ρθρα\Βιβλιοθκες και βιβλιοπωλεα αν τον κσμο
 
Περιπλοντας… βιβλα!
 

Τη δεκαετα του ’80 ταξδευαν προς τις Βρυξλλες τα «καραβνια των Ελλνων που εχαν την τχη να βρουν δουλει στις υπηρεσες της ΕΟΚ», εχε γρψει κποιος. Δεν ταξδευαν, μως, μνο σοι εχαν περιληφθε στις λστες επιτυχντων κποιου διαγωνισμο. Αρκετο συμπαρσυραν και τις οικογνεις τους, γυνακες και παιδι. Και καλ για εκενες τις συζγους που ετε βρισκαν δουλει στα κοινοτικ ργανα ετε, συνειδητ και αξιπαινα, επλεγαν αποκλειστικ τα καθκοντα της συζγου και μνας. Οι λλες; Εκενες που επιθυμοσαν ν’ ασχοληθον με κτι περισστερο; Ε, αυτς πρεπε να βλουν να δουλψει η δημιουργικ τους φαντασα.
Η Γωγ Γκιτζρη ανκει στην τελευταα κατηγορα. Συνεργαζμενη αρχικ, κατληξε να αποτελε τον μνο πυλνα στριξης του «Περπλου», πως ονομστηκε ο χρος για «Ελληνικς Τχνες και Γρμματα» που γεννθηκε στα τλη των ’80, ανδρθηκε στα ’90 και αποτελε σμερα σταθερ πλο λξης για λληνες και  για ελληνολτρες.

 

Η αλθεια εναι τι οτε η εξωτερικ προθκη οτε η πρτη αθουσα παραπμπουν σε βιβλιοπωλεο. Κοσμματα χρυσ και ασημνια, μπιμπελ, κυκλαδτικα ειδλια, μεταξοτυπες απ πνακες γνωστν ζωγρφων, ιδο τα αντικεμενα που υποδχονται τον επισκπτη.
«πως βλπετε, ακριβς απναντι βρσκεται το κεντρικ κτριο της Γενικς Γραμματεας του Συμβουλου Υπουργν» ακογεται το καλωσρισμα. «ρχισε να λειτουργε πνω-κτω την δια εποχ που εγκατασταθκαμε σε τοτο το κατστημα. Η κνηση εναι μεγλη. Και η βιτρνα με τα χειροποητα κομψοτεχνματα, κατασκευασμνα σε εξειδικευμνα εργαστρια, εναι πολ ελκυστικτερη απ εκενη των βιβλων με εξφυλλα σε γραφ κπως… γνωστη στο πλατ κοιν.»
Αναγνωρζεις την ισχ του επιχειρματος.
«Δηλαδ, απευθνεστε κυρως σε ξνους;»
«Απευθνομαι σε οποιονδποτε ενδιαφρεται να δει τι γνεται στην Ελλδα. Στις τχνες και στα γρμματα. Η πελατεα μας εναι μοιρασμνη στον τομα των κοσμημτων και περ το 70% με 30% στα βιβλα. Μη σας κνει εντπωση. Υπρχουν πολλο λληνες εργαζμενοι στις Βρυξλλες, οι οποοι ενδιαφρονται να αγορσουν δρα προερχμενα απ την πατρδα, καθς επσης πολλο περισστεροι απ σο φαντζεστε ξνοι που προμηθεονται ελληνικ βιβλα. σως χι τσο λογοτεχνικ, αν και αυτ βρσκουν αγοραστς, αλλ κυρως μεθδους εκμθησης της γλσσας, γραμματικς, συντακτικ, λεξικ... Σκεφτετε πως υπρχουν περ τα δκα σχολεα στο Βλγιο, που διδσκονται τα ελληνικ. Αντιλαμβνεστε τι οι ετσιες παραγγελες γι’ αυτ καλπτουν σημαντικ ποσοστ του κκλου εργασιν μας.»
«Προφανς, προστρχουν και οι μεταφραστς και οι διερμηνες που δουλεουν στα κοινοτικ ργανα.»
«Προφανς, αλλ χι μνο. Δεν λεπουν αυτο που αγορζουν σπτι στην Ελλδα, προγραμματζοντας την εκε εγκατσταση ταν φτσει η ρα της συνταξιοδτησης! Αναγκαα παρουσιζεται, ττε, η στοιχειδης εκμθηση της γλσσας, τσι δεν εναι;»

Η συζτηση διακπτεται απ την εσοδο ενς ευυπληπτου κυρου. Σε μικρ χρονικ διστημα προμηθεεται τρα κοσμματα, χωρς να επιδοθε στα συνηθισμνα παζρια, για να τα προσφρει ως πρωτοχρονιτικο δρο στις γραμματες του! Επιβεβαινεται, τσι, αμσως ο ισχυρισμς σχετικ με τα ενδιαφροντα των πελατν. Και, εν χεις αρχσει το χαζολγημα των βιβλων που βαρανουν τα ρφια και τους πγκους της δετερης αθουσας, με εμφαν διθεση διακριτικς απομκρυνσης απ τις χρηματικς λεπτομρειες της συναλλαγς, εισβλλει ευγενστατα νας λλος, απευθνει βιαστικ τις πατροπαρδοτες ελληνικς ευχς και γονατζει στο δαφος, ψχνοντας κτι. Μεσολαβον λγα δευτερλεπτα και σηκνεται, κραδανοντας θριαμβευτικ ξι (!) ογκδεις τμους της σειρς Harry Potter.
«χω αγορσει το πρτο,» εξηγε πανευτυχς, «το διαβζω κθε βρδυ στην κρη μου για να κοιμηθε, αλλ τρα μου χει κινσει και μνα το ενδιαφρον. Βλπω, μως, πως δεν χετε το τελευταο. Πτε θα το φρετε;»
Δεν χει νημα η περαιτρω παρατρηση της κνησης του μαγαζιο. Τρα χρειζεται μοναχικ αναζτηση των προσφερομνων ττλων. Τποτε δεν λεπει απ τη σγχρονη ελληνικ παραγωγ. Εκπροσωπονται παντα τα ρεματα: λογοτεχνα, ποηση, ιστοριογραφα, φιλοσοφα, παιδικ, μυθολογα, φωτογραφα, αρχιτεκτονικ, γελοιογραφα, μαγειρικ. Σε ποστητες, μλιστα, που εντυπωσιζουν. Η ανγκη να βρσκεται στο βιβλιοπωλεο κθε στιγμ το κομμτι που αναζητε ο πελτης, χωρς να απαιτεται η χρονοβρα διαδικασα της παραγγελας και μεταφορς, οδηγε στην αναγκαστικ αποθκευση, θα διευκρινσει αργτερα η Γωγ Γκιτζρη. Πρπει να προστεθε, δυστυχς, η αδυναμα επιστροφς. Τα βιβλιοπωλεα στην Ελλδα διαθτουν αυτ τη δυναττητα, ο «Περπλους» χι.
σον αφορ, τρα, σπανιτερους ττλους, υπ την ννοια βιβλων που δεν βρσκονται αναγκαστικ σε να σχετικ μικρ κατστημα πως αυτ, ανακαλπτουμε ργα του Κορνλιου Καστοριδη, του Γιργου Σεφρη, του Κωνσταντνου Καβφη. Τη Γυνακα της Ζκυθος του Διονυσου Σολωμο, κοντ στον Ζωνταν Αριστοφνη του Αλξη Σολωμο. Τα Απομνημονεματα του Στρατηγο Μακρυγιννη, δπλα στην πρσφατη μετφραση της Ιλιδας απ τον Δημτρη Μαρωντη.
Μικρς ο χρος και η κνηση δσκολη. Ευτυχς, τουλχιστον για τους σκοπος της οιονε δημοσιογραφικς περιγησης, δεν εμφανζονται πελτες και ο διλογος μπορε να συνεχιστε με ερτηση που κανονικ δεν θα πρεπε να τεθε σε βιβλιοπλη.
«Το κτριο φανεται να χει χρησιμοποιηθε παλαιτερα ως κατοικα. Αντχει το βρος τσων τμων; Και τσων δσκων μουσικς, γιατ βλπω τι οτε αυτ το εδος της τχνης σς λεπει.»
«Αντχει. χει ελεγχθε απ τις αρμδιες αρχς. λλωστε, το υπγειο εναι κι αυτ δικ μας. Διαμορφωμνο για διοργνωση εκθσεων, καθς και για παρουσισεις βιβλων. Καταλαβανετε, κνουμε ,τι περνει απ το χρι μας για να προβλουμε την Ελλδα.»

 

ΧΧΧΧΧ