ρωτες, πθη, ανθρπινες σχσεις, προκαταλψεις, θρησκευτικ και κοινωνικ status, πλεμοι συμφερντων, παιχνδια εξουσας εναι τα βασικ συστατικ της ιστορας που διαδραματζεται στη Βενετα το 1688. Συνεπς ο αναγνστης μεταφρεται αμσως τρεις αινες πριν και ελογα σχηματζει την εντπωση τι χει μπροστ του να ιστορικ μυθιστρημα, που αναφρεται στη Βενετσινικη, εμπορικ και οικονομικ, κυριαρχα σ' ολκληρη τη Μεσγειο.
Εκτενες περιγραφς της πλης των Δγηδων, ιστορικς αναφορς και κοινωνικο - πολιτικς αναλσεις ενισχουν την ποψη τι το εν λγω βιβλο εναι να καλογραμμνο, εληπτο, πληροφοριακ και πολυσμαντο ργο, που αποτυπνει ρτια να μακριν και γνωστο -εν πολλος- στους λληνες παρελθν
μως αυτ η αρχικ εντπωση ανατρπεται μετ τις πρτες σελδες, καθς το 2° κεφλαιο τοποθετεται χρονικ στο 2006, δηλαδ στο παρν, στο σμερα, στο τρα. Η απρσμενη χρονικ μετατπιση αναμφβολα ξενζει τον αναγνστη, που αφ' ενς διερωτται πς και γιατ βρθηκε απ το 17° αινα στις αρχς του 21ου αινα, και αφ' ετρου δυσπιστε για το εν δναται να παρακολουθσει δο διαφορετικς ιστορες, με διαφορετικος πρωταγωνιστς, που εκτυλσσονται σε διαφορετικ τπο και χρνο και που παρουσιζονται εναλλξ.
Αναντρρητα σ' αυτ ακριβς το σημεο γκειται η πρωτοτυπα του παρντος βιβλου, που λγω της μεγλης χρονικς απστασης των δο ιστοριν, διεγερει μεσα το ενδιαφρον του αναγνστη και διογκνει την περιργει του σχετικ με το πς συνυφανεται η ζω του 1688 με αυτ του 2006.
Η πρτη γνωριμα του αναγνστη με τα πρσωπα δεν τον βοηθ να καταλβει ποια σχση μπορε να χει ο γενναος αξιωματικς ντζο Σαλριο με τον ηθοποι Τκη Λουδαν, αφο ο Σαλριο τοποθετεται στη Βενετα του ττε, ζει με τον πλεμο και φλερτρει με τον θνατο, εν ο Λουδανς ζει στην Αθνα του σμερα, παργει τχνη και προγει τη ζω.
ρα οι δο ρωες εναι ασμβατοι, Φαινομενικ ναι, στην πραγματικτητα χι, γιατ ο Σαλριο πον για τον ατελσφορο ρωτ του για την Αμλια και ο Λουδανς για τον χαμνο ρωτ του για τη Μαρα. Επομνως τα δο πρσωπα χουν να κοιν παρανομαστ, τον ρωτα, που με μελνι ανεξτηλο εναι γραμμνος στις καρδις των ανθρπων χθες, σμερα, πντα.
Ο εντοπισμς αυτο του συνεκτικο στοιχεου μεταξ των δο ιστοριν βοηθ στην αποκρυπτογρφηση ολκληρου του ργου, καθς οι μετπειτα παραλληλισμο και οι αναφυμενες αναλογες μαρτυρον τι η ζω και η ιστορα επαναλαμβνονται με διαφοροποιημνες και παραλλαγμνες παραμτρους αλλ και με διαχρονικς και αδιαμφισβτητες σταθερς.
Αναπφευκτα λοιπν ο αναγνστης θα παρατηρσει, σχεδν αυτματα, τι τον καπετνιο του ενετικο στλου περιβλλει η παρουσα του πιστο του φλου και μλος του πληρματος του, Μριο, με τον οποο μοιρζεται την αγωνα για την κβαση των πολεμικν τους επιχειρσεων αλλ κυρως τους μχιους πθους και τους αγιτρευτος καημος του για την πανμορφη αρχοντοπολα Λορεντν Ο αφοσιωμνος και ψχραιμος Μριο συμπαρσταται, συμβουλεει και παρηγορε τον ντζο, παρουσιζοντς του πντα μια αισιδοξη προοπτικ της ζως.
Κατ' αναλογα δπλα στον απογοητευμνο απ την απλεια της αγαπημνης του Λουδαν στκεται ο ειλικρινς και ακραιος Θωμς, που με θυμσοφη διθεση του αποκαλπτει τις μεγλες αλθειες της ζως. Με αγντητα, αυθεντικτητα και καθαρτητα ψυχς ο αμρφωτος Θωμς δνει στον κοσμογυρισμνο, καλλιεργημνο και εξοικειωμνο να υποκρνεται ηθοποι μια θηση να ξεκινσει απ' την αρχ και να επαναπροσδιορσει τους ρους για τη να του ζω. Αναμφβολα η σπουδαιτητα των γνσιων και απροσχημτιστων ανθρπινων επαφν λειτουργε ως να ακμη σημεο τατισης των δο ιστοριν, που καταδεικνουν τι η αξα της φιλας ταν, εναι και θα εναι ανεξτηλα χαραγμνη στην ιστορα της ανθρωπτητας.
Στον αντποδα των υγιν σχσεων βρσκονται οι ντριγκες του ρχοντα Λορεντν, με τις οποες προσπθησε - μταια - να εξουδετερσει την ερωτικ φλγα για τον κυπαρισσνιο Σαλριο που καιγε την καρδι της κρης του, και η υποκριτικ συμπεριφορ της Βερονκης Μαρτινγκου, που κατληξε να εμπορευματοποισει τον ρωτα και να δολοφονσει τον εραστ της.
Αυτς οι ανειλικρινες και διαβρωμνες συμπεριφορς του ττε βρσκονται σε πλρη αντιστοιχα με τις ατασθαλες του Αρχιμανδρτου Σπυρδωνος και με τη
διαπλοκ του αδελφο του, που ως πλωτρχης του Λιμενικο μετεχε σ' να διεθνς κκλωμα λαθρεμπορας ναρκωτικν και ανθρπινης εκμετλλευσης.
Ελογα τα νοσηρ φαινμενα του παρελθντος και του παρντος συνθτουν την παθογνεια που πλττει κθε κοινωνα και κθε εποχ και στιγματζουν την ιστορα της ανθρωπτητας που βρθει απ ττοιες δυσεπολωτες και αιμσσουσες πληγς. Ωστσο ως αντδοτο στη διογκομενη κοινωνικ σαθρτητα μπορε να λειτουργσει μνο το πθος και η διορατικτητα ενς Αριστομνη η ευσυνειδησα, η επιμον και η υπευθυντητα ενς Μανικη.
Χωρς τη δρση αυτν των ανθρπων τσο η πειρη και δολη Αμλια σο και η κατατρεγμνη και τυχη Πολα θα εχαν θυσιαστε στο βωμ των σκοπιμοττων και των συμφερντων και θα συγκαταλγονταν στα χιλιδες αθα και αννυμα θματα των εκστοτε περιστσεων
Με το να αποκαλυφθε η σκευωρα κατ του Σαλριο η Αμλια του 1688 αξιθηκε να ζσει τον απλυτο ρωτα και με το να εξαρθρωθε η συμμορα των εκμεταλλευτν η Πολα του 2006 βρκε να απνεμο λιμνι στην αγκαλι του Λουδανο.
Επομνως η κατσχυση της αλθειας, της δικαιοσνης και της ηθικς, τσο του 1688 σο και του 2006, εκπμπει να αισιδοξο μνυμα, βσει του οποου οι καλ κρυμμνες στην κασλα της ιστορας αξες μνουν αναλλοωτες στο πρασμα του χρνου και θα αφνουν ανεξτηλα χνη αν τους αινες.

Νκος Φραντζς, κατ την παρουσαση του βιβλου

 
Επιστροφ στα βιβλα