ακρβεια απ τον Μρτιο του 2007, το Μγαρο περιλαμβνει ναν επιπλον χρο, να χρο διαβσματος και μελτης, μια βιβλιοθκη.
Η επσημη ονομασα της εναι Μεγλη Μουσικ Βιβλιοθκη της Ελλδος "Λλιαν Βουδορη" και δημιουργθηκε το 1997 απ τον "Σλλογο Οι Φλοι της Μουσικς για λους τους λληνες", πως σημεινει το σχετικ φυλλδιο. σως ηχον βαργδουπα τα παραπνω, αλλ σε καμι περπτωση δεν πρπει να αποτρψουν τους ενδιαφερμενους απ μιαν επσκεψη.
Κατεβανεις τα σκαλι της εισδου στη λεωφρο Βασιλσσης Σοφας, αυτ που οδηγον αριστερ, στο νο τμμα του Μεγρου, δεν αφνεσαι να παρασυρθες προς τη μεγλη αθουσα συνεδρων και συναυλιν και στρβεις πλι αριστερ. Μεγλα, μαρμρινα εναι τα γρμματα στο μαρμρινο δπεδο που σε πληροφορον κυκλικ τι εισρχεσαι σε ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ.


Φαρδς διδρομος, καμι δεκαρι ηλεκτρονικο υπολογιστς καλωσορσματος με τις θσεις εργασας τους και με πρσβαση στο διαδκτυο για μεση ενημρωση, ευγενστατος και πρθυμος ο υπλληλος υποδοχς και, δεξι σου αυτ τη φορ, να φωτειν αθριο.
Εκενη την ρα συνειδητοποιες τι βρσκεσαι κτω απ την επιφνεια του εδφους, γιατ οι νες εγκαταστσεις του Μεγρου εναι υπγειες. Το βλμμα προς το αθριο αντικρζει κλιμακοστσιο, μαρμρινο επσης, δντρα, γλυπτ ργα σγχρονης τχνης και, ψηλ στο βθος, κπο με πρσινο γρασδι, φουντωτ φυτ και κτρινα αγριολολουδα.


Αν χει τχει να ταξιδψεις στο Παρσι και να βρεθες στη βιβλιοθκη Φρανσου Μιτερν, θα αισθανθες οικεα. Η δια ιδα βθισης των αναγνωστηρων, ανλογη διαρρθμιση του ανοικτο χρου, αντστοιχες εντυπσεις ως προς την νωθεν προλευση του φωτς. Σε πολ μεγαλτερα μεγθη εναι αλθεια, και με τον Σηκουνα παραδπλα να κυλει φθονο το νερ του (σε στεγν αντθεση απ τον εδ παρακεμενο και ασφαλτοκαλυμμνο Ιλισ), αλλ δεν πειρζει.
Σημασα χει πως υπρχει -και λειτουργε- στην Αθνα νας σγχρονος τπος μουσικολογικς ρευνας και επιστημονικς πληροφρησης.

Η βιβλιοθκη, απ πλευρς κτιριακς υποδομς, εκτενεται σε εμβαδν τριν χιλιδων οκτακοσων τετραγωνικν μτρων και χωρζεται σε τσσερα εππεδα.
Στα πρτα δο, τα αναγνωστρια υποδχονται μχρι εκατ μελετητς. Διαθτουν εξειδικευμνο προσωπικ, ηλεκτρονικος καταλγους, εκθετριο με τα πρσφατα αποκτματα της συλλογς, σαρντα νετες θσεις σπουδς και αθουσες οπτικοακουστικν μσων.
Υπρχουν, εξλλου, δωμτια ειδικς ηχομνωσης για πινο και προβολ βντεο, αθουσα διδασκαλας και διαλξεων, καθς και μικρς χρος, κατλληλα εξοπλισμνος για παιδικ βιβλιοθκη που μπορε να φιλοξενσει ομδες παιδιν πντε ως δκα ετν.


Στα λλα εππεδα, τα πιο υπγεια, κρβονται ο τομας καταλογογρφησης και, κυρως, τα βιβλιοστσια. Η πρσβαση σ' αυτ πραγματοποιεται με δεια και συνοδεα υπαλλλου, κτι που σγουρα δημιουργε υποβλητικτερη ατμσφαιρα, προκειμνου να διαπιστωθον τα εξς: οι ιδανικς συνθκες φλαξης των τμων, με ελεγχμενη θερμοκρασα και υγρασα, το εξελιγμνο σστημα πυρασφλειας, τα ευχερς μετακινομενα ρφια για την ριστη χρησιμοποηση του διαθσιμου χρου και η προσοχ η οποα αποδδεται στα σπνια αποκτματα (ανμεσ τους και τα αρχεα Ελλνων συνθετν).

Απ πλευρς μελετητικο υλικο, η βιβλιοθκη περιλαμβνει περισστερα απ εκατν τριντα χιλιδες βιβλα, παρτιτορες, ηχογραφσεις και ττλους σε μικροφλμ και μικροφσες, τετρακσια περιοδικ, δυσερετες εκδσεις και πνω απ χλια χειργραφα.
Στχο της αποτελε η συγκντρωση κθε εδους υλικο που συνδεται με τη δυτικ μουσικ παρδοση, καθς και την αρχαα, τη βυζαντιν, την παραδοσιακ και την ντεχνη ελληνικ μουσικ, χωρς να παραβλπει τις καλς τχνες γενικτερα: τη λογοτεχνα, το θατρο, τη φιλοσοφα.
Ιδιατερη μνεα, ββαια, αρμζει στο Αρχεο Ελληνικς Μουσικς, που δημιουργθηκε αποκλειστικ για τη συγκντρωση, επεξεργασα, τεκμηρωση και δισωση των ργων που συγκροτον την αν τους αινες μουσικ δημιουργα του λαο μας.

Η βιβλιοθκη χει κιλας πσω της δκα χρνια ζως και εποικοδομητικς δουλεις. Εσημα, επομνως, δεν της χρειζονται περισστερα απ την ανταπκριση που χει μχρι σμερα βρει στο κοιν, στο οποο απευθνεται.
Οι καινοργιες εγκαταστσεις της, ωστσο, στη να πτρυγα του Μεγρου Μουσικς αξζει να αποτελσουν πλο λξης για να ευρτερο φσμα επισκεπτν.
Η παρτρυνση αυτ δεν οφελεται μνο στον υπερσγχρονο χαρακτρα τους οτε στις ανσεις και τις διευκολνσεις που παρχονται: δωρεν εγγραφ, δωρεν χρση του υλικο, μεση πρσβαση στα βιβλα αναφορς, δυναττητα κρτησης τμων μελτης για πντε εργσιμες μρες, περιορισμνη -αλλ υπαρκτ-δυναττητα φωτοτπησης και, λα αυτ, μαζ με το χαμγελο και την προσνεια του προσωπικο.


Οφελεται στην εδραιωμνη πεποθηση τι ο καθνας κρδος χει να αποκομσει απ την επσκεψη. Και αν δεν ενδιαφρεται μεσα για τη μουσικ παιδεα, και αν δεν συνδεται επαγγελματικ με τα μουσικ δρμενα. Εναι τσο καλ παρουσιασμνη η εικνα της βιβλιοθκης, εναι τσο περιποιημνο το σνολ της, στε τα ποια δημοσιογραφικς υφς συγχαρητρια δεν αρκον.
Της πρπει προσωπικ γνωριμα.
(στω δια της ηλεκτρονικς οδο: www.mmb.org.gr)

ΧΧΧΧΧ