ρθρα\Βιβλιοθκες και βιβλιοπωλεα αν τον κσμο
 
Βερνα: βιβλιοθκη και… «ιστορα»
 

Απ την πλατεα της αγορς, στη Βερνα, ξεκινει νας δρομσκος που φρει το νομα Via Cappello. Δεν χρειζεται πολλ φαντασα, προκειμνου οι τουριστικο οδηγο της πλης να υποστηρξουν τι βρισκμαστε εμπρς σε παραφθορ του ονματος Capuletti, της οικογνειας δηλαδ της περφημης Ιουλιτας. Και να παρουσισουν, εν συνεχεα, στα κθαμβα βλμματα των επισκεπτν που συρρουν απ λες τις χρες το σπτι, στο οποο «ζησε» η ηρωδα του Σαξπηρ, και το μπαλκνι, απ το οποο «αναστναξε» για τον Ρωμαο της!
Τρα, αν κατορθσει ο δσπιστος τουρστας να παρακμψει τα πλθη που συνωστζονται για να φωτογραφσουν και να φωτογραφηθον, συνμα και να απαθανατσουν με γκρφιτι τα ονματ τους στους τοχους του σπιτιο, μετ απ καμι εκατοστ μτρα θα αντικρσει στον διο δρμο την εσοδο της βιβλιοθκης της πλης. Αυτ χει πολ λιγτερους αλλοδαπος προσκυνητς αλλ κατ πολ περισστερους εγχριους βιβλιφιλους. Φοιτητς του εκε πανεπιστημου, διοικητικο υπλληλοι των τοπικν αρχν, επιστημονικο ερευνητς, μα και... κρατομενοι των σωφρονιστικν καταστημτων της περιοχς! Ναι, ναι, εδ χουμε μια απ τις πρωτοτυπες της βιβλιοθκης, στην οποα εντσσονται τα ειδικ τμματα που εναι χωριστ στη διθεση των αρρνων και των θηλων τροφμων των φυλακν.


Μια λλη ρηξικλευθη ιδα της βιβλιοθκης αφορ τη δημιουργα ενς χρου, που στεγζεται σε σχεδν παρακεμενο κτριο, για το παιδικ και το βρεφικ τμμα. Οι μικρο επδοξοι αναγνστες βρσκουν, σε διαμορφωμνους γι’ αυτος χρους, βιβλα με παραμθια, ιστοριολες, κεμενα διασκευασμνα για παιδι και υλικ για τις πρτες τους ρευνες. Υπρχει και βιβλιογραφα αφιερωμνη στο ηλικιακ φσμα απ 0 μχρι 6 ετν (!), στο πλασιο του εθνικο ιταλικο προγρμματος «Γεννημνοι για Διβασμα».
Αφνοντας κατ μρος τις πρωτοτυπες, επανερχμαστε στα συνθη περιεχμενα μιας βιβλιοθκης και διαπιστνουμε την παρξη επτακοσων χιλιδων τμων που καλπτουν λους τους τομες της ανθρπινης γνσης. Ανμεσ τους, διακρνονται τα τρεισμισι χιλιδες παλαι χειργραφα που εχαν συλλεχθε κατ τον δκατο νατο αινα, οι τριακσιοι τσοι κδικες, πολλς τυπωμνες εκδσεις του δκατου βδομου αινα, καθς και μερικς εξειδικευμνες συλλογς με χαρακτηριστικ τη σπανιτητα, την ποιτητα της εκτπωσης το συγκεκριμνο περιεχμενο.
Απ την πλευρ της πρσβασης, δεν αποτελε κπληξη το γεγονς τι η βιβλιοθκη εναι προσιτ σε λους τους ενδιαφερμενους: δεν απαιτεται καμα διατπωση για να συμβουλευθε κποιος τα βιβλα και τα περιοδικ γενικο ενδιαφροντος. Για τις ειδικτερες εκδσεις, ββαια, και για τις λοιπς υπηρεσες (δανεισμς, διαδκτυο) τα πργματα εναι κπως διαφορετικ: χρειζεται εγγραφ και απκτηση δελτου αναγνστη, κτι για το οποο αρκε η παρξη κατοικας στην περιφρεια της πλης η βεβαωση διαμονς για λγους εργασας μελτης και, φυσικ, η προσκμιση της ταυττητας του πιστοποιητικο απασχλησης απ τον εργοδτη της πανεπιστημιακς εγγραφς. Σε περπτωση ανλικων αναγνωστν, απαιτεται επιπροσθτως η υπογραφ του κηδεμνα. Ρωτσατε για οικονομικ συνδρομ; Η απντηση εναι αρνητικ.
Με τα παραπνω δεδομνα, εισρχεται ο ενδιαφερμενος στο κεντρικ αναγνωστριο και βρσκει, εκτς απ τις εγκυκλοπαδειες και τα λεξικ, τις εφημερδες, τα περιοδικ και τις γενικς πληροφοριακς εκδσεις με σστημα κατταξης βσει του περιεχομνου τους. Οικογενειακ ζω, υγιειν διατροφ και ζω, σεξουαλικ ζω, η ζω στο σπτι, η συντροφι με τα ζα, τα ταξδια, η καλλιργεια κποιου ταλντου, η σωματικ σκηση, ο αθλητισμς, νδυση, συμμετοχ στις πολιτικς δραστηριτητες, η περιβαλλοντικ προστασα.


Ο επνω ροφος εναι αφιερωμνος στην οπτικοακουστικ ενημρωση μσω μιας δεκδας χιλιδων DVD και ταινιν σε καστες, δυο χιλιδων βιβλων και περιοδικν σχετικν με την κινηματογραφα, καθς και αρκετν θσεων ατομικς θασης του υπρχοντος υλικο. Δεν λεπει οτε και νας χρος για συλλογικ θαση, ποτε παρσταται ανγκη. Ο δανεισμς εδ περιορζεται στους ενλικους επισκπτες. (Αξζει να επισημανθε, σον αφορ τις δανειστικς διευκολνσεις, πως ο χρνος που τα βιβλα τθενται στη διθεση του κοινο εναι τριντα ημρες, με δυναττητα μηνιαας επκτασης  υπ την προπθεση τι κανες λλος δεν χει ζητσει το συγκεκριμνο ργο.)
Και φτνουμε, τσι, στον τελευταο ροφο. Εκε, που στεγζεται το ιστορικ τμμα της βιβλιοθκης. Ιδιατερα προσεγμνο σε περιεχμενο και επιμελημνο σε παρουσαση, φυλσσεται στον εν λγω χρο λο το υλικ που περιλαμβανταν στις αθουσες μελτης της βιβλιοθκης στο αρχικ της κτριο. Ετε με μεση πρσβαση στα ρφια ετε με μμεση αναζτηση μσω μικροφλμ, παρχεται η δυναττητα επαφς με πλειδα παλαιν, πολτιμων κειμνων. νας μικρς κτασης χρος, εξλλου, προσφρει στον αναγνστη τον πλοτο της συλλογς Veronensia. Πρκειται για κτματα της βιβλιοθκης που επικεντρνονται αποκλειστικ σε θματα τοπικο ενδιαφροντος: για την πλη της Βερνας και την ευρτερη περιοχ της.
«Οπτε, εδ μπορομε να βρομε στοιχεα συναφ με την ιστορα του Ρωμαου και της Ιουλιτας και, σως, με τον ποιητ που μνησε τον ρωτ τους;»
Η ερτηση απευθνεται σε μια επιστμονα που εργζεται απ καιρ εκε και παρχει βοθεια στους επισκπτες. Η απντησ της, ωστσο, μας διαλει τις οποιεσδποτε παραισθσεις.
«Αστειεεστε; Θρλος και παραμθι. Οτε υπρχουν ενδεξεις τι ο Σαξπηρ πρασε απ την πλη μας. λη αυτ η κατασκευ αποσκοπε μνο και μνο στην τουριστικ ανπτυξη της Βερνας. Αλλ δεν πειρζει. Κανναν δεν βλαψαν ποτ τα νειρα.»
Χαμογελμε και επιβεβαινουμε τσι το μτο της βιβλιοθκης: «εδ μπορε να βρει ο καθες τα πντα, εκτς απ την πλξη»!

 

ΧΧΧΧΧ

 

(Δικτυακ διεθυνση: www.comune.verona.it)