ρθρα\Βιβλιοθκες και βιβλιοπωλεα αν τον κσμο
 
Η Εθνικ Βιβλιοθκη της Ισπανας
 

Οι πληροφορες τι ιδρθηκε απ τον βασιλι Φλιππο Ε’ το 1712 και τι το κτριο, στο οποο στεγζεται σμερα, ρχισε να οικοδομεται το 1866 και ανακηρχθηκε Μνημεο Ιστορικς και Καλλιτεχνικς Αξας το 1983 δεν θα φανονταν ιδιατερα σημαντικς για τον αναγνστη. Η επισμανση σχετικ με την πρσοψ της, τι δηλαδ στο καττερο τμμα της εναι δωρικο και στο αντερο ιωνικο ρυθμο, θα μποροσε να κεντρσει το ενδιαφρον μια που, για μιαν ακμη φορ, δικαιομαστε να καυχηθομε για την ελληνικ επδραση στη δυτικ αρχιτεκτονικ.
Η ενημρωση, ωστσο, ως προς το περιεχμενο και τη λειτουργα της θα αποτελοσε σγουρα θμα προς συζτηση, κυρως λγω του αριθμο των ττλων του βιβλιογραφικο της αποθματος: ξι εκατομμρια βιβλα, καμι εκατοστ χιλιδες εφημερδες, τριντα χιλιδες χειργραφα και οκτ εκατομμρια λλα γγραφα περιμνουν τους ενδιαφερμενους.
Τρα, σον αφορ τη λειτουργα της Biblioteca Nacional. Πρτα απ’ λα το ωρριο: Δευτρα μχρι Παρασκευ απ τις εννα το πρω μχρι τις εννα το βρδυ και το Σββατο μχρι τις δο το μεσημρι! πειτα, οι ροι εισδου και πρσβασης: οποιοσδποτε μπορε να συμβουλευθε τα βιβλα χρονολογας 1931 και νετερης, αρκε να προσκομσει ταυττητα, διαβατριο δπλωμα οδγησης, αποκτντας τσι «δελτο αναγνστη» τριετος διρκειας. Αν κποιος ενδιαφρεται για προγενστερους ττλους, πρπει να ζητσει «δελτο ερευνητ». Την ιδιτητα αυτ αποκτον αυτοδικαως, και για πενταετ διρκεια, τα μλη των εκπαιδευτικν, ακαδημακν και μορφωτικν ιδρυμτων, συγγραφες, εκδτες, βιβλιοθηκριοι, συντηρητς μουσεων, διδκτορες, φοιτητς καθς και καθνας που αποδεικνει τι χει αναλβει ερευνητικ εργασα.


λοι οι παραπνω ενημερνονται εγγρφως για τα δικαιματα και τις υποχρεσεις τους ως αναγνωστν ερευνητν. Πληροφορονται τι δεν πρκειται για δανειστικ βιβλιοθκη και τι δικαιονται απλς να ζητσουν φωτοτυπες, κι αυτ χι απ λα τα βιβλα λγω του κινδνου καταστροφς τους. τι, σε περπτωση υπατιας φθορς, υποχρεονται να αντικαταστσουν το βιβλο, ενδεχομνως να καταβλουν τα ξοδα επιδιρθωσης τυχν να υποστον τις ισχουσες νμιμες συνπειες. Μεταξ των καννων, οι οποοι οφελουν να τηρονται, ειδικτερο ενδιαφρον παρουσιζουν οι διατξεις περ χρσεως αποκλειστικ μολυβιν στα αναγνωστρια και περ απλυτης απαγορεσεως φαγητο και ποτο, χωρς να εξαιρονται οι καραμλες και οι τσχλες!
Εννοεται τι η βιβλιοθκη χει πλρη ηλεκτρονικ στριξη και τι το σνολο των πληροφοριν σχετικ με τους ρους λειτουργας της βρσκεται στη διθεση του κοινο (σε τρεις γλσσες, ισπανικ, αγγλικ και γαλλικ) στη διεθυνση www.bne.es.

Παρλληλα με τον καθαυτ στχο της, συγκντρωσης βιβλιογραφας και παροχς δυναττητας πρσβασης σ’ αυτ, η Biblioteca Nacional διαθτει μουσεο και διοργαννει εκθσεις, με το χαρακτηριστικ τι οτε για το πρτο οτε για τις δετερες απαιτεται καταβολ οιουδποτε αντιτμου.
Το μουσεο αποτελεται απ οκτ αθουσες που παρουσιζουν: την ιστορικ πορεα της βιβλιοθκης, τα καθημεριν καθκοντα των εργαζομνων στε να γνουν γνωστς οι τεχνικς πτυχς της δουλεις τους, μια οπτικ και ηχητικ περιγραφ της εξλιξης της γραφς και της τυπογραφας, εικνες απ διφορα σπνια και εναλλασσμενα αποκτματα της βιβλιοθκης, μια κοινωνιολογικο περιεχομνου ανλυση της ιστορας και της διδοσης της γνσης, την τχνη και την τεχνικ του βιβλου μσα σε ναν χρο διαδραστικς ενημρωσης συνοδεα μουσικς απ πινο, την «αυλ του Δον Κιχτη» με βιβλιογραφικς και οπτικοακουστικς αναφορς στον ρωα του Θερβντες και, τλος, ναν ευρτερο χρο πολλαπλν χρσεων, για διαλξεις, μικρς θεατρικς παραστσεις, συζητσεις κ..
σον αφορ τις εκθσεις, αυτς διοργαννονται περιοδικ κι αφορον πντοτε να συγκεκριμνο θμα. Η πιο πρσφατη, που νοιξε τις πλες της στις 28 Φεβρουαρου και τερματστηκε στις 25 Μαου 2008, σκπευε στην παρουσαση απψεων σχετικ με τον πλεμο της ισπανικς ανεξαρτησας ενντια στη ναπολεντεια κατοχ, πλεμο που ξσπασε με την εξγερση της Μαδρτης στις 2 Μαου 1808.
Η συμβολ της Εθνικς Βιβλιοθκης στον εορτασμ για τη διακοσιοστ επτειο του ισπανικο ξεσηκωμο συνστατο στην κθεση οπτικο υλικο (γκραβορες, σχδια, γελοιογραφες), που παρεχαν πληροφορες γρω απ εκενο το ιστορικ γεγονς, το σατριζαν και το συζητοσαν, το εκθεαζαν το κατκριναν, ανλογα με τη διαφορετικ ιδεολογικ πολιτικ βση απ την οποα ξεκινοσε καθνας.


Σημαντικ τμμα καταλμβαναν τα πολλαπλ εκθματα σχετικ με τις καταστροφς που προξενε ο πλεμος. Δχως να αμαυρνεται η εικνα της λακς αντστασης, τα εν λγω εκθματα επικεντρνονταν στον ανθρπινο πνο που προκαλεται, στις ακραες εκδηλσεις βας και απ τα δο μρη, στα δειν του πολμου γενικτερα. Παρλληλα, μεγλο μρος της κθεσης αφιερθηκε στη σατιρικ παρουσαση προσπων και καταστσεων, στχο χοντας να απαλνει τη δραματικ προσγγιση και να αποκαθηλσει τα ποια στερετυπα δεν χουν καμι σχση με την πραγματικτητα.
Το τλος του πολμου, με την παλινρθωση της βασιλεας στο πρσωπο του Φερδιννδου Ζ’ και την επιστροφ μιας λλης μορφς απολυταρχας, με την απην δωξη σων εχαν συνεργαστε με τους Γλλους και την εκ νου θση σε λειτουργα των μηχανισμν της διαβητης Ιερς Εξτασης, αποτλεσε το τελευταο θμα. Εμφανς εδ η διθεση κριτικς απναντι στις ζητωκραυγς υπρ του μονρχη και στην ανερη συμμαχα εκκλησας και θρνου.
Απ την κθεση δεν θα μποροσε να λεψει ο μεγλος Φρανθσκο Γκγια. Οι γκραβορες του για τα δειν και τις καταστροφς του πολμου απδιδαν την πικρα και τη μελαγχολα του καλλιτχνη που βωνε με τον τρπο του την ανθρπινη τραγωδα, συνειδητοποιοσε την κταση και την ντασ της και, ζωγραφζοντας, καυτηραζε και καταδκαζε τον παραλογισμ της.

(Η, υπερβολικ σως, αναφορ των παρπλευρων δραστηριοττων της βιβλιοθκης οφελεται σε προσωπικ διθεση αναγνρισης τσο της ευρτητας των πεδων δρσης ενς πνευματικο φορα, σο και της στσης των εκπροσπων του απναντι στις νδοξες εθνικς στιγμς.)

ΧΧΧΧΧ