Σημεωμα του συγγραφα

Η Ελληνικ Μυθολογα χει αποτελσει αντικεμενο ευρτατης και συχν εμβριθος αναζτησης. Απ πολτομες μελτες μχρι ειδικευμνες μονογραφες και απ απλουστευμνες παρουσισεις για παιδι μχρι χιουμοριστικς προσεγγσεις για ενλικες, η συναφς βιβλιογραφα –ημεδαπ και αλλοδαπ– εναι πλουσιτατη.Οποιαδποτε, επομνως, σχετικ ενασχληση κινδυνεει ετε να ολισθσει σε επαναλψεις και αντιγραφς ετε να βαδσει αφαιρετικ και να παραμενει ελλιπς. Εν πση δε περιπτσει, αποτελε τολμηρ εγχερημα, ιδως ταν ενδεται το μανδα του αστεσμο, κτω απ τον οποο χει διαπρψει ο μεγλος και ανεπανληπτος Νκος Τσιφρος.

Για τους παραπνω λγους, η παροσα κδοση ζητει εκ προοιμου την επιεκεια του αναγνστη.

Δεν αποσκοπε σε μια ολικ απεικνιση των μυθολογικν “συμβντων”. Πολ λιγτερο στοχεει στην κοινωνιολογικ τους εμβθυνση. Οτε διεκδικε δφνες πρωττυπης ρηξικλευθης διγησης. Απλς, με σεβασμ απναντι στις δοξασες των αρχαων Ελλνων και με θαυμασμ απναντι στις μυθοπλαστικς τους ικαντητες, επιχειρε μια “μηρυκαστικ” αναμετδοση των μθων, σε συνδυασμ προς μια κριτικ θερηση της σημερινς κοινωνας.
Δημοσιεονται, τσι, σαρντα κεμενα –τα εκοσι πρτα βρκαν αρχικ στγη στις φιλξενες στλες της εφημερδας “Απογευματιν”– που πραγματεονται την κοσμογονα, τους Ολμπιους θεος, καθς και τη ζω και τους θλους του ημθεου Ηρακλ. λα αυτ μεταφερμνα στη σγχρονη πραγματικτητα και κοιταγμνα μσα απ χαμογελαστ και ελαφρ παραμορφωτικ πρσμα. Ο αναγνστης που θα διαγνσει ειρωνεα, ενδεχομνως και απρπεια, παρακαλεται να πιστψει στην ειλικριν καλπιστη πρθεση για εποικοδομητικ αντιμετπιση των “κακς κειμνων”.
Θερμς ευχαριστες αρμζουν αφενς στην αγαπητ φλη Σοφα Μαζαρκη-Καλογεροπολου που ευγενστατα παραχρησε το δικαωμα αναπαραγωγς –εν λω εν μρει– πολυριθμων πινκων της και φιλοτχνησε το εξφυλλο, και αφετρου στον λκη Γκσκο, γιο επσης αγαπητο φλου, που δολεψε υπ πεση για την ολοκλρωση της εικονογρφησης. Ο μπειρος, κλασικς χρωστρας απ τη μια πλευρ και ο νεανικς, “κομπιουτερικς” οστρος απ την λλη χρισαν φωτειντητα στα ασπρμαυρα γρμματα. Εξλλου, ο εφευρετικς νους του Τκη Καλογερπουλου και της λενας Λιλιου πρσθεσαν πολλ λιθαρκια κατ την τιτλοδτηση του βιβλου και των κεφαλαων του.
Στην ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ και ειδικτερα στους ξιους συνεργτες της, Γιργο Γιαννοση και Νκο Τελλδη, οι εγκρδιες ευχαριστες, αν και αυτονητες, θα ταν αδιανητο να μην αποτυπωθον.

Νσος Χριστογιαννπουλος

Επιστροφ στα βιβλα